Hlavní navigace

Drunkorexie – nová diagnóza? Nejedí, aby mohli večer pít

11. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa
Drunkorexie v sobě kombinuje dva velmi rozšířené problémy: ve vztahu k jídlu a alkoholu. „Večer s přítelem na kalbičku, tak dnes jen suchar a deset kuliček vína… Váha 51, dobrý.“

Mezi mladými lidmi se šíří nový, zhoubný zvyk. Zasahuje prý především vysokoškolské studentky. Nejprve se objevil v Americe, ale zprávy o něm přicházejí i z jiných západních zemí. Nebezpečný zlozvyk nese název drunkorexie.


Autor: Isifa.cz

Tento termín, který vytvořila média, dosud není uznán jako oficiální diagnóza, nemá svou stránku na Wikipedii, ale kdo trochu umí anglicky, asi porozumí, že se jedná o zkřížení dvou slov drunkenness (opilství) a anorexia. „V podstatě se jedná o kombinaci dvou problémů, totiž anorexie a zneužívání alkoholu,“ potvrzuje MUDr. Karel Nešpor, který se dlouhodobě zabývá léčbou závislostí. „Kombinace těchto poruch je velmi riziková. Namátkou lze zmínit otravy, krvácení do trávicí trubice, rozvrat minerálního a vodního hospodářství, stavy bezvědomí nebo cévní mozkové příhody jako následek prudkého zvýšení krevního tlaku. Nastávají také psychické problémy a hrozí riziko rozvoje závislosti na alkoholu.“

Drunkorexie je forma chování, která se pojí s poruchami příjmu potravy (dále PPP), především ale s nárazovým pitím. Znamená omezování příjmu potravy, aby si člověk ušetřil kalorie na konzumaci alkoholických nápojů. „Drunkorektik“ buď přes den hladoví, aby se večer mohl opít, anebo se po konzumaci vyšších dávek alkoholu úmyslně vyzvrací, případně obojí. Jedná se tedy o jakousi kombinaci anorexie, bulimie a nárazového pití. Pro úplnost vysvětlení pojmů:

  • anorexie: vynechávání jídla kvůli patologickému strachu z přibrání na váze
  • bulimie: záchvatovité přejídání a následná snaha se jídla zbavit úmyslným vyvrhováním potravy nebo průjmem

Rychlá opice pro mladé dívky

Obětování potravy kvůli alkoholu má jistý racionální základ. Například velká sklenka vína může obsahovat tolik kalorií jako průměrný lehký oběd. Vynechávání potravy ale může mít i jinou motivaci: pijete-li nalačno, namažete se mnohem rychleji. „Já se pořád držím, ale včera jsem vypila hodně alkoholu. Samozřejmě mi bylo hrozně špatně, protože jsem celý den nic nejedla,“ svěřuje se jedna z dívek v diskuzi na internetu.

Údaje / USA:

  • 30 % mladých lidí ve věku 18–24 let vynechává jídlo, aby mohli více pít
  • 1 z 12 univerzitních studentů je diagnostikován s PPP
  • 30 % mladých žen, které mají problémy s pitím, trpí rovněž PPP. Národní asociace pro anorexii dokonce uvádí, že 72 % žen, které jsou závislé na alkoholu, trpí PPP
  • Nárazové pití se šíří mezi ženami napříč Amerikou. Podle jedné americké studie ze září 2009 ze vzorku 428 studentů 72 % přiznalo, že se pravidelně opíjejí. Zatímco množství alkoholu, které zkonzumovali mužští respondenti, bylo podobné jako v dřívějších studiích, frekvence nárazového pití mezi ženami se zvýšila.

Autor: Isifa.cz

Údaje z České republiky nejsou k dispozici, drunkorexie ještě oficiálně neexistuje. „Taková data u nás neznám,“ odpovídá i Karel Nešpor. „Ale údaje z USA mi připadají nadnesené už proto, že spotřeba alkoholu, a to i u dospívajících, je tam podstatně nižší než u nás. Mimochodem alkohol se tam smí kupovat až od 21 let.“

Nicméně když zapátráte na webech komunity PRO ANA, tedy (zejména) dívek s poruchou příjmu potravy, zmínky o chování odpovídajícím drunkorexii se tu objevují již několik let. Líčení, kterak autorka, obvykle slečna o váze pod padesát kilo, plánuje večerní „kalbu“ a odepře si kvůli tomu celodenní jídlo (např. tedy půl litru šťávy z kysaného zelí, deset deka špenátových listů ap.) a výpočty energetické hodnoty mojita. „U lidí, kteří trpí poruchou příjmu potravy, se zneužívání alkoholu vyskytuje častěji než v běžné populaci,“ varuje odborník.

Hrozí dlouhodobé následky

Drunkorexie, stejně jako anorexie či bulimie, postihuje především mladé ženy. Bedlivě sledují obsah kalorií nejen v jídle, ale také v alkoholických nápojích. Někteří zdravotní experti proto svádějí vinu na různé dietní kúry, které trend podporují tím, že k počítání kalorií nabádají. Badatelé z University of Missouri uvádějí, že z 1000 dotazovaných univerzitních studentů 25 % žen uvedlo, že pravidelně snižují příjem svých kalorií, aby si je „ušetřily“ pro pití. Z mužských studentů 11 % připustilo, že jsou drunkorektici. „Závislost na alkoholu se u žen a v mladším věku rozvíjí rychleji,“ říká Karel Nešpor. Ženy jsou ve větším nebezpečí také proto, že alkohol vstřebávají jinak než muži a mohou snadněji onemocnět a utrpět poruchy životně důležitých orgánů. Opilé ženy jsou navíc snadnou kořistí násilných útoků.

Odborníci před drunkorexií varují, profesorka Janet Treasure o ní hovoří jako o velmi nebezpečné: „Máte tu kombinaci prázdných kalorií s nulovou výživovou hodnotou a rizikové chování, které doprovází opilost.“ Americké studie ukazují, že kombinace obou nezdravých návyků postihuje dlouhodobé zdraví a navíc zvyšuje riziko, že se u drunkorektiků obě poruchy ještě více rozvinou. Tím, že mozku odnímáte přiměřenou výživu a konzumujete vyšší dávky alkoholu, si můžete přivodit třeba poruchy koncentrace, učení a rozhodování. Vaše tělo ztrácí vitamíny a minerály a porucha snadno vede k podvyživenosti, která vyústí v poškození orgánů a slabé kosti.

Poruchy v příjmu potravy a závislosti

Lidé s poruchami příjmu potravy a lidé s návykovými poruchami vykazují podobné typické rysy, včetně toho, že:

  • obtížně ovládají emoce
  • mají omezené prostředky pro zvládání stresu
  • mají pocit, že se nemohou kontrolovat
  • mají tendenci příliš si dělat starosti

Kde hledat pomoc?

Při akutních potížích, v případě hrozící otravy alkoholem, nevolnosti nebo přetrvávajících duševních problémů se nebojte zavolat lékaře. Je vázán lékařským tajemstvím, nehrozí ani trestní postih.

Jestliže si nejste jisti, jestli lékaře vyhledat nebo ne, raději ho vyhledejte. Můžete se také obrátit na linku telefonické pomoci. Např. Centrum krizové intervence v Praze, tel. 284 016 666, provoz je nepřetržitý. V naléhavých případech volejte záchrannou službu tel. 155.

Velmi důležitá je spolupráce v rámci širší rodiny, spolupráce s léčebnými zařízeními, školou, případně dalšími institucemi.

Je důležité o problému mluvit v rodině, v rámci skupinové terapie nebo svépomocné organizace.

Neváhejte vyhledat profesionální pomoc – vedle odborných lékařů, kteří se specializují na léčbu závislostí a PPP, najdete podporu v poradnách pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Užitečnou práci konají i linky důvěry, centra krizové intervence a další zařízení.

S využitím se souhlasem autora:
Karel Nešpor, Ladislav Csémy: Alkohol drogy a vaše děti – Jak problémům předcházet, jak je včas rozpoznat a jak je zvládat
Karel Nešpor: Zůstat střízlivý – Praktické návody pro lidi, kteří mají problém s alkoholem, a jejich blízké

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).