Hlavní navigace

Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril

22. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…

„Kromě tradičního vodního melounu Češi přicházejí na chuť i cukrovým odrůdám, a to také díky jejich skvělému a neotřelému využití ve studené i teplé kuchyni,“ uvádí společnost Tesco. Stálicí je u českých zákazníků klasický vodní meloun, v posledních letech podle obchodníků často sahají také po jeho bezpeckové nebo menší – baby – variantě.

Bezpeckové melouny nemají pecky, jen nedozrálá bílá minisemínka. Jak se pěstují melouny bez pecek, vysvětluje v rozhovoru Lenka Doležalová ze společnosti Anecoop.

Galerie: Jak se pěstují melouny bez pecek

K častým dohadům, zda jde o ovoce, nebo zeleninu, pak říká: „Byť se melouny tváří spíše jako ovoce, ve skutečnosti jde o zeleninu z čeledi tykvovitých.“ Nicméně názory se liší a botanici, zahradníci a kuchaři se zřejmě jen tak neshodnou: Rajčata a melouny: je to ovoce, nebo zelenina?

Triky, jak poznat dobrý meloun:

  • dobrý meloun má při poklepu plný, jakoby kovový zvuk,
  • slupka by při doteku prsty neměla být poddajná, ale pevná a tuhá,
  • horší slupka nemusí nutně znamenat horší meloun uvnitř, drobné praskliny či odření by neměly vadit,
  • neberte však kusy napadené hnilobou nebo škůdci, poškozené, otlučené, přezrálé,
  • hledejte bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části, znamenají, že meloun je zralý,
  • vodní meloun má mít lesklou a rovnoměrně tónovanou slupku,
  • správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku,
  • šťavnatý a zralý meloun se při rozkrojení jakoby sám otevírá, až křupe.

Více v článku: Meloun by měl znít skoro jako zvon v kostele

Stále populárnější jsou podle společnosti Tesco cukrové melouny, jako je například žlutý meloun, který nabízí množství variací pro studené i teplé recepty. Na gril se například skvěle hodí meloun Galia. V salátech či jogurtech je výborný Cantaloupe nebo Piel de sapo.

Druhy melounů

1. Vodní klasika

Meloun vodní

Šťavnatá červená dužina a zelená slupka, to je symbol léta, který není třeba představovat. Ačkoli Češi přicházejí na chuť i jiným, cukrovým variantám, vodní meloun zůstává stálicí. Už podle názvu není překvapením, že tento meloun obsahuje více než devadesát procent vody, takže se jedná o ideální letní svačinku, na které si bez výčitek pochutnáte. Nezanedbatelný je ale i obsah vitaminů a minerálů. Ideální hmotnost vodního melounu je kolem dvou až tří kilogramů. Znakem správné zralosti je lesklá a rovnoměrně tónovaná slupka a dunivý zvuk při poklepání.

Vodní meloun bez semínek

Vyznačuje se sladší chutí, než mají ostatní melouny.

Baby meloun vodní

Je ideální na zahradní party u přátel, a navíc malá velikost je praktická pro uchování melounu v lednici.

Vodní meloun se žlutou dužinou

Vysoký obsah přírodního cukru dodává tomuto melounu výraznou chuť. Pochutnat si na něm můžete jen tak, nebo třeba v letní melounové bowli.

2. Cukrové odrůdy

Meloun žlutý

Žlutý meloun, známý také pod názvem Honeydew meloun, je díky své barvě ve světě známý také jako kanárkový, se řadí mezi cukrové odrůdy podobně jako galia, cantaloupe nebo piel de sapo. Na rozdíl od těchto velmi aromatických plodů má žlutý meloun velmi jemnou a sladkou chuť. Hodí se tak skvěle nejen na kousky nakrájený jako letní osvěžení, perfektní místo ale zaujme i v kuchyni. Již osvědčenou klasikou je proužek melounu s parmskou šunkou. Žlutý meloun ale můžete vyzkoušet i grilovat nebo z něj připravit studenou polévku. Správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku.

Meloun Galia

Kulatý plod Galia patří mezi cukrové melouny a vyznačuje se síťovanou slupkou, která vypadá jako rozpraskaná kůra stromu a jejíž barva se při zrání mění od zelené až po typickou zlatožlutou. Pevná světle nazelenalá až velmi světle žlutá dužina chuťově připomíná nektarinku. Meloun má lehce pikantní chuť a silnou vůni. Navíc obsahuje vysoký objem sladké šťávy v dužině. Dobře zralé plody jsou velice šťavnaté a dají se skvěle využít jak ve studené, tak teplé kuchyni. Meloun doma uchovávejte při pokojové teplotě. Po rozkrojení je doporučeno celý plod spotřebovat, skladování v chladničce mu totiž nesvědčí. Určitě to ale nebude problém, zkuste třeba plátky melounu Galia hodit na gril a přidat čerstvý sýr a mandle.

Meloun Cantaloupe

Kantalupský meloun poznáte v obchodě podle typické slupky s vystouplou síťovitou kresbou. Jeho dužina pak má meruňkově oranžovou barvu a chutná sladce a aromaticky. Možná vás překvapí opravdu vysoký objem šťávy v dužině. Nejlépe si ho vychutnáte jen tak bez další úpravy nebo jako přísadu do různých druhů salátů. Tento kulovitý meloun obvykle váží kolem jednoho kilogramu. Při určování správné zralosti se řiďte ananasovou vůní a hmotností – meloun Cantaloupe je totiž v poměru ke své velikosti překvapivě těžký.

Meloun Piel de sapo

Název tohoto melounu – ve španělštině doslova ropuší kůže – odkazuje na zbarvení slupky. Ve světě se můžete setkat také s pojmenování Santa Claus nebo vánoční meloun. Tento oválný druh melounu se vyznačuje lahodnou aromatickou a příjemně sladkou chutí. Nejlépe chutná čerstvý, a to buď jen tak, nebo jako součást exotických salátů. Zralý plod této odrůdy by měl krásně melounově vonět, mít nažloutlou slupku a seschlou stopku. Pokud si ho z obchodu přinesete ještě ne úplně zralý, není problém ho nechat dozrát doma při pokojové teplotě.

Galerie a recepty: Melounové menu

Zdroj a recepty: TZ Tesco

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).