Dříve byla všechna česká vejce bílá, dnes jsou k nesehnání. Proč?

Kupovat zahraniční vajíčka je sázka do loterie, podporujte české chovatele a kupujte ta česká, prověřená, slyšíme od veterinářů. Jenže když chceme bílá vejce, tak není zrovna na výběr. V Česku jsou dnes, na rozdíl od dob socialismu, jen dva chovatelé bílých nosnic.

Každé druhé vejce v Česku pochází z dovozu, jde zejména o Polsko, Slovensko, Lotyšsko a Německo. Proč nejsme v produkci vajec více soběstační a co stojí za enormně stoupajícím dovozem vajec? Odpovědi jsem hledali u Zdeňka Jandejska, v březnu nově zvoleného ředitele Agrární komory, Zbyňka Semeráda, ústředního ředitele Státní veterinární správy, Gabriely Dlouhé, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, a Petra Hoška, ředitele Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách.

Levné dovozy a vysoká marže

„Českých vajec a masa je dostatek, problém máme s dovozy zboží, které se sem tlačí ze zahraničí. Jejich cena je totiž zcela jiná. Není problém v tom, že bychom neuměli vyrobit tyto komodity levněji, naše náklady jsou nižší než ve státech, ze kterých se vejce dovážejí, problém je ten, že tyto komodity jsou dotované z národních dotací, a tím pádem se na trh snáze dostanou. Prodejce z nich má větší profit a má zájem o dovozové produkty,“ říká Zdeněk Jandejsek.

Prodejní cena vajec tuzemských a zahraničních je obvykle stejná, tím, že kupujeme dovozová vejce, zvyšujeme zisk výhradně řetězcům, které pak nemají sebemenší důvod odebírat vajíčka tuzemská, nedotovaná. Jak například uvedl ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách, aktuálně nabízejí odběratelům česká vejce za maximálně dvě koruny za vejce, přičemž cena vajec v prodeji dosáhla průměrně na dvě koruny osmdesát haléřů. „Nevidím důvod, proč by měla být vejce tak drahá, když my zemědělci prodáváme české vajíčko za dvě koruny. Nerozumím tomu, proč mají řetězce tak vysokou marži na vejcích,“ uvedl Petr Hošek.

Polsko nás zásobuje nejvíc, navzdory pochybením

Dle dat Potravinářské komory ČR se do České republiky dováží vůbec nejvíce vajec z Polska a Slovenska. Přičemž za poslední čtyři roky se dovoz vajec z Polska zvýšil o sedm set čtyřicet procent, to i navzdory řadě skandálů, která tento dovoz provázejí. Jen do poloviny loňského roku řešila Státní veterinární správa (SVS) deset velkých zjištění. „Obecně došlo ke zvýšení zjištění nedostatků,“ řekl tehdy Zbyněk Semerád, šéf veterinářů. V říjnu loňského roku se pak situace dramaticky zhoršila, když se na český trh dostaly tři miliony polských vajec se salmonelou, které k nám dovezla firma Drobiu Wozniak. „Tato firma už v roce 2012 čelila problémům, kdy distribuovala na trh vejce z neobohacených klecových chovů, je to nezmar, který se po každém průšvihu dokáže znovu do republiky vrátit a řetězce mu otevřou náruč,“ nešetří polského dodavatele Gabriela Dlouhá z drůbežářské unie.

Česká vejce jsou kvalitní, a zahraniční? Kdo ví

„Naším zájmem je vytvořit tlak na to, aby se prodávala česká vajíčka, tzn. bude potřeba tlačit na dovozy vajec, která jsou na trh uváděna za podnákladové ceny, čímž narušují náš trh,“ říká Zdeněk Jandejsek. A s oním tlakem už ředitel Agrární komory začal. Poukázal na to, že česká vejce se kontrolují sedmkrát, od samotného osiva a následného krmiva pro slepice přes kontroly na jatkách, využívání antibiotik až po samotný prodej vajec. „Je důležité si uvědomit, že v rámci Evropské unie mají kompetentní veterinární orgány v jednotlivých zemích kontrolovat jak domácí produkci, tak tu, která odchází z daného členského státu, a měli by ostatním státům garantovat, že jejich potraviny jsou zdravotně nezávadné a kvalitní. Bohužel se tak neděje, ne všude veterinární dozor funguje tak, jak by měl, rozsah garancí není stoprocentní. U nás nacházíme také nedostatky, ale nejsou velkého rozsahu a netýkají se velkých dodavatelů,“ uvedl Zbyněk Semerád. (Exkluzivní  rozhovor s ředitelem veterinární správy o kontrolách a bezpečnosti potravin najdete na Vitalia.cz: Garantuji, že hormony se nepoužívají, říká v něm.)

Dovozová vejce by se tedy měla primárně kontrolovat v zemi, ze které pocházejí, a následně v zemi, do které přicházejí. „U nás zboží při vstupu do země také kontrolujeme, ale ne všechno, jde o jednotlivá procenta,“ uvedl ředitel Agrární komory ČR. Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman tak navrhl, aby se kontrolovaly všechny dovozy, které na český trh vstupují. Teprve až by se zjistila absolutní nezávadnost produktů, pak by je uvolnil na český trh. To ale Zbyněk Semerád razantně odmítá: „Sto procent kontrolovat nelze, my zkontrolujeme maximálně patnáct procent dovozových potravin, veškeré zboží se naváží ve dne v noci a nemůžeme sklady uzavřít. To by v nich musel být nepřetržitý stálý veterinární dozor, a to by těch lidí muselo na veterinární správě pracovat deset tisíc, ne tisíc tři sta.“

Jak zjistit zemi původu vajec?

Země původu vajec je vždy uvedena na jednotlivých vejcích, chcete-li vejce česká, hledejte na nich tzv. CZ kód. Nově lze původ vajec dohledat i na některých krabičkách s vejci. Aktuálně se v Bruselu pracuje na tom, aby se otevřely obchodní normy a původ vajec byl povinně uváděn už přímo na obalu s vejci.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

Proč na trhu prakticky nejsou česká bílá vejce?

„Dejte přednost vejcím z České republiky,“ znělo nejen z úst Gabriely Dlouhé. O důvodech už jistě není pochyb, podporujeme místní chovatele, nejíme vejce, která k nám putovala i tisíc kilometrů, a navíc máme garanci kvality od dozorových orgánů, které kontrolují téměř každé pírko. Jenže kde vzít ta bílá, o která je před Velikonocemi největší sháňka?

TIP: Kde na Velikonoce koupíte bílá vejce a za kolik?

V České republice máme pouze dva producenty bílých vajec, jedním z nich je Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách, který funguje už čtyřicet let, přičemž osmnáct z nich jim šéfuje Petr Hošek. „Chováme sto šedesát tisíc slepic hnědých a poslední čtyři roky chováme čtyřicet tisíc slepic bílých, která produkují bílá vejce. Bílá vejce máme jen proto, abychom ukázali, že to umíme, tak jako to umí ostatní státy. Poptávka po nich je zejména před Velikonocemi, ale po zbytek roku jsou s odbytem starosti,“ říká Petr Hošek. A to navzdory tomu, že se v Česku do roku 1991 produkovala prakticky výhradně vejce bílá. Co stojí za tím, že je trend opačný?

V určitých aspektech jsou hnědé slepice snášející hnědá vejce ekonomičtější než slepice bílé. Hnědá vejce mají pevnější skořápku, naproti tomu na bílém vajíčku je vidět každá sebemenší prasklinka, proto se před distribucí vyřadí o jedno až dvě procenta více bílých vajec než vajec hnědých. „Na druhou stranu mají bílé slepice o sto procent vyšší snášku, jsou lehčí, a tudíž toho méně sní,“ dodává ředitel.

Galerie: Budete barvit vejce? Vadí, když se barva dostane do vajíčka?

4 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 21. 4. 2017 10:05