Hlavní navigace

Trénink s Barborou Strýcovou, setkání s Tomášem Klusem? Za podporu léčby závislých

25. 2. 2023

Sdílet

Ekonom Tomáš Sedláček, moderátorka Daniela Drtinová, tenistka Barbora Strýcová nebo písničkář Tomáš Klus. To jsou některé z osobností, které se rozhodly podpořit organizaci Sananim, která pomáhá závislým a krom léčby se zaměřuje i na destigmatizaci života se závislostí.

Devět neobvyklých aukcí pořádá nezisková organizace Sananim. Konají se online, přihazovat je možné do pondělí 20. března. Aukce jsou charitativní, celý výtěžek půjde na léčbu a doléčování těch, kteří se snaží překonat závislost na drogách.

Aukce jsou mimořádné tím, že jejich vítězové nezískají žádný předmět, ale možnost schůzky s některou osobností úspěšnou ve svém oboru. Zájemce s nejvyšším příhozem si může zatrénovat například s tenistkou Barborou Strýcovou, vyrazit do kopců s horolezcem Radkem Jarošem nebo se nechat provést farářkou Martinou Viktorií Kopeckou chrámem Sv. Mikuláše na pražském Staroměstské náměstí.

Které osobnosti podpořily Sananim

Dražit v aukci můžete setkání s těmito osobnostmi:

  • Horolezec Radek Jaroš – dražit výlet s ním můžete tady.
  • Beachvolejbalista Ondřej Perušič – dražit hru s ním můžete tady.
  • Tenistka Barbora Strýcová – trénink nebo hru s ní můžete dražit tady.
  • Písničkář Tomáš Klus – setkání s ním můžete dražit tady.
  • Moderátorka Daniela Drtinová – rozhovor s ní můžete dražit tady.
  • Farářka Martina V. Kopecká – exkurzi do kostela jí vedenou můžete dražit tady.
  • Kajakář Vavřinec Hradilek – výlet do loděnice můžete dražit tady.
  • Malířka Barbora Kysilková – setkání s ní v ateliéru můžete dražit tady.
  • Ekonom a filozof Tomáš Sedláček – diskuzi s ním můžete dražit tady.

Přehled všech aukcí najdete na webu projektu Dejme druhou šanci.

Zdroj: Sananim / Dejme druhou šanci

V podmínkách aukce stojí, že termín setkání i to, jak bude vypadat, záleží na dohodě osobnosti s výhercem aukce. Domluvu zprostředkuje organizátor s tím, že setkání proběhne do 30. září 2023 a obvyklá je schůzka, která trvá nejméně 1,5 hodiny.

Aukce se konají v rámci projektu nazvaného Dejme druhou šanci. Podle Sananimu jde o „benefiční kampaň za destigmatizaci závislostí a na podporu léčby“.

Každý zachráněný život se počítá

„Projekt jsem podpořila, protože vím, že sehnat prostředky a podporu pro drogově závislé není tak jednoduché jako například na pomoc dětem, protože většina lidí je toho názoru, že lidé si za svoje závislosti mohou především sami, což dnes už je prokázáno, že to není tak úplně pravda,“ vysvětluje moderátorka Daniela Drtinová, proč se do aukcí zapojila.

„Například uživatelé pervitinu plní z více než poloviny české věznice a jsou mezi nimi ‚děti‘ ani ne dvacetileté, jak jsem se dozvěděla z roční reportážní práce Apoleny Rychlíkové a Pavla Šplíchala, autorů knihy PIKO: Na životech feťáků záleží. To všechno mě vedlo k vyslovení podpory. Každá zachráněná bytost se počítá,“ doplňuje moderátorka.

Kde pomohou peníze z dražeb

„Jsme domluveni, že celý výtěžek půjde do našich dvou komunit v Karlově, Němčicích a do doléčovacího centra v Praze 13. Dárcovské peníze půjdou konkrétním uživatelům, ne na provoz,“ popisuje PR manažer Sananimu Vojtěch Kozlík

Peníze tedy pomohou těm, kteří se nepoddali závislosti, léčí se a chtějí se vrátit zpět do života. „To souvisí třeba s hledáním práce, bydlení, ale také socioterapeutickými aktivitami, jakými jsou sportovní aktivity nebo výlet maminek s dětmi do chalupy v Jizerských horách,“ dodává Vojtěch Kozlík.

Sananim je nezisková organizace s dlouhou historií působnosti, jež sahá do roku 1990, kdy byla založena. Od počátku se věnuje oblasti drogových závislostí. Dětem i dospělým ohroženým drogami a jejich blízkým poskytuje pomoc v síti programů a služeb, které tvoří komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace. Nabízí přitom i v ČR výjimečné služby, jakou je například pomoc závislým matkám dětí do 7 let, přičemž děti mohou být součástí léčby v terapeutické komunitě v Karlově na Písecku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022.