Hlavní navigace

Dr. House radí: Ruce na prsa

Sdílet

 Autor: Ruce na prsa
Rakovina prsu zasáhne jen v Česku každou osmou ženu. Čím dřív je odhalena, tím líp. Nová kampaň na podporu samovyšetření sází na atraktivní postavu dr. House, respektive jeho český hlas.

Proč zrovna já? ptá se většina žen, které odcházejí z onkologické ambulance s pozitivním nálezem. Ptal by se asi každý z nás, protože málokdo si připustí možnost, že rakovinou může onemocnět právě on/ona. Muži si rakovinu prsu spojují jen se ženami, dámy zas vynechávají mamograf a kašlou na samovyšetření prsu. Protože mně se to přece stát nemůže…

 

Autor: Ruce na prsa

Se samovyšetřením prsou radí v nové kampani dr. House, respektive jeho český hlas

Bohužel může, a proto je důležité nestrkat hlavu do písku, ale dát ruce na prsa. Navigovat nás při samovyšetření bude Dr. House, přední onkoložka, členka výboru České onkologické společnosti Petra Tesařová i Iva Kubelková. Ti všichni podporují ojedinělou kampaň na podporu samovyšetření prsou. Jejich podpora spočívá v osobní účasti při edukativní kampani RUCE NA PRSA, jež vám umožní položit vlastní ruce na model ženských ňader a vyzkoušet si, jak samovyšetření provádět i jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam normálně nepatří. To vše v obchodních centrech po celé České republice.

K tématu: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Projekt iniciovaly samy pacientky

Počet pacientů s karcinomem prsu neustále stoupá, a to i mezi mladými ženami. Aktuálně je v Česku 72 000 žen s rakovinou prsu a každý rok jich 7000 přibývá. „Obrovsky kvitujeme efekt mamografického screenigu u pacientek nad 45 let, v té době totiž diagnostikujeme méně pokročilé nádory. Ale zůstává nám zde skupina pacientek mladších 45 let, u kterých se každoročně diagnostikuje 600 nových nádorů. Čím dříve se onemocnění diagnostikuje, tím větší šance na uzdravení existuje,“ říká Petra Tesařová. V rukou pak drží studie, které proběhly ve spolupráci s osmi tisíci pacientkami s karcinomem prsu pod 40 let. Během něj bylo zjištěno, že pacientky operované do dvou týdnů od zjištění nádoru mají o 10 % větší naději na úplné uzdravení oproti pacientkám, které byly operovány po šesti týdnech. Z toho vyplývá, že důležitou roli hrají i týdny. A to dobře vědí i pacientky, které tento projekt samy iniciovaly a za podpory neziskové organizace Dialog Jessenius nechaly vzniknout.

Největší podíl nese Martina, která si ve svých třiceti letech nahmatala bulku a prošla si bojem s touto nemocí: „Viděla jsem hodně mladých dívek v čekárnách, které se vzájemně podporovaly, vyptávaly, hledaly informace. Tak mě to přivedlo k myšlence, udělat prevenci v této oblasti, protože holky nevědí, co dělat, kam jít, na koho se obrátit, jaký je postup a průběh.“ Díky čerstvé kampani by to ale mohlo být snazší. Je totiž postavená na skutečných příbězích a fotografiích skutečných žen, které si s rakovinou prsu prožily nelehké chvíle. Ukazují své jizvy i své hrdé tváře. Tváře vítězek nad nemocí, která jen v Česku zasáhne každou osmou ženu.

Jejich příběhy vám vženou slzy do očí, přinutí smeknout a vzdát hold. Jsou to ženy kolem třicítky i čtyřicítky, které samovyšetřením zachránily svým dětem mámu a sobě život. Vždycky to tak dobře ale neskončí, varuje Petra Tesařová: „Má pacientka, mladá žena, matka malých dětí si v prosinci 2011 nahmatala resistenci. Proběhla vyšetření, během kterých vyšlo najevo, že má první stadium karcinomu prsu, které sice nemetastazuje, ale musí se vyřešit, jinak se nebezpečným může stát. A přestože potřebovala jen operaci a pak možná nějaké ozáření, tak se zalekla toho, co ji čeká a k lékaři už nepřišla. Začala docházet k léčiteli. Protože se její stav nezlepšoval, po roce se dostavila znovu do mé ordinace. V té době už měla žena prs celý spotřebovaný nádorem. Měla nádor i v druhém prsu, v plicích, játrech, uzlinách v podpaždí i v kostech, které se zhroutily. Za necelých dvanáct měsíců se onemocnění, které mohlo být jen „kosmetickým zákrokem“, stalo nevyřešitelnou záležitostí, která ji připravila o zdraví a i přes veškeré mé snažení ji nepochybně jednou připraví i o život. Včasná diagnostika je tedy nesmírně důležitá,“ apeluje krutým příběhem přední česká onkoložka.

Přečtěte si: „Peníze vám nepošlu, prso už nemám“

V obchodím domě vás naučí samovyšetření prsu – zn. diskrétně

Pokud byste tento příběh nejraději zapomněli, ale přesto vás nenechal chladnými, podívejte se na video, které namluvil herec a dabér Martin Stránský. Hlasem Dr. House pomáhá mladé dívce při samovyšetření, a snad tak pomůže i jiným ženám.

Pokud si přesto žena nebude jistá, jestli postupuje správně, bude mít pochybnosti, co v prsu je a není v pořádku, poradí jí ve stáncích kampaně Ruce na prsa. Během příštího roku bude umístěn v osmnácti obchodních centrech. „Ženy, které navštíví tento stánek, si mohou samy na speciálním fantomu vyzkoušet, jak samovyšetření provádět, a jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří,“ vysvětluje tvář kampaně Ruce na prsa Iva Kubelková. Vše samozřejmě mimo zraky kolemjdoucích. Aktuálně stánek najdete v pražském obchodním centru Nový Smíchov, kde setrvá do 22. září.

Velký rozhovor: Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).