Hlavní navigace

Dovoz polských potravin do Česka se zvýšil čtyřnásobně

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přestože se v loňském roce provalilo mnoho nebezpečných či falšovaných polských potravin na našem trhu, jejich obliba nadále vzrůstá. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ví, proč.

Polsko je druhým největším zahraničním dodavatelem potravin. Obliba polského zboží, především díky jeho nižší ceně, neustále stoupá a jeho vzrůstající odbyt nezastavily ani aféry z poslední doby. Například posypová sůl v potravinách, jak jsme vás informovali: Inspektoři znají první výsledky kontrol podezřelé soli z Polska. Dovoz polských potravin se loni zvýšil oproti roku 2000 více než čtyřnásobně, přestože k nám z Polska zamířilo i falšované kakao: Polské kakao z Kauflandu bylo falšováno, a to opakovaně. Ohroženi byli celiaci, když se zjistilo, že Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepek. A aby toho nebylo málo, Polská zmrzlina nebezpečná alergikům se prodávala v Tescu, v Lidlu zase polská Rýže s olovem – nemáte ji doma? 

Podle svazu Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) i tak polské potraviny zažívají na českém trhu doslova boom, podle údajů Českého statistického úřadu se jejich dovoz zvýšil v porovnání s rokem 2000 více než čtyřnásobně a přesáhl hranici 20 miliard korun. Největší objem v dovozu potravin tvoří maso a masné výrobky, následují mléčné výrobky a vejce, obiloviny, zelenina a ovoce.

Čtěte také: Tyhle medy nebrat, jsou šizené

U všech potravin (tuzemských i zahraničních) je třeba důsledně dodržovat kontrolu jejich bezpečnost, zdravotní nezávadnost i parametry kvality, což by mělo být převážně v kompetenci státních orgánů. Jakékoli pochybení provozovatelů potravinářských podniků (na všech úrovních dodavatelského řetězce) je třeba důrazně odsoudit, uvádí SOCR. Je nutné, aby dozorové orgány všech zemí EU pracovaly důsledně a kontrolovaly potraviny již od fáze jejich výroby. Dále je nutné, aby mezi sebou jednotlivé členské státy dostatečně a pravdivě komunikovaly.

Plošný zákaz dovozu polských potravin není možný

Ačkoli se veřejně spekuluje o možném zákazu dovozu všech polských potravin, je tento krok možný, ale velmi obtížně proveditelný. I náš spolupracovník a redaktor Petr Havel nedávno uvedl: „V praxi není zjistitelné, pokud by tedy nebyly podrobně zkontrolovány veškeré potravinářské výrobky polského původu, které konkrétní výrobky nesplňují evropské technologické požadavky na výrobu. Ani to, které se dokonce skládají z ingrediencí, jež nemají v příslušném výrobku co dělat, kdo je ještě výrobcem korektním, a kdo už ne.“ Česká republika může zakázat dodávky pouze takových produktů, které byly odpovědnými orgány vyhodnoceny jako zdravotně závadné. Pak funguje systém rychlého varování RASFF. Který však už letos zachytil Další oplatky, které možná obsahují jed na hlodavce. Podívejte se, které to jsou. A opět pocházejí z Polska. V systému rychlého varování skončilo i Polské zelí – obsahuje konzervant pro hospodářská zvířata.

Nejhorší není Polsko, zní ze SOCR

Zároveň je třeba striktně odlišovat konkrétní dodavatele, jelikož není možné všechny výrobky z jednoho státu „házet do jednoho pytle“. Vždy se najdou mezi nepoctivými podnikateli i ti poctiví, kteří na jednotné odsuzování doplácejí. Je nutné připomenout i fakt, který odhalil webový portál www.potravinynapranyri.cz, tedy že většina zjištěných pochybení se nachází u českých výrobků, říká SOCR. Vitalia.cz pro vás udělala výtah těch Nejhorších potravin roku 2012. Bohužel pochybení u zahraničních výrobků bývají médii zviditelňována mnohem více a spotřebitel tak nabývá zkreslený pohled na jejich kvalitu, uvádí dále SOCR.

Zdroj: TZ SOCR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).