Hlavní navigace

Dovolte léčbu konopím, žádají signatáři petice

17. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Odepírat konopí pro léčbu z důvodu zákazu nelegálních drog, to je jako vylévat vaničku i s dítětem, uvádí se v petici, kterou za první den podepsaly stovky lidí.

Lékaři, pacienti a vědci zveřejnili petici za legální využití konopí k léčbě roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, rakoviny či AIDS včera, je dostupná na internetu na adrese www.lecebneko­nopi.cz a již během prvního dne se k ní připojilo zhruba tisíc lidí.

Zákaz nemá podle autorů a signatářů petice logické opodstatnění ani analogii: „Řada rostlinných a chemických preparátů, jež jsou jako drogy zakázány, je pro léčbu v současnosti využívána zcela běžně – např. vysoce návykové opiáty včetně opiové tinktury,“ uvádějí v textu.

Argumentují výzkumy i praxí některých zemí. Petice žádá zrušení zákazu léčebného využití v zákoně o návykových látkách. Zákazem podle organizátorů petice porušuje vláda svobodu rozhodnutí občanů, jakým způsobem se chtějí léčit.

„Petice je za léčebné využití, nechceme legalizaci konopí jako rekreační drogy,“ řekl novinářům člen petičního výboru z Centra adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zábranský.

O dalším využití konopí k léčbě musí být podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně vedena široká celospolečenská diskuse. Ministerstvo podle něj počítá s rozšířením možnosti pro využití technického konopí, které se v ČR běžně pěstuje. Vyrábějí se z něj léčebné masti a další léčebná kosmetika. „Pokud by mělo být léčebné využití v pravém slova smyslu, měl by být celý proces nastaven stejně jako u každého jiného léčivého přípravku,“ upozornil mluvčí.


Autor: SXC

Ministerstvo na zákonu o návykových látkách pracuje, ale z jiného důvodu, než žádá petice – zákon změní tak, aby ve chvíli, kdy se objeví nová syntetická droga, mohla být neprodleně vyhláškou nebo nařízením vlády zakázána. Nyní je nutná změna zákona, což může trvat i několik let.

Pacienti jsou odkázáni na černý trh

„Využití konopí pro léčebné účely podporuje podle průzkumu 78 procent obyvatel,“ řekl ČTK Tomáš Zábranský k plánu ministerstva na celospolečenskou diskusi. Podle něj je nutno řešit stav, kdy se desítky tisíc lidí léčí konopím nelegálně. Buď si rostliny sami pěstují a vystavují se postihu, nebo si konopí seženou na černém trhu.

Nakládání s konopím, které obsahuje víc než 0,3 procenta účinné látky THC, je v Česku nelegální. Sdružení Legalizace.cz nabízí v akci Semínka seniorům konopí zdarma, aby si je lidé vypěstovali pro vlastní potřebu. Od této aktivity se organizátoři petice distancují. Propagátora léčby konopím ze sdružení Konopí je lék Dušana Dvořáka potrestal soud za to, že vyráběl z rostlin masti a tinktury a rozdával je.

Kritici uvolnění konopí k léčbě varují, že v Česku podle průzkumu vyzkoušela polovina lidí od 15 do 34 let marihuanu, tedy upravené konopí. V posledním roce kouřilo marihuanu 15 procent dospělých, podle loňské vládní zprávy o drogách je míra užívání marihuany mezi mladými v Česku nejvyšší v Evropě.

„Nám jde o legislativní úpravu používání konopí v medicíně za jasně stanovených podmínek, za jasně stanoveného dávkování a za jasně stanovených pravidel, kdo, komu a jakým způsobem může tyto léky předepsat,“ upřesnil člen petičního výboru docent Michal Miovský, proděkan první lékařské fakulty UK a vedoucí Centra adiktologie.

Znění petice upozorňuje na to, že v rámci změny zákona by měl být rovněž určen kontrolní orgán, který nejen zajistí dostupnost konopí a jeho derivátů pro pacienty a pro medicínský výzkum, ale také znemožní jejich únik na černý trh.

Jaký je váš názor?

Zdroje: ČTK, www.lecebneko­nopi.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).