Hlavní navigace

Došla vejce? Vraž do toho banán

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Příručka začínajícího vegana, tak by mohl znít podtitul originální kuchařky Místo vejce banán. Ale je i pro ty, kdo chtějí svému jídelníčku dodat pestrost nebo jen ulevit těžkému žaludku.

Můžete chtít jen odlehčit žaludku po masových hodech, ale můžete klidně začít býti veganem na plný úvazek. Záleží na tom, k čemu vás inspirují Veronika ChládkováKatka Balcarová, které se rozhodly sepsat své zkušenosti s přechodem na veganskou stravu v knize Místo vejce banán. Veganské kuchařce, ve které načerpá inspiraci úplně každý.

Jak se z masožravce stane vegan?

K. B. Já jsem byla typický masožravec, milovala jsem řízky, segedínský guláš, tlačenky, prostě všechno, v čem bylo maso. Ale jednoho dne se to zlomilo a já se rozhodla nejíst maso. Začala jsem se víc zajímat o to, co mám na talíři, sledovala jsem dokumenty, které ukazují život zvířat ve velkochovech a mimo jiné ukazují realitu i v drůbežárnách a na mléčných farmách. Po těchto dokumentech jsem se během několika dnů rozhodla pro veganství.
V. Ch. Já jsem od malička vyrůstala mezi zvířaty, a proto pokaždé, když jsem dostala maso na talíři, se ve mně něco vzpříčilo. Mamka i babička si toho všimly, a začaly mi víc vařit zeleninová jídla. Ryby nebo šunku jsem ale během mládí sem tam jedla, to až s příchodem do Prahy se hodně věcí změnilo. Začala jsem chodit do restaurací, kde se vaří bez masa, kde jsem poznávala spoustu vitálních a pozitivně naladěných lidí, tak jsem si řekla, že si o veganství něco více přečtu. K tomu jsem se podívala na různé dokumenty o zvířatech, velkochovech a bylo jasno.

Co takový přerod ve vegana obnáší?

K. B. Já jsem si ze začátku nejvíce lámala hlavu s tím, jak a čím nahradím živočišné bílkoviny tak, aby moje tělo nestrádalo. Ale ono stačilo dohledat správné informace, recepty, nové suroviny a způsoby jejich úpravy. Nakonec to bylo velmi zábavné hledání nových chutí a zajímavé experimentování s jídlem.
V. Ch.
Nejsložitější na tomto přerodu byla vlastně komunikace s okolím…

Co jste třeba jedly, když jste přijely na návštěvu k rodičům?

V. Ch. Já mám správnou babičku, která si zjistila, jak se dělá veganská svíčková nebo rajská, takže tam jsem měla vystaráno. Mamka tolik inovativní nebyla, ale byla jsem ráda, že mi vždy připravila alespoň brambory bez másla a já si k tomu dala tofu nebo čočku. Ale jinak byla moje rodina velmi vstřícná, když už vylétly nějaké blesky, tak to bylo jen z obav, abych si neublížila.

Mám kamaráda, který se na veganství dal, aby zhubnul. Vyvraťte mu to, prosím…

V. Ch. Já to mohu potvrdit, já jsem zhubla skoro deset kilo.
K. B. Já to nepotvrdím. Krátce na to, co jsem se stala vegankou, jsem otěhotněla a přibrala jsem osmnáct kilo, takže jako dieta u mě veganství nezafungovalo.

Máte tedy miminko, nevarovala vás lékařka, že bez živočišných produktů budete ochuzovat sebe i své dítě?

K. B. Ano, to jsou standardní názory. U mě to bylo trošku jinak, já jsem dlouho otěhotnět nemohla a až s přechodem na veganství se to velmi brzy povedlo. Lékaři to příliš nehrotili, jen mi doporučili vyšší přísun vitamínů.

Bez masa si život představit dokážu, ale co budu jíst, když najednou vynechám vejce, mléko, sýry? To už si nikdy neupeču borůvkový koláč?

V. Ch. I teď upečete koláč, a výborný. Jde to i bez vajec a mléka. Stačí voda či rostlinné mléko, i vejce a sýr lze snadno nahradit. Variant je opravdu mnoho. Když se stanete veganem, tak si jídla začnete připravovat trošku jinak.

Není to tedy tak, že když jsem zvyklá mazat si chleba s máslem, tak jako vegan si ho namažu kokosovým tukem… Říkáte, že začnu jíst úplně jinak?

K. B. Mně třeba takové náhražky v začátku pomáhaly. Třicet dva let jsem nějak jedla a najednou jsem měla přijít o svou oblíbenou snídani? To nešlo tak rychle, ale postupem času jsem si začala vybírat potraviny, které mi i něco dávají. Teď už vlastně nevím, proč jsem potřebovala třeba smažená vajíčka na snídani…
V. Ch. Ale samozřejmě, pokud na ně budete mít chuť, tak si ta smažená uděláte i ve veganské kuchyni. Rozmixujete si tofu, přidáte kari a lahůdkové droždí a bude to chutnat úplně stejně. Jenže veganství není jen o změně náplně lednice, je to i jiný způsob myšlení.

Platí, že jakoukoliv živočišnou potravinu lze nahradit rostlinnou?

K. B. Dnes je doba taková, že lze sehnat prakticky cokoliv. Rýžový jogurt, sójový jogurt, ochucená „mléka“, tofu, seitan, robi, všechno se to tváří jako maso. Pro ty začátky je to určitě super.

Pro začátky? Znamená to, že takový ten echt vegan nejí tyto polotovary?

V. Ch. Já sama si tyto „hotovky“ kupuji především při cestování, nebo když jsem někde na festivalu. Doma spíše vařím.

Dají se už dneska běžně sehnat suroviny, které budu zatím jako „vegan na zkoušku“ potřebovat?

K. B. Já jsem si nedávno uvědomila, že je pro mě nákup teď vlastně mnohem snazší. Zatímco dříve jsem musela procházet celý obchod, abych sehnala, co potřebuji, dnes mám v jednom regále luštěniny s obilovinami, projdu ovoce, zeleninu a koutek se „zdravou výživou“ a mám vystaráno. Jednou za čas dojdu do zdravé výživy pro speciálnější potraviny, a občas udělám nákup na internetu.
V. Ch. My samy jsme z malého města a suroviny běžně seženeme i tam. Ve zdravé výživě, ale dneska i ve velkých supermarketech je velký výběr. V naší knize ostatně radíme, jak a kde které potřebné suroviny sehnat.

A jsme u vaší veganské kuchařky Místo vejce banán… Co vás přimělo k jejímu vydání?

K. B. Tím, že jsme si veganskými začátky prošly relativně nedávno, v roce 2013, tak v sobě ještě máme tu čerstvou zkušenost, spoustu informací a myšlenek, které jsme chtěly předat začínajícím veganům. Víme, jak těžké to je, přejít ze dne na den na veganskou stravu. Chtěly jsme knihou začínajícím veganům vše usnadnit.
V. Ch. Naše společná kniha je jakýmsi společným jednotným pohledem na veganství. Je pomocníkem pro ty, kteří začínají, ale i pro členy rodiny, kteří nevědí, jak veganovi doma uvařit. Pro rodiče je to kolikrát velké trápení, protože neví, čím ho pohostit.

Máte v knize poměrně dost faktických údajů. Odkud jste čerpaly inspiraci či rady?

K. B. V kapitole Živiny a zdroje jsem čerpala ze svého studia Výživového poradenství a z knih, v Nákupním seznamu jsou zaznamenány hlavně naše osobní zkušenosti.
V. Ch. Co se receptů týče, tak jsme vycházely z našich osobních zkušeností z kuchyně, ale i rad našich kamarádů, inspiraci jsme sbíraly i na internetu. Mnoho inspirace přišlo, jak se říká „za chodu“.

Proč Místo vejce banán?

V. Ch. Na to se nás ptá hodně lidí, ale v rostlinné stravě se běžně nahrazuje vejce banánem při pečení sladkých buchet a koláčů. Nahradit vejce ale můžete při pečení i ve vodě namočeným mletým lněným semínkem nebo škrobem smíchaným s vodou.
K. B. Já třeba do omáček používám místo žloutku lahůdkové droždí. Zajímavý je chléb s „vajíčkem na tvrdo“, kdy vidličkou rozmačkáme tofu a smícháme jej s kari, lahůdkovým droždím a černou solí pro chuť vajec. Dělá se to celé stejně jako míchaná vajíčka – na oleji se osmaží cibulka, pak to tofu, a koření. Jak které živočišné potraviny nahradit rostlinnými máme také popsáno v naší knize.

Jak se kniha prodává?

K. B. Vyšla prvního prosince 2014 v nákladu 1400 kusů a už jich moc nemáme. Takže máme velkou radost, že se kniha líbí. Máme zatím samé pozitivní reakce.

Takže chystáte dotisk?

K. B. Spíš další díl. Už víme, co v něm bude, ale zatím si to necháme pro sebe. Jsou to velmi čerstvé nápady.
V. Ch. Zatím prozradíme jen to, že vyjde letos.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).