Hlavní navigace

Křížíte nohu přes nohu? Nedivte se, že máte jednu delší

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
ROZHOVOR – Oblíbeným posedem „noha přes nohu“ i spánkem ve „stabilizované poloze“ si zaděláváme na křivou páteř, bolest zad a různě dlouhé nohy. Napraví nás Aleš Dobšák–Kling.

Autor: www.imzadi.cz

Aleš Dobšák-Kling pomocí Dornovy metody napravuje nejen bolavá záda

Tak jako Baba Jaga z Mrazíka, skoro každý z nás si občas posteskne: „To mě loupá v kříži“. Někde něco přeskočí a už hekáme, bedra si chladíme i zahříváme, všemi mastmi se mažeme, rodinné příslušníky do boje s utrpením zapojujeme. Za bolestí zad, kříže, kyčlí i krční páteře stojí dlouhá řada našich špatných návyků a stereotypů.

Osmdesát procent lidí sice pocítilo bolest na vlastní kosti, ale jen pouhá čtvrtina z nich si za bolavé tělo tak úplně nemůže – pokřivenou páteř zdědili, přivodili si úrazem, trpí osteoporózou atp.

Zbývající většina z nás si záda devastuje hrbatým posedem na vyvrácené židli, spánkem na špatné matraci, jednostranným nošením těžké nákupní tašky, posezením na studených zídkách či s nohou přes nohu. Ano, i něco tak banálního, co praktikujeme denně, nám může zkrátit jednu nohu i o dva centimetry, což pěkně pokřiví páteř i samotný postoj. Jde s tím ještě něco dělat, nebo je to konečná? Poradí nám Aleš Dobšák-Kling rekondičního centra Imzadi, jeden z hrstky akreditovaných a prověřených terapeutů Dornovy metody.

Dornova metoda

Dornova metoda je velmi jemná manuální terapie, která dokáže obratle a klouby vrátit do jejich původní přirozené polohy. Po vrácení kloubů a obratlů do původní polohy lze cítit okamžitou úlevu. Dornovou metodou se napravují klouby a obratle a vyrovnává se celková statika těla. Děje se tak šetrně jemným tlakem za aktivního pohybu a spolupráce pacienta.

Zdroj: Imzadi.cz

S jakými problémy k vám lidé nejčastěji chodí?

Nejčastěji jsou to lidé, které trápí potíže se zády, bez nějaké bližší specifikace. „Bolí mě záda, něco se mnou zkuste,“ s takovým požadavkem ke mně chodí nejčastěji. Druhou skupinou jsou ti, kteří přicházejí už s konkrétní diagnózou od lékaře, ale klasická medicína jim nedokázala přinést řešení, které očekávali. Dále pomáhám lidem, kteří se potýkají s výhřezy meziobratlových plotének, rozdílnou délkou končetin, zablokovanou krční páteří.

A také s vbočenými palci, o kterých jsme už spolu mluvili…

Ano, to je tzv. Česká škola Dornovy metody. Za těch čtyřicet let, co existuje, prochází určitým vývojem a Češi v tomto ohledu pokročili patrně nejdál. Na rozdíl od země původu, Německa, kde metoda takříkajíc ustrnula v základech, v Česku probíhají setkání všech poradců, kteří si předávají zkušenosti a tím pomáhají k rozvoji této manuální terapie. Česká škola Dornovy metody nese označení Dorn plus a jejím „vynálezem“ je právě náprava vbočených palců.

Čtěte k tématu: Vbočený palec je pěkná hrůza, ale nemusí být

Oficiální medicína pokládá za zdroj vbočených palců dědičnost anebo špatnou obuv. Dornova metoda vidí příčinu ve špatném postavení kyčelních kloubů. Měl jsem pacientku, bývalou baletku, která byla před pěti lety na operaci kyčelního kloubu, do roka měla na operované nože hallux. Následně podstoupila operaci druhého kyčelního kloubu a opět měla hallux. To jen dokazuje, že špatné postavení v kyčlích směřuje k vbočeným palcům. 

Na většinu potíží si prý zaděláváme sami svými zlozvyky. Které jsou ty nejhorší?

Jeden z nejošklivějších návyků vůbec je sezení „nožka přes nožku“. Tímto posedem je noha neúměrně vyvrácená, a protože je kyčelní jamka poměrně mělká, hlavice kloubu má tendenci vyjíždět ven. Postupem času se stane, že se noha v těch měkkých tkáních prodlouží. Postoj člověka je pak vyhnutý k jedné straně. 

Existují i další všeobecně oblíbené polohy, kterých bychom se měli vyvarovat?

Vyrotovaná pozice ve spánku, podobná stabilizované metodě. Pokud tak spíte občas, nic se neděje. Pakliže se z toho stane stereotyp, na jedné straně dojde k přetížení svalů a na druhé k oslabení svalů, což má vliv na kosti. Ty se posunují do nevhodných pozic a pak vzniká bolest. Prodloužení nohy můžete očekávat i při jízdě autem. Pakliže v něm sedíte tím zabořeným, sportovnějším způsobem, kdy nohy svírají úhel menší než devadesát stupňů, tak je to nápor na vazy a klouby, které se snaží vyskočit ven. 

Čtěte také: Noční můry a noční děsy nejsou totéž

Jakým způsobem Dornova metoda dokáže řešit tyto obtíže?

Při rovnání postupujeme vždy metodicky, ať už se snažíme srovnat do správné pozice páteř nebo krční obratle. Když stavíte dům, také musí mít rovné základy, aby bylo možné správně pokračovat, a stejné je to u nápravy kostí a kloubů. Začínáme tedy od kyčlí, srovnáním délky nohou, a to tzv. ručníkovou metodou. Velice jednoduchým cvikem, působícím v podstatě „systémem páky“, usazujeme kloubní hlavici do správné pozice v kloubní jamce. Máme nohu v úhlu devadesát stupňů a za výdechu zatáhneme za srolovaný ručník obtočený kolem stehna ve výšce těsně pod velkým chocholíkem (pozn. nejširší bod stehna) směrem k protilehlému rameni. Současně do protitahu pacient pokládá nohu na podložku. S nádechem nohu opět zvedá.

Jak dlouho rovnání kyčlí probíhá?

Jedná se o patnácti až dvacetiminutovou proceduru, nicméně celému tělu věnujeme zhruba dvě a půl hodiny.

Přečtěte si také: Artrózu měly mumie i dinosauři, dnes jí trpí čím dál mladší lidé

Co všechno během tak dlouhé doby dále rovnáte?

Po srovnání kyčelních kloubů se usadí kolenní a hlezenní klouby a následně i kotníky. Zde už pracujeme bez ručníku. Vše probíhá v dynamice za spoluúčasti klienta, který vytváří protipohyb při terapeutově mírném tlaku na danou oblast. Dále se přistoupí k rovnání pánve, srovnáme si tzv. „ďolíky prdelní“. Klient se opře o lehátko a terapeut mu tlačí na ty dva výčnělky, a to při souběžném kývání klientovy nohy. Obdobným způsobem, tedy v dynamice, dále rovnáme křížovou kost, kostrč, celou páteř, bederní i krční páteř. Dá se usazovat i čelist či ramena.

Nebolí to?

Ne, není se čeho bát, nedochází se zde k žádnému křupání nebo trhání. Nicméně mé zkušenosti praví, že jedna třetina lidí po cvičení odchází a další dva tři dny jsou bez reakce, druhá třetina lidí se cítí jako znovuzrozená a ta třetí se cítí otupělá. Bolí je i tam, kde je nikdy nebolelo, ale vždy přijdou znovu.

Vynadat?

Nejdřív mě proklínají a pak jsou rádi, protože jim Dornova metoda opravdu pomáhá.

Čtěte dále: Cvičení bez pohybu? Výsledky jsou nečekané

Cvičení vypadá snadně, lze tuto metodu bez zkušeností a bez rizika zhoršení bolesti zkusit doma?

Ublížit si může kdokoliv čímkoliv. Doporučil bych ale určitě alespoň jednu návštěvu terapeuta, aby byl člověk v obraze a věděl, jakou silou a v jakých místech přesně vyvinout protitlak. Má-li pacient konkrétní problém, třeba zmiňovaný vbočený palec, návštěvu bych doporučil o to víc.

Jak často se musí tato metoda cvičit?

Optimální je cvičit každý den, dle doporučených cviků, které pacientům individuálně sepisuji.

Kosti srovnány, příště se budeme věnovat svalovému aparátu. Zbavíme se skoliózy, odstraníme akutní výhřez ploténky a vyrovnáme celou páteř za pomoci českého unikátu, SM systému lékaře Richarda Smíška.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).