Hlavní navigace

Názor k článku Doporučení otylého psychologa při otylosti od EC - Ve spojitosti s chemii a obezitou me napadaji...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 9. 2013 0:18

    EC (neregistrovaný)

    Ve spojitosti s chemii a obezitou me napadaji dva pricine mechanismy, z nichz jeden je dobre znamy a druhy trochu spekulativni, ale podlozeny vyzkumy.
    1.) Kazdy prodejce potravin chce, aby se jich prodalo co nejvice, tedy aby je konzumenti co nejvice jedli. Ti, kteri dokazi sve potraviny upravit timto smerem jsou na trhu uspesnejsi nez konkurenti a vytlacuji je. Prostredky k temto upravam jsou ruzne, ale casto je to prave ta "chemie", ktera vylepsuje senzoricke vlastnosti - barviva, aromata, prichute. Odmenovan je ten prodejce, ktery dokaze do zakaznika nacpat co nejvice potravy a tak prirozenym evolucnim procesem dochazi k tomu, ze jsou potraviny cim dal tim vice "navykove". Jedna se o zvysovani tzv. palatibility, coz prekladac preklada jako chutnost, ale je v tom trochu vice, jedna se o uspokojovani vnitrnich mechanismu geneticky podminenych v mozku, nas vnitrni biologicky system odmen. Pri pokusech na mysich se prokazalo, ze mysi jsou ochotny i zahynout pri ziskavani potravy, jez ma vysokou palatibility.
    2.) Jedna stale trochu spekulativni, ale velice pusobiva hypoteza o pricine obezity pravi, ze obezita je zpusobena poruchou vnimani hormonalniho stavu ze strany hypotalamu. Teze 1 rika, ze telo skrz hormonalni system pomoci hypotalamu nastavuje optimalni mnozstvi tuku. K tomu se vaze cela rada pokusu, kdy je kratkodoby vykyv vahy dolu (jojo efekt) i nahoru (prezrani se na vecirku) vracen k normalu bez jakehokoliv rizeneho zasahu a dokonce i docent Dolecek v jinak pomerne zbytecne knize "Nebezpecny svet kalorii.." si toho vsiml. Jedna se o upresneni teze, ze telo pri hladoveni snizuje energeticky vydej. To neni dle teorie teze uplne pravda, telo snizuje energeticky vydej jestlize pocituje nedostatek tuku, ne prijmu potravy. Teze 2 rika, ze telo ma presnou informaci o mnozstvi tuku diky leptinu, jez tukova tkan uvolnuje. Puvodne znela hypoteza tak, ze u obeznich lidi dochazi k poruse vylucovani leptinu a jejich telo tak nevi, ze je tluste. Nicmene realna pozorovani ukazala, ze tlusti lide maji leptinu v krvi hodne, takze porucha neni ve vysilaci, ale v prijimaci, tedy samotnem hypotalamu. Neco mu zkratka brani prijmou informaci o skutecnem stavu tela a tak netlumi hlad, nezvysuje bazalni metabolismus, mimovolni pohyb.. zkratka proti obezite nic nepodnika a za toho umi hodne. A zde prichazi ke slovu ta chemie, protoze zatim nejpravdepodobnejsi vysvetleni je to, ze hypoatalamus je poskozen zanetem a spoustecem zanetlivych reakci v organismu jsou vedle stresu, cukru, inzulinu, fruktozy, omega 6 MK ci trans MK i imunitni reakce a ta muze byt vyvolana i cizorodou chemii (ztuzovane tuky, konzervanty, barviva, aromata..).
    BTW teorie o pricine obezity v zanetlivosti organismu elegantne vysvetluje, proc je obezita spojena s poskozenim cevniho systemu - je zde stejna pricina (zanetlivost). Toto spojeni mi v jinych teoriich velmi chybi a naposledy co vim to resila lipidova teorie, ktera je ovsem vyvracena.
    BTW 2 teorie o hormonalnim nastaveni tuku vysvetluje, proc jsou nektere diety dlouhodobe ucine a nektere ne. Ucina je ta dieta, ktera miri na vylouceni nekvalitnich prozanetlivych potravin z jidelnicku a pridani kvalitnich protizanetlivych ci neutralnich potravin (omega 3, stabilni tuky) , coz je pestra skala tradicnich dietich rezimu, zatimco dieta ridici se soucasnymi popdoporucenimi zamerujicimi se na pomer makrozivin a pocet KJ bez durazu na kvalitu dlouhodobe fungovat nebude, protoze telo si bude myslet, ze ma tuku podmiru a zapoji tak obranne mechanismy.
    BTW 3 teorie o hormonalnim rizeni metabolismu taky krasne ukazuje, proc stezi pomuze napodobovat chovani hubenych lidi napr. ohledne chladnejsiho oblekani, vetsiho mnozstvi volniho i mimovolniho pohybu. Dokud si telo bude myslet, ze mate malo tuku, tak proti tomu bude bojovat a dlouhodobe svemu hladu nikdo odolat nemuze, leda za cenu velkeho stresu, ktery zase spousti zanety a jste v bludnem kruhu. Proto je (dle teorie) dlouhodobe pro vetsinu lidi neucinne snazit se menit chovani, protoze hormony jsou v dlouhem obdobi silnejsi nez vule.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).