Hlavní navigace

Doplňky stravy – nevěřte na zázraky

25. 8. 2011

Sdílet

Lidské tělo potřebuje pravidelné porce zdraví prospěšných látek. Na trhu je nepřeberné množství doplňků stravy, které slibují jejich dostatečný přísun. Ne všechny jsou ale kvalitní.

Valná většina doplňků stravy obsahuje látky, které jsou lidskému zdraví prospěšné. Existují ale také preparáty, které nemají téměř žádný pozitivní zdravotní účinek a mohou být dokonce i zdraví nebezpečné, upozorňuje Česká asociace pro speciální potraviny. Pokud se tedy už rozhodnete, že doplňky stravy budete užívat, jejich výběr nepodceňujte. Nenechte se napálit, například výhodnou cenou nebo garantovanými zázračnými účinky, které nelze nikterak prokázat a často jsou již na první pohled přehnané a nereálné.


Autor: Česká asociace pro speciální potraviny

Obecně jsou podle odborníků nejrizikovějšími ty preparáty, které jsou nabízeny na nerenomovaných internetových obchodech nebo dokonce tržnicích a nepochází od renomovaných výrobců.

V obchodě s doplňky stravy se točí nemalé peníze, reklama útočí zprava zleva, a lidé často bezhlavě nakupují, aniž by výběru věnovali větší pozornost. „Zdraví je to nejcennější, co v životě máme, proto bychom neměli výběr doplňků stravy podceňovat a věnovat mu dostatek času,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny a dodává: „Rozhodně nedoporučuji kupovat neznámé doplňky stravy na asijských tržnicích nebo u neznámých internetových obchodů, kde je velké riziko, že se jedná o neúčinné přípravky, které mohou být pro lidský organismus v některých případech dokonce škodlivé.“

Základní pravidla jak postupovat při výběru doplňků stravy:

Zeptejte se odborníka

Při nákupu doplňků stravy se poraďte vždy se svým lékařem nebo lékárníkem. Ti vám erudovaně poradí a pomohou vám vybrat ten nejvhodnější přípravek.

Upřednostňujte výrobky zavedených firem

Dobré jméno společnosti je důležitým ukazatelem toho, že nabízené doplňky stravy jsou kvalitní. Tito výrobci mají spolehlivé postupy a přísné kontrolní mechanismy, aby do prodeje nepustili jakkoliv nefunkční produkty.

Nekupujte neznámé doplňky stravy na internetu

Pokud daný produkt neznáte nebo s ním již nemáte zkušenosti, rozhodně ho nekupujte prostřednictvím nerenomovaných internetových obchodů. I když vás může lákat svým atraktivním obalem a cenou, může být pro váš organismus nefunkční, v horším případě škodlivý.

Pozor na asijské doplňky stravy

S rozšířením internetu jako prodejního kanálu stoupá také nabídka neznámých produktů pocházejících z asijských zemí. V tomto případě buďte vždy obezřetní, tyto výrobky často nesplňují evropské normy a mohou být pro lidské zdraví obzvlášť nebezpečné. Tyto přípravky se často prodávají také na tržnicích.

Nevěřte na zázraky

Všeobecně platí, že kvalitní doplňky stravy jsou pro lidský organismus prospěšné a dokážou zdraví výrazně posílit. Pokud však výrobce slibuje nereálné, jako např. úbytek na váze o 20 kg za několik týdnů či měsíců, tak v tomto případě daný výrobek nekupujte. Výrobce se snaží zneužít vaší situace a záměrně slibuje nemožné.

Doplňky pod dohledem

A nezapomeňte, že doplňky stravy nejsou léky, neplní stejnou funkci, ani nepodléhají přísným kontrolám a testování jako léčiva. Doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu (např. pro sportovce) dlouhodobě sleduje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), a to zvláště z pohledu jejich bezpečnosti pro spotřebitele.

Není výjimkou, že inspektoři odhalí preparát, který nejen že může být k ničemu, ale u nějž navíc hrozí nežádoucí zdravotní účinky. SZPI o výsledcích svých šetření pravidelně informuje na internetu (http://www.szpi­.gov.cz/) a v médiích.V čer­venci zveřejnila SZPI přehled nevyhovujících doplňků stravy a potravin pro sportovce (http://www.szpi­.gov.cz/docDe­tail.aspx?docid=1027942&­nid=11810&hl=do­pl%C5%88ky), který má třicet položek!

Při červencové kontrole dodržování obsahu účinných složek u doplňků stravy, které deklarují obsah látek s účinkem na klouby a pojivou tkáň, bylo z 23 vzorků vyhodnoceno jako nevyhovující 10 výrobků, tedy 43,3 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).