Hlavní navigace

Doplňky stravy by se neměly podceňovat, ale ani přeceňovat

13. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Doplňky stravy nemohou léčit ani slibovat prevenci. Přestože mají vysoký obsah vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, nemají nahrazovat pestrou stravu. Mají ji pouze doplňovat.

Díky modernímu způsobu života nás mnohem více zatěžuje stres, působí na nás různé negativní faktory, které se projevují nejen na naší fyzické, ale i psychické kondici. Z těchto, ale i jiných důvodů si doplňky stravy našly své místo v moderní výživě. Obracíme k nim naši pozornost stále častěji. Co to vlastně doplňky stravy jsou a k čemu slouží?


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Doplňky stravy nemají nahrazovat pestrou stravu, mají ji jen doplňovat

Seženete je bez předpisu v každé lékárně či obchodě. Doplňky stravy nemají nahrazovat pestrou stravu, ale mají ji pouze doplňovat. Legislativa nám říká: Doplňky stravy jsou potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a které jsou koncentrovanými zdroji živin nebo jiných látek s výživovým nebo fyziologickým účinkem, samostatně nebo v kombinaci, jsou uváděny na trh ve formě dávek, a to ve formě tobolek, pastilek, tablet, pilulek a v jiných podobných formách, dále ve formě sypké, jako kapalina v ampulích, v lahvičkách s kapátkem a v jiných podobných formách kapalných nebo sypkých výrobků určených k příjmu v malých odměřených množstvích.

Známe je v podobě vitamínů, minerálních látek, výrobků zaměřených na imunitu, pohybový aparát či svalový růst.

Jaký je ale rozdíl mezi vitamínem C prodávaným jako doplněk stravy a jako léčivo? Léčiva a léčivé přípravky jsou schvalovány Ústavem pro kontrolu léčiv a doplňky stravy spadají pod zákon o potravinách a podléhají notifikaci.

Jak si vybrat doplněk stravy

Jak se mezi doplňky stravy orientovat, co by nás na obalu mělo zajímat a co by tam mělo být uvedeno? Vedle názvu výrobku by se měla objevit informace, že se jedná o doplněk stravy. Důležitější informace ale najdete ve složení. Jednotlivé složky jsou vždy řazeny sestupně. To znamená, že toho, co najdeme na prvních místech, je ve výrobku obsaženo nejvíce.

Uveďme si příklad. Mám zájem o doplněk stravy, který obsahuje zinek. První informace, která by mě měla zajímat, je, kolik zinku obsahuje jedna tableta. Další důležitou informací je i forma, ve které se požadovaná minerální látka ve výrobku vyskytuje. Podle legislativy se mohou použít pouze určité formy, jak u vitamínů, tak i u minerálních látek. Lidský organismus je složitý a ne vše se v těle využije podle našich představ. Organické formy v porovnání s anorganickými sloučeninami jsou pro tělo více a lépe vstřebatelné. Z tohoto důvodu je lépe si vybírat výrobek, který obsahuje zinek v podobě glukonanu nebo třeba mléčnanu zinečnatého než oxidu nebo uhličitanu.

Kromě požadavků na označování by se na obalu mělo objevit toto:

  • číselný údaj o množství vitamínů, minerálních látek nebo dalších látek vztažený na doporučenou denní dávku
  • údaje o obsahu vitamínů a minerálních látek, i v procentech doporučené denní dávky
  • doporučené denní dávkování a popřípadě další podmínky použití,
  • varování před překročením doporučeného denního dávkování,
  • upozornění, aby byly výrobky uloženy mimo dosah dětí,
  • upozornění, že doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy.

Zdravotní tvrzení pod kontrolou

Další a často používaná informace, která se udává, je zdravotní tvrzení. Ač podle legislativy doplňky stravy nemohou léčit a ani slibovat prevenci, tak jsme se s touto informací mohli často na obalech setkat. Tomu už je ale konec a u všech výrobků bychom se měli dočíst ty samé informace. Vznikl seznam tvrzení, které se při splnění daných podmínek mohou používat. A tak se můžeme na různých doplňcích stravy dočíst, že třeba hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, ale že přispívá i k normální psychické činnosti.

K tématu: Tvrzení na obalech potravin musí být srozumitelná, a hlavně prokázaná

Jsou vůbec doplňky stravy vhodné? Mají své místo v naší výživě? I v této době, kdy se zdá, že máme všeho dostatek, najdou se chvíle, kdy člověk nedokáže 100% pokrýt příjem živin z běžné stravy a potřebuje je doplnit. Deficit se může vyskytnout při různých dietách, oslabení imunity, alternativních stravovacích návycích nebo naopak u sportovců, kteří mají vyšší potřebu živin. Vhodné jsou při rekonvalescenci nebo v průběhu různých nemocí.

Jejich význam by se neměl podceňovat, ale taky by se neměl ani přeceňovat.

Doplňky stravy

  • Doplňky stravy jsou přípravky s vysokým obsahem vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek.
  • Doplňky stravy nemohou léčit ani slibovat prevenci.
  • Doplňky stravy nejsou léky.
  • Doplňky stravy nemají nahrazovat pestrou stravu, ale mají ji pouze doplňovat.
  • U doplňku stravy sledujte množství obsažené látky a formu, v níž se ve výrobku vyskytuje.

Dále k tématu: Koenzym Q10 už nesmí tvrdit, že prospívá zdraví srdce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala technologii potravin, zabývá se doplňky stravy, v současné době se věnuje poradenství pro firmy v oblasti potravinářství a kosmetiky, přednášení, výživovému poradenství a publikuje v různých médiích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).