Hlavní navigace

Domácí Vánoce: Co všechno se dá vyrobit doma

13. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
K pečení vánočního cukroví potřebujete zejména mouku a máslo. Při práci můžete popíjet pečený vánoční čaj nebo vaječný likér. Vše zmíněné si dokážete připravit sami.

Vyzkoušejte několik tipů, které pomohou vykouzlit skutečně domácí Vánoce.

Jemné domácí máslo

Lidé, kteří si vyrábějí vlastní máslo, na něj nedají dopustit. Zvládne to každý, zabere to jen chvilku času, ale chuť může být i lepší než u másla běžně kupovaného. Máslo vznikne vlastně tím, že to trochu přeženete při šlehání smetany, tzv. ji přešleháte. Místo šlehačky vám zbude tvrdá hrouda a k tomu trochu zdravé syrovátky. 

Domácí máslo

Potřebujeme:

V domácím prostředí nepotřebujeme zmáselňovač ani hlídat teplotu smetany. Stačí nám ruční šlehač a dva kelímky smetany ke šlehání, případně domácí smetany, pokud máte možnost.

Postup:

Smetanu nalijte do vyšší nádoby a spusťte ruční šlehač. Ve chvíli, kdy se začne tvořit jemná šlehačka, odolejte mlsání a vytrvejte. Po několika minutách – doba šlehání je závislá na použité smetaně, teplotě (se smetanou o pokojové teplotě budete hotoví dřív) a množství stabilizátorů – se začne smetana srážet a od pevné hmoty se oddělí tekutina. K lepšímu oddělení můžete použít cedník. Nechcete-li přijít o výživnou syrovátku, nezapomeňte dát pod cedník misku.

Máslo ještě propláchněte pod studenou vodou, abyste jej zbavili co největšího množství tekutin. Čím důkladnější budete, tím vyšší pak bude jeho trvanlivost a konzistence. Více v článku Test: Vyplatí se výroba domácího másla?

Mouka mandlová, rýžová, cizrnová…

Mouka je jednou ze základních ingrediencí vánočního cukroví. Přibývá lidí, kteří se nespokojí pouze s nejběžnější pšeničnou – tedy rozmělněnou vnitřní částí obilného zrna. Naopak experimentují a mezi regály v obchůdcích se zdravou výživou tráví mnoho času. Na výběr je mouka rýžová, cizrnová, pohanková, mandlová…

Netradiční mouku si také můžete vyrobit sami doma a zkusit z ní upéct třeba vánoční cukroví. Případně ji můžete kombinovat s běžnou moukou. Myslete na to, že mouka z ořechů je těžší než ta běžná. To znamená, že pokud je v receptu uveden například hrnek mouky, vy jí dejte o něco méně. Případně použijte kuchyňskou váhu. V případě kokosové mouky uberte ještě víc (stačí cca čtvrt hrnku místo celého).

Do cukroví se asi nejvíc hodí mandlová mouka. Mandle spařte, aby se dala snadno oddělit slupka (se slupkou by byla lehce nahořklá), pořádně vysušte a rozemelte na prášek. Použít můžete i kokos nebo jakýkoli jiný oříšek. Hodí se například do mandlových rohlíčků.

Připravit si můžeme i mouku z rýže či luštěnin. Rýži, případně nějakou luštěninu (například čočku nebo cizrnu), přes noc namočte, aby změkla. Druhý den pořádně osušte, rozmixujte a přeceďte přes síto.

Recept na cukroví z cizrnové mouky

Potřebujeme:

  • 1 větší banán
  • 250 g cizrnové mouky (popř. cca 270 g rozmixované sterilované cizrny)
  • 30 g mandlové mouky
  • 50 g másla změklého při pokojové teplotě
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka (přidávat podle potřeby)
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady. Pokud bude hmota příliš tvrdá, přidejte trochu mléka. Rukama vytvarujte menší placičky, pokládejte na plech s pečicím papírem. Můžete posypat i strouhanou hořkou čokoládou. Případně po upečení namočit z jedné strany do čokoládové polevy a následně posypat strouhaným kokosem. 

Galerie: Světové Vánoce – Vyměnili byste tohle za rohlíčky a linecké?

Pečený vánoční čaj

Kromě purpury nebo františka k Vánocům patří i vůně skořice a hřebíčku. Nejlépe, pokud se k vám dostává s horkým nápojem. Může jít o svařené víno nebo třeba vánoční čaj.

Pečený čaj

Potřebujeme:

Jakékoli ovoce. Výborná jsou jablka, hrušky a citrusy. Můžete přidat i maliny, rybíz a podobné poklady z léta. Například tedy:

  • 1 citron (pokud máte v bio kvalitě, můžete použít i s kůrou)
  • 2 hrušky
  • 2 jablka
  • 1 pomeranč (pokud máte v bio kvalitě, můžete použít i s kůrou)
  • 1 lžička skořice
  • 3 hřebíčky
  • 150 ml rumu (nemusí být)
  • 400 g cukru

Postup:

Ovoce omyjte a pokrájejte na drobné kostičky. Vše smíchejte v misce a přidejte ostatní ingredience. Směs přendejte do menšího pekáčku a při teplotě 200 °C pečte přiklopené zhruba 45 minut. Poslední čtvrthodinu bez pokličky. Během pečení směs několikrát promíchejte.

Po vychladnutí přendejte do sklenic a uchovávejte v ledničce. Čaj se připravuje tak, že na jeden hrneček použijete zhruba tři lžičky směsi a zalijete je vroucí vodou.

Vaječný likér

Je sladký, hustý, patří k Vánocům a není těžké si jej uvařit doma. Milují ho zejména babičky.

Domácí vaječný likér

Potřebujeme:

  • 500 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 350 ml tuzemského rumu, případně nějakého koňaku

Postup:

Žloutky smíchejte a opatrně, aby se nesrazily, je zahřívejte ve vodní lázni. Přidejte vanilkový cukr, případně i špetku strouhaného muškátového oříšku. Po chvilce k nim pomalu, za stálého šlehání, přidávejte kondenzované mléko. Směs by měla zhoustnout.

Po vychladnutí zřeďte rumem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).