Hlavní navigace

Domácí pekárny toho umí hodně. Možná víc, než potřebujete

7. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Mall.cz
Program na bezlepkový chléb – dříve hit pekáren, dnes standard. Současné modely pečou nejen plno druhů chleba, ale také třeba sekanou či koblihy, uhnětou těsto na nudle nebo zavařují.

Domácí pekárny již nemusí sloužit jen svému původnímu účelu, tedy pečení chleba, umí řadu dalších věcí. Je jen na vás, abyste zvážili, který typ využijete a co od něj očekáváte. Podle čeho vybírat?

Hlavní parametry:

  • počet a typy programů
  • počet háků a možnosti jejich sklopení
  • hmotnost chleba

Rozmyslete si předem, jak často chcete pekárnu používat, co v ní budete připravovat a pro kolik lidí.

Programy a vychytávky


Autor: Mall.cz

Tahle pekárna má i speciální nádobku na semínka – na posyp chleba

Počet a typ programů je jedním z hlavních kritérií při výběru domácí pekárny. Už zmiňovaný program pro pečení bezlepkového chleba je dnes standardním vybavením většiny (ale pozor – ne všech) modelů.

V nabídce prodejců najdete bohatý výběr od základních pekáren se třemi programy až po model s 31 programy. To je ale výjimka, obvykle spotřebiče disponují maximálně 15, 16 programy.

Kromě různých druhů chleba (bezlepkový, celozrnný, bílý ad.) jsou to programy pro pečení baget a sladkého pečiva, speciální program sprint na rychlý chléb, samostatné hnětení a kynutí těsta, které je vhodné např. pro těsto na pizzu, a dále pouze hnětení pro nekynutá těsta, např. nudle a jiné těstoviny, program koláč pro použití směsí s obsahem prášku na pečení atd. Můžete mít i program na džem, který automaticky uvaří džem či marmeládu v pečící nádobě, či samostatné pečení, kde si upečete třeba sekanou.

Větší pohodlí umožňuje program automatické přidávání ingrediencí, kde automatický dávkovač přidá v pravý čas potřebné přísady, jinak je musíte včas nasypat sami.

Praktická je i funkce odložený (zpožděný) start nebo časovač – nastavíte, v kolik hodin má pekárna začít péct, abyste měli třeba ráno na snídani čerstvý chleba. A dokonce si na něm můžete objednat stupeň zbarvení kůrky, pokud je tato možnost na vaší pekárně k dispozici. Některé spotřebiče mají také funkci udržování teplého chleba, obvykle po dobu jedné hodiny, nebo ochranu pro případ výpadku elektrického proudu.

Jaké bochníky chcete?

Další důležitý rozdíl mezi typy pekáren je v hmotnosti, resp. velikosti chleba, v menší pekárně připravíte zhruba kilový (od 0,9 kg, někdy lze nastavit i na méně), maximem bývá bochník o váze kilo a půl (někdy až do cca 1800 g). Výjimečné jsou modely, které mají dvě formy – jednu velkou a druhou rozdělenou na dvě menší komory, takže můžete péci jeden větší chléb nebo dva menší.

Některé modely umožňují nastavení hmotnosti (např. tři varianty 500, 750 a 1000 g nebo dvě pro 700 a 900 g).


Autor: Mall.cz

Některé domácí pekárny mají dvě formy

Možností, jaký chleba lze připravit, je celá řada, záleží na typu pekárny. U všech typů je pak možné použít jak připravenou směs z obchodu, tak vlastní suroviny, záleží jen na vás.

Jeden, nebo dva háky? Mohou být i sklopné

Zákazníci se také zajímají o to, zda má pekárna jeden, nebo dva hnětací háky. „Pokud připravujete menší chléb, je zbytečné mít dva háky,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz, „větší chléb by ale jen jeden hák neutáhl, pak je lepší mít dva.“ Dva háky proto obvykle najdete u pekáren na větší bochníky.

U většiny modelů zůstanou háky v uhněteném těstě, vyjímají se až z upečeného chleba a zůstávají po nich otvory (tedy jeden až dva podle počtu háků), což někomu vadí. U některých modelů jsou háky sklopné, těsto se nejprve jejich pomocí uhněte, před programem pečení se hák sklopí a tím pádem je chleba bez díry. V jiných případech je zase možné háky před pečením vyjmout.

Cenové rozpětí

Domácí pekárny se dají sehnat za cenu zhruba od tisícovky výše, nejpestřejší nabídka je pak do tří, tří a půl tisíce korun. Na trhu jsou ale i dražší značkové kousky, které si zákazníci pochvalují pro řadu funkcí a bezproblémový provoz. Ve spotřebitelském hod­nocení ale někdy bodují i levnější pekárny, záleží na konkrétním výrobku a na tom, co od něj požadujete.

Potvrdil to i test domácích pekáren časopisu dTest, kdy mezi dobře hodnocenými výrobky (z devatenácti testovaných uspělo čtrnáct pekáren) byly jak drahé spotřebiče v ceně okolo čtyř tisíc korun, tak levné „neznačkové“ výrobky za cenu lehce přesahující jeden tisíc korun.

Jaké jsou vaše zkušenosti s domácí pekárnou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).