Hlavní navigace

Domácí pekárna – radost z čerstvého chleba. Nebo zbytečný krám?

Sdílet

Kouzlo křupavého, teplého krajíce nalákalo mnohé z nás ke koupi domácí pekárny. Ale často brzy skončí zapomenutá v rohu špajzu. Má smysl si ji pořizovat a na co si dát pozor při výběru?

Chléb. Zní to celkem obyčejně, ale představte si vůni a chuť čerstvě upečeného chleba. Pokud chcete představu změnit ve skutečnost, můžete si přivstat a být prvními zákazníky v pekařství. Nebo si ho kdykoli upéct sami. Vlastně ani pekařem nejste vy, klidně odpočívejte, pekařem se stane sama domácí pekárna.

Co pekárna umí

Chléb není to jediné, co se dá pomocí domácí pekárny připravit. Můžete se těšit i na koláče, vánočky, mazance, rohlíky, briošky, langoše, pizzy, rohlíky, knedlíky, ale i škvarky, zavařeniny, kompoty a cokoli dalšího vás napadne.


Autor: SXC

Pokud nebudete chtít nechat veškerou práci na pekárně, stačí zvolit program, který těsto míchá a nechá nakynout, ale dál ho zpracováváte sami. V některých případech je to přímo nutnost, a to tehdy, kdy musíte těsto dále formovat, například do tvaru rohlíků nebo koláčů.

Nejjednodušší je ale začít s chlebem. V návodu, který dostanete s domácí pekárnou, najdete řadu receptů na různé druhy chlebů a pokud nechcete kupovat ingredience na chléb, koupíte si rovnou připravenou směs. Vyjde vás to sice dráž, ale nemusíte nic řešit. Ceny směsí se pohybují od 15 Kč po necelých 100 Kč podle druhů chleba, který chcete péct. Nejdražší směsi jsou na speciální chleby, například na bezlepkový bez laktózy.

Návod k použití a jiné rady

Používání domácí pekárny není složité. Stačí jen věnovat trochu času čtení návodu před prvním použitím. Kromě receptů vám návod dá rady a triky, aby se vám chléb podařil, a podrobně vám vysvětlí funkce jednotlivých tlačítek.

Ale nebojte se, stačí dát suroviny do pekárny, přidat vodu a zmáčknout číslo programu (u většiny pekáren značí program 1 základní chléb). Pekárna si sama dopočítá čas potřebný k upečení vašeho chleba. Víc už se starat nemusíte. Pekárna suroviny promíchá, uhněte těsto, nechá ho vykynout a těsto i upeče. Vy pak jen čerstvý chléb vyndáte a sníte. Na hotový chléb musíte počkat 3 až 5 hodin podle toho, jaký druh pečete. Není to krátká doba, ale tím, že skutečně nemusíte být celou tu dobu v kuchyni, vůbec to nevadí. Dáte těsto do pekárny a pak už se věnujete jiným věcem.

S trochou nadsázky bych to přirovnala k praní, to také jen dáte prádlo do pračky a čekáte, až se vše vypere. Stejně „náročné“ je pečení v domácí pekárně.

Tip: Na internetu lze najít i firmy, které nabízejí zapůjčení domácí pekárny na zkoušku, než se rozhodnete k nákupu. Např. na http://www.chle­barna.cz/

Pokud ale nechcete čekat vůbec, tak mám pro vás tip. Jestli chcete ráno po probuzení snídat váš čerstvý chléb, stačí, abyste večer naprogramovali, v kolik hodin se má pekárna brzy ráno zapnout. Vy spíte a pekárna peče. Po probuzení jen chléb z pekárny vyndáte a snídáte.

Chleba si samozřejmě můžete upéct i v obyčejné troubě, ale připravíte se o výše zmiňované výhody. Navíc nemusíte ani špinit žádné nádobí a domácí pekárna taky „sežere“ méně energie než trouba.

Jak si správně vybrat domácí pekárnu

Záleží na tom, co od pekárny vyžadujete.


Autor: SXC
  • Stačí vám malý chléb? Kupte si malou pekárnu na půlkilový chleba. Největší forma upeče chléb do téměř 2 kg. Jinak řečeno zvažte, jak velkou pečící nádobu potřebujete. Existují dva druhy pekáren, a to jednohákové a dvouhákové. Jednohákové bývají malé a dvouhákové velké. Ale nezaměňujte velikost pekárny s velikostí pečící nádoby, není to totéž.
  • Každá pekárna má různou nabídku programů, většinou kolem deseti, záleží na tom, co vše chcete péci. Některé pekárny vám umožní nastavit si svůj vlastní program. Například ta moje má devět programů, které umožňují připravit různé druhy chlebů, briošky, těsto na pizzu, nudlové těsto, kompoty a zavařeniny.
  • Zvažte, zda vám stačí levná pekárna nebo jestli chcete investovat do kvality. Mně osobně stačí levná jednoduchá pekárna, ale někdo, kdo ji využívá často, by si spíše měl zvolit nějakou kvalitnější. Ceny se pohybují v rozmezí od necelých 1000 Kč až po 6000 Kč, ale to už je extrém.
  • Při výběru tedy mějte na paměti, pro kolik osob budete obvykle péct, jak často a co konkrétně budete připravovat a také kolik peněz chcete investovat.

Před nákupem se poraďte s někým, kdo má zkušenosti, ať nekupujete zajíce v pytli.

Tip: např. na adrese http://www.pe­karny.unas.cz/ najdete informace o modelech u nás dostupných a řadu dalších informací o domácím pečení.

Mladá pekařka Veronika domácí pekárnu sama doma má, nejčastěji v ní připravuje koláče nebo marmelády: „Zadělám v ní kynuté těsto, nechám ho nakynout a pak už jen formuji do tvaru koláčů. Marmelády v ní připravuji ve chvílích, kdy nechci stát u plotny, ale trvá to déle.“ V zaměstnání ale domácí pekárnu z praktických důvodů nepoužívá: „V práci pečeme ve velkém množství, to by se skutečně do domácí pekárny nevešlo.“ Teď v létě Veronika doporučuje upéct si čerstvý chléb k salátu nebo k masu, když grilujete.

Raději jdu do pekařství

Já osobně domácí pekárnu doma mám, dostala jsem ji k Vánocům. Abych se přiznala, moc často ji nepoužívám. Je to nejspíš tím, že bydlím v centru Prahy a pekařství mám hned vedle domu. Na druhou stranu ráda v jídle experimentuji, takže když už v domácí pekárně peču, předem připravenou směs obohatím například o sušená rajčata a mám pak doma jedinečný čerstvý chléb.

Jiný náhled na domácí pekárnu má psycholog, který žije ve vesnici blízko od Prahy: „Sám jsem si ji koupil pro případ, že doma nebudu mít chléb a nebude se mi chtít pro něj někam jet. Příležitostně v ní připravuju koláče nebo těsto na langoše, koblihy. Jsem líný míchat si těsto," přiznává, „to bych si třeba langoše raději koupil mražené, ale takhle se nemusím moc namáhat a mám je čerstvé. Peču tak jednou týdně.“ 

A na závěr o domácí pekárně říká: " Není to nic, bez čeho by se člověk neobešel. Ale na experimentování je to hodně dobrá věc a především se opravdu nemusíte moc namáhat. Například moje babička trpí artritidou, takže ji bolí ruce a domácí pekárnu si nemůže vynachválit.“ 

Jaké jsou vaše zkušenosti s domácí pekárnou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dokončuji žurnalistiku na FSV UK. Mám ráda cestování, snowboard, ashtanga jógu, stará rodinná alba, točenou malinovku a umění. A tak maluju obrazy, tančím a fotím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).