Hlavní navigace

Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů

22. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Máte chuť na nanuk? Vyrobte si ho. Není to nic složitého a uděláte pro sebe i své děti daleko víc, než když si ho koupíte. Klasický nanuk mnohdy obsahuje i to, co vůbec nepotřebujete.

Jaké by to bylo léto bez pořádného kopce lahodné zmrzliny či nanuku. Spousta z nás si ale klasické kupované osvěžení nemůže z nejrůznějších důvodů dopřát. Příčinou může být například alergie na kravské mléko nebo nesnášenlivost laktózy. Většina zmrzlin a nanuků totiž obsahuje mléko nebo smetanu. Trpíte-li tímto problémem, v žádném případě si zmrzlinu nedávejte a nedbejte na tvrzení, že zmrzliny a nanuky jsou už dneska tak ošizené, že v nich vlastně ani kvalitní mléko či smetanu nenajdete.


Autor: Isifa.cz

Domácí nanuk má plno výhod a není náročný na přípravu

Dnes jsou naopak v módě bio zmrzliny nejlépe přímo z kravína s obsahem kvalitní smetany rovnou od krávy a ne žádné umělé náhražky. Zkrátka a dobře vždy je potřeba dívat se na složení výrobku, což může být někdy u zmrzliny problém. Ne každý prodejce kopečkové či točené zmrzliny totiž ví, co prodává.

Některé konzumenty také v horkých letních měsících odrazuje riziko nákazy salmonelou. Podle odborníků to ale není pravděpodobné, drtivá většina zmrzlin se totiž připravuje z práškových směsí a čerstvá vejce neobsahuje.

K tématu: Salmonelu z točené zmrzliny nechytíte. To spíš z grilovaného masa

Řešením mohou být ledové tříště a vodové nanuky, do kterých mléko ani vejce nepatří. Mohly by tudíž být vhodné pro ty, kdo kravské mléko z nejrůznějších důvodů nesmí. Nevýhodou pro alergiky ale může být i obsah nejrůznějších potravinářských barviv, které způsobují žádoucí zbarvení. U všech zmrzlin a nanuků pak kromě nepřirozené barevnosti může odrazovat vysoký obsah cukru nebo přídavek umělých sladidel, například aspartamu.

V podstatě zmrzlinu nebo nanuk bez éček dost těžko najdete, ale všechno má řešení. Možná máte zahrádku a nevíte, co s ovocem, které vám tam roste. Jednou z možností zpracování ovoce může být právě výroba domácí zmrzliny.

Ovoce ze zahrádky, lesa nebo trhu má hodně využití

Pokud vlastníte zahrádku nebo máte dobrého dodavatele ovoce, kamaráda, babičku, souseda nebo třeba prodavače na trhu, máte vyhráno. Ať už se jedná o černý nebo červený rybíz, zahradní jahody či malé lesní jahůdky, maliny nebo třešně, kromě koláče, výborné šťávy či marmelády si můžete připravit také domácí nanuky.

Je krásné, když člověk dokáže využít všech darů přírody a není líný sbírat a zpracovávat zahradní nebo lesní ovoce. Máte-li na zahradě keř červeného rybízu, udělejte si čas a natrhejte si plody k výrobě šťávy, marmelády nebo do koláče. Pokud toho nevyužijete, budete pak v zimě zcela nesmyslně nakupovat v supermarketu rybízovou marmeládu, která rybíz neviděla ani z rychlíku.

Někteří lidé ani nevědí, jaká bohatství se ukrývají v babiččiných zahrádkách. Z nejčastějších letních plodů je možné zpracovávat jahody, maliny, rybíz, angrešt a třešně. Borůvky a ostružiny pak můžete nasbírat spíše v lese. Meruňky, broskve nebo ryngle se většinou dovážejí například z jižní Moravy a využívají k zavařování a vytváření zásob na zimu.

Čtěte dále: Než „čerstvá“ zelenina zdaleka, raději zmražená z blízka

Neumíte zavařovat? Nevadí

Pokud neumíte zavařovat, nic nezkazíte tím, že si ovoce prostě usušíte, což ale někdy není právě jednoduché, anebo zmrazíte. Ke zmražení jsou nejvhodnější plody, jako je rybíz, jahody, maliny, borůvky ostružiny, eventuálně ještě meruňky, ale ty by měly být vypeckované. Broskve příliš vhodné k mražení nejsou. Ideální je z meruněk, broskví nebo slivek vyrobit dřeň a tu zmrazit namísto mražení celého ovoce. A přes mražení se pomalu dostáváme k výrobě nanuků.

Předtím nutno ještě zmínit vysoký obsah vitamínu C a také potřebného železa ve výše zmíněných plodech. Kromě toho mají také další potřebné vitamíny, minerály a příznivé zdravotní účinky, počínaje dobrým vlivem na trávení a navozením dobré psychické pohody konče. Lidé by opravdu neměli zapomínat na to, jak důležité je dávat dětem místo bonbónů letní ovoce jako jsou maliny, jahody, meruňky nebo borůvky, které jsou samy o sobě vysoce léčivými plody. Při chudokrevnosti je vhodné jíst hodně malin, jahod, rybízu, třešní, švestek a meruněk. Železo se totiž dobře vstřebává spolu s vitamínem C, který plody ve vysoké míře obsahují. Nadměrná konzumace ovoce zase ale může vyvolat známý průjem, zejména nevhodné kombinace jsou například třešně a voda. A pozor také při alergiích. Kyselé ovoce obsahuje spoustu histaminu a můžeme se po něm snadno osypat. Kdo jí například jahody ve větším množství, může si koledovat o vznik alergické reakce.

Čtěte také: Zavařování i pro nešiky

Osvěžující domácí nanuky jsou lepší než ty z obchodu

Mohla bych vám uvést třicet důvodů, proč si vyrábět nanuky doma a dát si trošku práce se zpracováním zahradního ovoce. Možná ale bude stačit uvést jen základní důvod, a to je ten, že každý člověk chce chutnou a zdravou kvalitu a není nic lepšího než to, co si sami vyrobíte. Nehledě na to, že v létě tím zabavíte svoje nudící se děti, kterým se už jistě „stýská po škole“. Vyžeňte je od počítače a pošlete je na zahradu, nebo do krámu, pokud žijete ve městě a o zahradě plné ovoce si můžete leda nechat tak zdát. Použít můžete cokoli – meruňky, maliny, jahody, borůvky, ostružiny a tak dále. Nezapomeňte koupit sadu pro výrobu nanuků. V prodeji jsou různé druhy, stojí obvykle několik desetikorun podle druhu a počtu kusů v sadě.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Ovoce (nejlépe ale vždy pouze jeden druh) důkladně umyjte a dejte do velkého hrnce, přesypejte kvalitním hnědým třtinovým cukrem a zalijte trochou vody. Nechte chvíli odstát a pak povařte. Krátce, ne příliš dlouho. Není třeba přidávat mléko ani smetanu – alergici jistě zajásají. Po vychladnutí nalijte do mixeru a důkladně rozmixujte na hladký pěnový krém. Tady pozor – samozřejmostí je použít ovoce vypeckované a očištěné, přesto například u malin nebo rybízu musíte počítat s pecičkami, které je lepší přecedit, nejlépe ještě před mixováním. Rovněž musíte počítat s tím, že nanuk z červeného rybízu bude jaksi kyselejší.

Mně se nejlépe osvědčily nanuky malinové nebo meruňkové. Obsahují vysoké procento ovoce a trochu třtinového cukru, čím více vody použijete, tím více bude nanuk logicky vodnatější. Žádné náhražky! Co si můžete přát víc? Připravenou směs nalijte do formy a přiklopte čepičkou s tyčinkou tak, aby se nanuk dal krásně vytáhnout. Pak už jen stačí dát vše na několik hodin zmrazit, ideálně přes noc.

Hotové nanuky z formy vytáhnete tak, že je zespodu opláchnete ve velmi horké vodě, která je pomůže uvolnit a krásně vyklopit bez toho, aniž by se ulomila tyčinka držátka nebo vám držátko zůstalo v ruce a museli jste nanuk pracně páčit. Pokud nemáte tvořítka na nanuky, použijte uzavíratelnou plastovou misku, která je vhodná k mražení, a vyrobte si nanukový dort.

Čtěte dále: Do správného ovocného nanuku patří kus prasete

Nevěříte? Podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).