Hlavní navigace

Domácí kafe z čekanky skvěle chutná, léčí a je zadarmo

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
I když si možná hned nevybavíte, jak tahle rostlina vypadá, možná vám bude stačit informace, že je to takový ten modrofialový plevel, co roste kolem cest. K vidění je naprosto všude a není možné ji zaměnit s jinou rostlinou. A báječně chutná!

Tážete-li se, proč se nějakým plevelem vůbec zabývat, máme pro vás hned tři odpovědi – čekanka čistí tělo, domácí káva z kořenů je vynikající, a pokud si čekankové květy natrháte do vázy, vydrží vám poměrně dlouho zdobit byt. Vezměme to ale pěkně popořádku.

Květy na dekoraci i do čaje

Jen málokterá bylina se může chlubit takto nádherně barevnými květy. Nebesky modrou čekanku jen tak něco nepředčí. Možná právě proto se stala součástí mnoha květových dekorací do bytu, ale i zpestřením čajových směsí.

Zde má však kromě zkrášlujícího efektu i působení čisticí. Doslova jako kartáč funguje na střeva, krev, játra, slezinu i ledviny. Ne nadarmo ji už ve středověkém Egyptě uctívali jako magickou rostlinu, která zajistí krásu. Tehdy bylo dokonce populární natírat se i její šťávou, která údajně rovněž zkrášluje a rýsuje nedokonalosti, i vrásky. Možná i to je důvod, proč se i v dnešní době často zařazuje do kosmetických produktů.

Mimochodem, z čekanky lze využít naprosto všechno – od květů až po kořeny. A třeba mladé listy – ty je vhodné konzumovat jako zdravý salát, i když mají silně hořkou chuť.

Lahodné pití

Čekanka bývá součástí mnoha směsí jen v minimálním množství, pro efekt. Díky jejím blankytně modrým květům každý nápoj promění v nevšední. Avšak popíjet se dají i samotné květy, bez dalších přísad.

Nálev z čekankových květů je pak možné využít rovněž při problémech s očima k oplachům. Velmi dobře se uplatňuje například při zánětu spojivek, kde bývá účinným doplňkem léčby.

Čekanka pro zdraví

Mnohem častější než pití nápoje z květů je popíjení „kávy“ z čekankových kořenů. Zde se rostlina uplatňuje zejména jako přírodní pomocník pro nemocný žaludek, játra i žlučník. Je močopudná, mírně projímavá a vyplavuje z organismu přebytečnou žluč. Umí zlepšit chuť k jídlu a podporuje činnost celé trávicí soustavy. Velmi často se využívá ve směsích pro diabetiky.

Kořeny i listy rostliny obsahují inulin, což je zdroj dietetické vlákniny. Inulin má příznivé účinky nejen na trávicí trakt, ale posléze na celý organismus. Spadá do skupiny prebiotik – tedy „krmiva“ pro přátelské bakterie žijící ve střevech. Díky tomu je schopná i podporovat imunitu, pomoci tělu lépe bojovat se záněty a zlepšit zažívání.

Dobrou zprávou je i to, že nápoje z čekanky nemají v obvyklém množství žádné nežádoucí účinky, a je možné ji tedy popíjet dlouhodobě. Pouze při skutečně hodně velkých dávkách by mohla způsobit průjem či obtíže se zažíváním.

Kafe z kořene čekanky: jak na to

Vzhledem k tomu, že čekanka působí tlumivě na centrální nervovou soustavu, je odpolední a večerní popíjení nápoje z ní velmi žádoucí. Čekankové kafe nám může pomoci usnout, ale posiluje i srdce a je dobrým doplňkem při respiračních onemocněních. Kafe z čekanky bylo už v 17. století oblíbeným nápojem. Mimochodem, dodnes je součástí populární melty.

Samotný čekankový nápoj si však můžeme připravit bez problémů sami doma. Na podzim (od konce září do listopadu) nasbíráme kořeny a důkladně je očistíme. Ideálně doma omyjeme pod tekoucí vodou. Nakrájíme je na malé kousky a volně rozložíme, aby pořádně proschly. Jakmile budou opravdu suché, pak je vhodíme na rozpálenou, ideálně litinovou pánev (u jiného materiálu hrozí připálení) a zprudka opečeme. Je nutné kořeny hlídat, aby nezčernaly. Barvu by měly mít jen zlatavě hnědou. Odstavíme a necháme je zcela zchladnout. Poté je na kávomlýnku pomeleme na jemný prášek.

Ten pak používáme stejně jako běžnou kávu. Je možné dát jej i do pákového kávovaru a připravit si z čekanky naprosto věrohodnou kopii běžného kávového nápoje. Přístroj totiž vytvoří i autentickou pěnu. Do kafe si pak, dle gusta, můžete přidat mléko, med či cukr. Počítejte však s tím, že díky přirozenému obsahu inulinu je čekankové kafe samo o sobě mírně nasládlé.

Čekanka v kosmetice

Čekanka není jen k jídlu a pití, ale své uplatnění má i v kosmetice. Nemusíte si ji však kupovat v drahých přípravcích. Nasbírejte si ji a připravte si z ní domácí výrobky na míru. Čekankové listy a květy se využívají na pleť, jelikož mají výborné čisticí a hydratační účinky. Tinktura či nálev z čekankových kořenů jsou pak vhodné jako regenerační kúra na vlasy. A nadrcený kořen se zase využívá pro podporu léčby bolavých kloubů.

Připravte si domácí přípravek pro podporu růstu vlasů podle následujícího receptu, další tipy najdete v článku Poslední šance nakopat kořen čekanky.

Oplach na vlasy pro podporu růstu

Do hrnce nasypeme 2 lžíce sušeného namletého nebo čerstvě nasekaného kořene. Přelijeme litrem vroucí vody a přikryjeme pokličkou. Takto necháme zcela zchladnout. Následně směs přelijeme přes plátno a přidáme k němu 50 ml jablečného octa. Směs mírně zahřejeme a přelijeme jí následně čerstvě umyté vlasy. Poté už neoplachujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).