Hlavní navigace

Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sirupy z čerstvých bylinek jsou nejen chuťově vynikající, ale také léčivé. Je však třeba znát správný postup přípravy, abychom se o prospěšné látky nepřipravili. Máme pro vás jednoduché recepty na snadné bylinkové sirupy.

Skvěle chutnají, a navíc nám mohou pomoci se spoustou zdravotních obtíží. Přijdou vhod ve chvíli, kdy se přiženou epidemie nachlazení, angín, chřipek i respiračních onemocnění. To nejlepší z čerstvých bylin si za minimální pořizovací náklady můžete vyrobit i doma v kuchyni. A jak na to?

Základním pravidlem je znát postupy přípravy. U některých rostlin můžeme bez obav připravovat sirupy horkou cestou, ale jiné je třeba dělat výhradně za studena. Týká se to zejména rostlin a bylin, ve kterých jsou obsaženy látky citlivé na teplo.

Některým sezónním surovinám by teplo uškodilo

V tomto směru se jedná zejména o vitamín C, který se ukrývá například v šípcích, rakytníku nebo aktuálně třeba v rybízu. Zde je vhodné vybranou surovinu macerovat alespoň 24 hodin ve vodě, poté rozmixovat nebo jinak podrtit a přepasírovat.

Následně přidáme med nebo převařený zchladlý cukerný roztok. Promícháme, přelijeme do lahví a uchováváme v lednici. Nic dalšího není třeba do takového sirupu přidávat, jelikož má v sobě přirozeně hodně „céčka“, které jej chrání.

Galerie:Vitamín C v českém ovoci

Zelené bylinky teplo snesou

Sirupy připravované za tepla je pak možné dělat z běžných zelených bylinek, jako je meduňka, máta, šalvěj, kopřiva nebo třeba mateřídouška. Zkrátka ze všeho, co právě venku roste.

Okuste třeba jitrocel. Až do pozdního podzimu je možné jej venku najít. Roste doslova na každém rohu. Jitrocel představuje jeden z nejlepších léků na úporný kašel i záněty průdušek. Staří Řekové tuto rostlinu pojmenovali sedmižeberní, neboť jitrocel kopinatý má skutečně sedm žeber. Řekové i Římané jej využívali na opary, kožní infekce, ale i jako protijed při pokousání psem, který byl napadený vzteklinou. Jitrocel obvykle roste u cest a stezek, což ho předurčilo stát se bylinkou poutníků už ve středověku. Bylina obsahuje spoustu cenných látek, díky kterým je považována za rostlinné antibiotikum.

Jitrocelový sirup

Přísady: 200 g čerstvých omytých listů jitrocele, 1 l vody, 2 větší citróny bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citrónové), 1–1,5 kg cukru

Příprava: Jitrocelové listy nařežeme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme citrón a zalijeme horkou vodou. Hrnec přiklopíme a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu přivedeme k varu. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, a vaříme, dokud sirup nezačne houstnout. Ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme obrácený dnem vzhůru až do vychladnutí.

Další bylinné sirupy na kašel

Diviznový sirup

Přísady: 5 lžic sušené byliny, 2 lžíce přírodního cukru

Příprava: Bylinu nasypeme do malého hrnce, zalijeme hrnečkem vody, přivedeme k varu a povaříme deset minut. Hrnek odložíme na nějaké studenější místo a pod pokličkou necháme tekutinu vychladnout. Poté ji přepasírujeme přes plátno, přivedeme znovu k varu, přisypeme cukr, dokonale rozmícháme a horký lék nalijeme do vyvařené tmavé lahvičky. Pečlivě ji uzavřeme a uskladníme.

Tymiánový sirup

Přísady: 10 g sušeného či čerstvého tymiánu, 200 g tmavého cukru, 250 ml vody

Příprava: Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni dvacet minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Nakonec scedíme do skleničky a užíváme pětkrát denně kávovou lžičku.

Sirup z listů podbělu

Přísady: čerstvé podbělové listy, třtinový cukr

Příprava: Listy omyjeme a pokrájíme. Do čisté skleněné nádoby dáme na dno vrstvu listů, kterou zasypeme vrstvou cukru, pak dáme zase vrstvu listů a vrstvu cukru, přičemž postup opakujeme, až sklenici zaplníme. Poté necháme slehnout a ještě doplníme tak, aby poslední vrstvou byl cukr, pak nádobu vzduchotěsně uzavřeme, zakopeme na zahradě a zakryjeme dřevěnou deskou a hlínou. Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a plníme do sklenic, uchováváme v lednici, denně užíváme jednu čajovou lžičku nebo jím sladíme čaj.

Dětský sirup na nachlazení

Přísady: 40–50 g sušené natě popence,1 l studené vody, 1 kg kvalitního květového medu, šťáva ze dvou citrónů

Příprava: Nať popence dáme do hrnce s jedním litrem studené vody. Pak povaříme asi tři až pět minut. Poté odstavíme a necháme dvacet minut louhovat. Po přecezení macerátu přidáme jeden kilogram květového medu a opět vaříme do té doby, než sirup zhoustne. Nakonec přidáme šťávu z citrónů a plníme do čistě vymytých sklenic ještě za tepla.

TIP: Co roste a chutná na zahradě v létě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).