Hlavní navigace

Dobrý masér se nezapomene zeptat

16. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Příjemná hodinka, uvolnění obvykle přetížených svalů a prevence bolesti v zádech nebo krční páteři. Klasické masáže jsou široce oblíbené a využívané. Ne vždy se ale oddáme do rukou opravdovému profesionálovi. Jak ho poznat?

Proč jít na masáž

Zatuhnutí a přetížení svalů jsou civilizační problémy způsobené obvykle jednotvárnou činností v práci i doma (např. sezení u počítače). Ve svalech dochází k hromadění zplodin látkové výměny, ke snížení prokrvení, a tím k tuhnutí svalu a bolestivosti. Masér danou oblast do hloubky prokrví, reaguje na stažení a tento proces má okamžitý efekt – úlevu od bolesti.

Masážemi se působí preventivně a dovedou pomoci i s akutním problémem při přetížení. Pokud trpíte chronickými bolestmi a masáž nepřináší úlevu, navštivte lékaře nebo fyzioterapeuta, nabídnou dlouhodobá řešení.

Výběr studia

  • Prohlédněte si internetové stránky – měl by tu být dostatek fotografií, které dokumentují podobu a atmosféru studia, kam chcete zavítat.
  • Samozřejmostí by měly být podrobné informace o procedurách, cenách, používané kosmetice a kvalifikaci maséra.
  • Velkou vypovídací hodnotu mají reference – dejte na doporučení známých, kteří maséra navštěvují dlouhodobě, ideální je, jsou-li to například lékaři nebo fyzioterapeuti.

Kvalifikace maséra

  • Masér může mít vystudovaný speciální čtyřletý obor, nebo jen rychlokurz.
  • Obvykle více školení a absolvovaných kurzů značí, že se masér o svou problematiku zajímá a rozumí jí.
  • Masáže můžete absolvovat i u fyzioterapeutů – znají anatomii těla a fyziologii hlouběji.

Při první návštěvě

Samozřejmostí by měla být čistota studia i oblečení maséra, dejte na první dojem: masér by vám měl být sympatický a příjemný, stejně tak prostředí – jinak se dostatečně neuvolníte a masáž nebude mít velký efekt.

Masér by se měl hned zeptat na důvod, pro který jste ho navštívili (prevence, bolest atd.) – chybou je, když vás nechá položit a začne automatickými pohyby masírovat. Kromě dohodnutí procedury by s vámi měl masér probrat váš celkový zdravotní stav, aby vám neublížil. Zánět žil, osteoporóza, infekční onemocnění, nádorová onemocnění, některá neurologická onemocnění či onemocnění krve, epilepsie, psychóza, stavy po úrazech – to vše může být kontraindikací masáže.

Masáž byste neměli podstupovat ani s infekčním onemocněním horních cest dýchacích (rýma, kašel), ani když třeba jen cítíte, že na vás něco „leze“. Společně byste měli i probrat polohu při masáži, ne vždy každému vyhovuje klasické lehátko s otvorem pro hlavu.

Svlékání

  • Žádná masáž se neprovádí zcela bez oblečení.
  • Na svlečení některých kusů oděvu byste měli mít soukromí.
  • V některých studiích se pro určité typy masáží poskytuje jednorázové spodní prádlo.
  • Masér může doporučit například svlečení kalhot, které by zbytečně tlačily v pase a bránily relaxaci.
  • S časem na svlečení (převlečení) by měl masér počítat navíc a nenutit vás spěchat.
  • Během standardních masáží zad se přikrývají nohy, v místnosti vám nesmí být zima.

Čím se masíruje

  • K masážím se standardně využívají oleje, gely, emulze nebo mléka – masér by měl mít na výběr a konzultovat s vámi tyto možnosti.
  • Klasické masáže se nikdy nedělají nasucho – pouze zpočátku může masér „zkontrolovat terén“ pro diagnostiku problému.
  • Samozřejmostí při výběru by měl být neparfemovaný olej pro alergizující a citlivou pleť.
  • Místnost by měla být jen lehce provoněná, ne každému vyhovují všechny vůně.
  • Během masáže by mělo být přítmí, eventuálně puštěná tichá relaxační hudba.

Má masáž bolet?

Správně prováděná masáž nesmí bolet ani být příliš jemná. Především při první návštěvě by s vámi měl masér probrat možnou „sílu hmatu“. Zkušený masér sám dobře pozná, s jakou intenzitou pracovat – pokud vás něco bolí, okamžitě se ozvěte. I malá bolest znamená zatnutí těla v křeči, kvůli němu se nedostaví požadovaná relaxace. Ideálním výsledkem masáže je okamžitý efekt – zahřátí, lepší pohyblivost a okamžité uvolnění problematického místa.

Mluvení během masáže

  • Relaxace a správné dýchání znamená uvolnění, uklidnění a „puštění si masáže do těla“.
  • Masér by neměl být upovídaný a rozptylovat vás.
  • Ideálně by měl během masáže pouze řešit vaše pohodlí („Je to takto v pořádku, nebolí to?“, „Leží se vám dobře?“, „Nechcete podložit nohy?“ atd.).

Po masáži

Minimum pro masáž je 30 minut čistého času, pro oblast zad je ideální hodina. Po skončení masáže by se měl masér zeptat, jak se cítíte. Především po masáži krční páteře se vám může točit hlava, masér by na vás neměl spěchat s odchodem. Pokud je váš problém vážný nebo chronický, měl by masér doporučit odborníka v okolí, který vám může dlouhodobě pomoci (neurolog, fyzioterapeut atd.) – měl by s nimi kooperovat.

Po masáži si vždy naplánujte odpočinek – uvolněné tělo by mělo mít čas pro delší regeneraci, jen rychlé prokrvení během masáže mu příliš nepomůže.

Odborná spolupráce

Mgr. Renata Větrovská

Vystudovala fyzioterapii nejprve na 1. LF UK a poté dva magisterské obory – fyzioterapie a tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených na FTVS UK v Praze. Nyní pokračuje doktorským studiem na 1. LF UK a pracuje jako odborný asistent na Ústavu tělovýchovného lékařství VFN v Praze a na Palestře – soukromé vysoké škole tělesné výchovy a sportu. Má dlouholetou praxi s prací s obézními pacienty a pacienty s dalšími civilizačními chorobami v rámci Rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha. Věnuje se obézním dětem v rámci Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech, vytváří speciální pohybové programy pro seniory, těhotné maminky i maminky po porodu v rámci Centra zdravého pohybu. Dále spolupracuje s neurologickou klinikou 1. LF VFN, kde se zaměřuje na pacienty s diagnózou roztroušené sklerózy. Působí jako odborný fyzioterapeut ve svém pohybovém centru, jako cvičitelka různých forem pohybových aktivit, školitelka několika odborných kurzů a je autorkou řady publikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).