Hlavní navigace

Kdo si nečistí zuby, hloupne

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Senioři a péče o zuby. Zanedbávaný problém, který může přispět k demenci, a dokonce zkrátit život.

Záněty dásní, parodontóza, neustupující bolesti zubů, ale také srdeční potíže, cukrovka a v extrémních případech i podvýživa. Zdravotní komplikace seniorů spojené se špatnou péčí o chrup jsou vážnou a často podceňovanou hrozbou, varují stomatologové.

Galerie: 7 vlivů na barvu zubů

Senioři a jejich zdravotní stav je poměrně frekventované téma. Ovšem péče o chrup je tak trochu výjimkou. Příliš často se o ní ve spojení s touto věkovou kategorií nemluví, přitom jde o poměrně vážný problém s přesahem na celkovou kondici organismu.

Zdaleka nejde jen o zuby

„Je třeba si uvědomit, že nejde zdaleka jen o problém čistě stomatologický. Jednou ze základních funkcí chrupu je důkladné zpracování potravy. K tomu potřebujete dobré zuby a výkonný žvýkací aparát, včetně žvýkacích svalů. Jejich prokrvení při žvýkání značně přispívá k lepšímu zásobení mozku kyslíkem, což je v seniorském věku nesmírně důležité a může například oddálit vznik demence či zpomalit její průběh,“ vysvětluje některé spojitosti mezi dobrým chrupem a celkovým zdravotním stavem jedna z klíčových odbornic nového stomatologického centra v Praze na Budějovické, doc. Hana Hubálková.

Právě v novém rodinném centru zubní péče se chtějí na seniory více zaměřit. Jde hlavně o informace a nabídku, aby „běžní“ dospělí pacienti přivedli na preventivní prohlídku i své seniory. Ale jde také o poučení, aby se zvýšil zájem o stav chrupu rodičů a prarodičů. Podle lékařů jde často jen o to připomenout – stejně jako malému dítěti – zda jsou vyčištěné zuby.

Důvodů, proč bývá právě starost o chrup takto v pozdnějším věku zanedbávaná, je hned několik. Jde jednak o špatné celoživotní návyky, ale také o ekonomické limity či tělesné a duševní hendikepy. Často je zhoršená ústní hygiena spojená s celkovým zhoršením péče o tělesnou schránku. Následky mohou být přitom fatální. „Je zde velké riziko šíření mikrobů z dutiny ústní do celého organismu. Usazují se v srdci, v ledvinách i dalších orgánech. Přítomná ložiska chronického zánětu v tělu mohou být samozřejmě velmi nebezpečná,“ vysvětluje docentka Hubálková. Záněty v ústní dutině mají vliv na zdravotní stav celého organismu a mohou souviset například s infarktem či mrtvicí. Zkažený zub může v krajním případě vést až k úmrtí. Život ohrožující stavy způsobené následky zubního kazu jsou podle lékařů dokonce velmi časté.

Péče o chrup u seniora: žádná věda

Podle odborníků se péče o chrup seniorů v zásadě neliší od péče o chrup doporučované všeobecně – základem je kvalitní ústní hygiena a pravidelné návštěvy u stomatologa.

Čištění zubů by mělo probíhat minimálně dvakrát denně. Podle zvyklostí většinou ráno a pak večer před spaním. Při zhoršené pohyblivosti či onemocněních, která omezují fyzickou zdatnost, doporučují stomatologové buď asistenci, nebo využití mechanických kartáčků, které dokáží v takových případech péči o chrup výrazně ulehčit.

Pokud jsou však přítomny zubní náhrady nebo ošetření s implantáty, jsou nároky na ústní hygienu často přísnější. Proto je třeba zvláště seniory nebo osoby se zhoršeným zrakem častěji instruovat o správném čištění chrupu. Zubní náhrady je dobré alespoň jednou týdně ukládat do speciálních roztoků a potřebují i pravidelné mechanické čištění. Správná péče o zubní protézu prodlouží její život.

„Nejde skutečně o nic mimořádného. Jen o připomínání, že péče o chrup je stejně důležitá i v seniorském věku. Dítě nepošlete do školy bez toho, aby si vyčistilo zuby, do práce také málokdo odejde s nevyčištěnými zuby. Je potřeba si tento automatismus uchovat,“ dodává docentka Hubálková.

Prevence a rodina

S přibývajícím počtem seniorů se ovšem musí podle odborníků změnit přístup především v osvětě. Velkou a v podstatě nenahraditelnou roli musí sehrát rodina. Lékaři se poměrně často setkávají s tím, že lidé přivedou seniora do ordinace s velmi zanedbaným chrupem, ačkoli s ním jinak absolvují řadu jiných vyšetření. Typické jsou věty: „Tatínek či maminka si na nic nestěžovali…“

To už ovšem bývá často pozdě jednak na záchranu vlastního chrupu, anebo je zákrok mnohem složitější a také samozřejmě nákladnější. Lékaři proto zásadně apelují na pravidelné preventivní prohlídky. Stejně jako u praktických lékařů má každý nárok na bezplatnou prohlídku chrupu hrazenou ze zdravotního pojištění dvakrát do roka.

Galerie: Chybí vám zuby? Pomůže zubní implantát

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Zubní lékařka Medicon Stoma, Poliklinika Budějovická, Praha.

Specializuje se na estetické a funkční rekonstrukce chrupu s využitím zubních implantátů i moderních materiálů a CAD/CAM technologií, dále na náhrady chybějících tkání v oblasti obličejových kostí a měkkých tkání hlavy včetně nosu a ušních boltců.
Odbornice v protetické stomatologii, předsedkyně České společnosti protetické stomatologie, tento obor také vyučuje na Karlově univerzitě i v zahraničí. Přednáší a školí zubní lékaře, sestry i hygienistky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).