Hlavní navigace

Dobře živenou svatomartinskou husu poznáte podle žaludku

11. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejste si jisti původem husy, kterou budete večeřet? Dáme vám tip, jak poznat, jestli ta vaše husa byla dobře živená a pohodově chovaná. To je totiž klíčové pro váš následný gurmánský zážitek.

Chlazenou českou husu už pravděpodobně dnes na svatého Martina nekoupíte, leda na nějakých farmářských trzích či v prodejnách, avšak za výrazně vyšší ceny než v supermarketech, jak nás upozornila Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Cenu přitom přímo ovlivňuje jak způsob chovu, tak výkrmu.

Galerie: Husí farma Tovačov a Husí slavnosti

České husy se chovají přirozeně, v zahraniční v halách. České husy např. u Zbyňka Opatrného z Husí farmy Tovačov jsou krmeny přebytky ovoce, zeleniny, pečiva a zelnými listy a tím, co si na zelené pastvě najdou. V zahraničí obvykle krmnými směsmi, granulemi.

Ceny hus z Česka se pohybují od dvou set korun za kilo, pokud husu kupujete ze dvora; na farmářských trzích nebo prodejnách, se cena může až zdvojnásobit. Pokud dáte přednost dovozovým husám, tak se můžete dostat na stokorunu za kilo. Ovšem to jsou husy „rychlené“, chované v halách, ne v přirozených přírodních podmínkách, jako je tomu v Česku, jak jsme se dověděli od odborníků.

Husy z Česka už jsou rozebrané

České husy, jejichž počet narůstá, ale stále jich není dost, jsou často na objednávku. „My už jsme čtrnáct dní zpátky vyprodaní, já každému říkám, nejideálnější doba na objednání husy je začátek září,“ uvedl Zbyněk Opatrný.

A když už doma husu máte, nakupovali jste s předstihem u souseda, známého, nebo z prověřeného zdroje, můžete si být jisti, že maso bude křehčí a budete ho připravovat kratší dobu. „Pokud je husa krmená klasicky, tak jako se krmí v Česku, poznáte to v prvé řadě na barvě masa, která není vybledlá, ale načervenalá,“ říká Petr Ježek, šéfkuchař Borský Gastro. „Husí maso má tmavší barvu, je krátké, šťavnaté a velice jemné. K těmto parametrům nemáme v dovozových husách konkurenci,“ zdůrazňuje Gabriela Dlouhá.

A potvrzuje to i Petr Ježek: „Mraženou husu, u níž nevím, jak je stará, tak ji budu péct klidně i čtrnáct hodin, jinak vám postačí i jedenáct.“

Kvalitu husy poznáte podle…

A jestli si nejste původem jisti, Zbyněk Opatrný dává odbornou radu:„Dobře krmenou husu poznáte podle velikosti žaludku. Husa, která je krmená směsí, nemá důvod, aby jí žaludek narostl větší. Huse pasené na loukách, krmené obilím a zelným, musí žaludek narůst větší, aby takové krmení dokázala zpracovat.“ 

Odborná spolupráce:

Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.

Předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie


Zbyněk Opatrný

Chovatel, majitel Husí farmy Tovačov



kuchař

Petr Ježek

Šéfkuchař Borský Gastro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).