Hlavní navigace

Dobrá zpráva: Káva není karcinogenní, ale nepijte ji příliš horkou!

28. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Craig Melville, podle licence: Public domain
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zkoumala možné spojení vzniku rakoviny a pití kávy. Dobrá zpráva podle IARC zní: Káva není karcinogenní. Ale nepijte ji příliš horkou!

V roce 2015 zveřejnil IARC WHO (International Agency for Research on Cancer, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) zprávu o karcinogenitě červeného masa a masných výrobků. Tato zpráva měla značný ohlas v médiích i u jejich příjemců, nicméně odborníci byli k závěrům mnohdy skeptičtí: Červené maso a uzeniny – je jejich konzumace vážně taková katastrofa?, ptal se profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). A následně kritizoval skutečnost, že WHO nedala k dispozici žádné detaily svého hodnocení: Nebezpečné maso a uzeniny: Hrubá chyba, nebo záměrné šokování čtenářů?

Odborníci i milovníci kávy proto očekávali další výrok IARC, tentokrát k bezpečnosti kávy a horkých nápojů. „V napětí je celá průmyslová lobby, která se zabývá kávou. Je otázkou, jaký bude výsledek práce panelu expertů a jaký dopad bude mít na veřejnost,“ uvedl nedávno prof. Jiří Ruprich v článku Jsou káva a horké nápoje karcinogenní?

Nyní jsou již známy závěry IACR a milovníci kávy i její producenti si mohou oddychnout. Přinášíme komentář prof. Rupricha ze SZÚ:

Dobrá zpráva pro spotřebitele kávy

Většina z nás si ráda pochutná na dobré kávě. Občas se diskutoval závěr IARC z roku 1991, že káva je „možný karcinogen pro člověka“ (Skupina 2B, založeno na omezených důkazech pro nádory močového měchýře).

V polovině června 2016 však IARC zveřejnil (pro mnohé potěšující) zprávu, že nové studie neposkytují adekvátní důkazy o karcinogenitě pití kávy u člověka. Ani studie na zvířatech karcinogenitu nepotvrzují.

Dokonce se ukázalo, že káva podporovala apoptózu lidských rakovinových buněk („buněčnou sebevraždu“, pozn.)  a existují i určité poznatky o redukci rizika kolorektálního adenomu (nádorového polypu tlustého střeva, pozn.). Pití kávy bylo rovněž asociováno s pozitivním efektem na jaterní fibrózu a cirhózu.

Pití kávy tak bylo přeřazeno do skupiny „neklasifikovatelné jako karcinogen pro člověka“ (Skupina 3).

Nepijte ji příliš horkou!

Ale pozor! Pokud ji budete pít velmi horkou (65 až 70 stupňů Celsia), a to platí pro jakékoli horké nápoje, budete ve zvýšeném riziku rakoviny jícnu (jak již před lety ukázala např. studie, že pití horkého čaje nahrává rakovině jícnu) – pití horkých nápojů totiž bylo klasifikováno jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka“ (Skupina 2A).

Pokud chcete prostudovat originální sdělení IARC, doporučujeme krátkou zprávu publikovanou na toto téma v časopise The Lancet Oncology.

V této souvislosti bychom rádi upozornili na problematické chování v řadě tzv. rychlých občerstvení. Připraví vám čerstvou, horkou, vonící kávu do kelímku. Pokud spěcháte s pitím horkého nápoje, zvyšujete zbytečně zdravotní riziko. Vyplatí se chvíli počkat!

Zdroj: SZÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin, které spadá pod Státní zdravotní ústav (www.szu.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).