Hlavní navigace

Do letadla bereme nezbytnou kosmetiku a speciální podkolenky

5. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by John Cobb on Unsplash, podle licence: Public domain
Co si můžeme vzít s sebou do letadla a jakou kosmetiku tu opravdu využijeme k ochraně pleti? Oceníte malá balení, speciální kosmetickou taštičku i obyčejný balzám na rty. Otokům nohou zase zabrání kompresní podkolenky nebo punčochy.

Ať už Dubaj, nebo Egypt, Češi mají čím dál více v oblibě vzdálenější destinace jako cíl svých dovolených. Co potřebujete do letadla, aby pleť i tělo zvládly náročné cestování, a jak se na vše připravit?

Měsíc předem

Než vypukne cestovní horečka naplno, hodí se zajít si do lékárny pro doplněk stravy s beta-karotenem. Dokáže připravit pleť na velkou dávku slunečního záření a opalování tak přežijete bez úhony a spálení. Jestli si to neodpustíte, zajděte párkrát i do kvalitního solária. Naopak vynechejte jakákoliv ošetření laserem. Pokožka je po něm citlivější a mohla by vás v kombinaci se sluncem zaskočit nežádoucí reakce.

Pár hodin před odletem

„Před cestou letadlem je především důležité dopřát si dostatek spánku,“ doporučuje kosmetička Barbora ze studia Bomtom Florentinum. „Pokud budete mít čas o svou pleť pečovat pár hodin před odletem, doporučuji hydratovat pomocí ‚napářky‘, kterou si můžete připravit doma.“ K tomu stačí horká voda, miska a bylinky. Odbornice doporučuje kopřivu dvoudomou, mateřídoušku nebo měsíček lékařský – známý pro své čisticí schopnosti.

„Bylinky vložte do misky s horkou vodou, přes hlavu přehoďte ručník,“ radí kosmetička. „Napařujte asi patnáct minut. Poté doporučuji pleť lehce vysušit přiložením jemného ubrousku a nakonec použít hydratační krém, který udrží buňky hydratované několik hodin.“

Do letadla

Ženy by měly volit jen minimální líčení, ideálně lehký BB krém (Blemish Balm cream, spojuje pleťový krém a lehký make-up do jednoho přípravku). S sebou přibalte vlhčené odličovací ubrousky, které pleť během dlouhého letu příjemně osvěží. Do příručního zavazadla se pak hodí termální voda ve spreji.

„Je k dostání v praktickém malém balení a zároveň splní požadavek udržet pleť v maximální vitalitě a hydrataci,“ radí kosmetička.

Poslední praktickou částí „pleťové“ výbavy je pak hydratační krém nebo emulze.

Nejen pleť ocení péči

K vhodnému vybavení na cestu letadlem patří (nejen pro ženy) i balzám na rty, zabráníte tak jejich zbytečnému vysoušení. Zrádná klimatizace vysušuje i oči, proto se vybavte klasickými kapkami. Předejdete tak nepříjemnému mrkání a zbytečnému mnutí očí, které je rychlou cestou k zánětu.


Autor: Amazon

Do letadla se hodí hydratační krém a termální voda ve spreji. Volte minibalení nebo speciální sady pro cestování

Všechny uvedené nezbytnosti by se měly společně vejít do průhledného sáčku nebo průhledné kosmetické taštičky o maximálních rozměrech dvacet na dvacet centimetrů a obaly mohou mít maximální objem sto mililitrů. Volte proto minibalení, běžně dostupná v drogeriích. Na internetu i jinde lze také koupit speciální sady lahviček v obalu, které si sami naplníte vámi používanými výrobky.

A co nohy?

„Cestování letadlem je spojeno s častými otoky dolních končetin. Především pak lýtek a okolí kotníků,“ upozorňuje Tomáš Bureš, cévní chirurg a vedoucí lékař Galerie Medical Center. „Příčinou nejsou jen změny tlaku vzduchu v kabině letadla, ale zejména nedostatek pohybu při delších letech. Potíže se objevují zejména při letech, které trvají déle než tři hodiny.“ Základem pro pohodlí nohou je tak občasný pohyb v prostorách letadla. Když to půjde, projděte se.

„Druhou, velmi účinnou prevencí jsou pak i kompresní punčochy nebo podkolenky,“ říká dále Tomáš Bureš. „Jedná se o podkolenky s prvním stupněm komprese, které působí zejména podpůrně a zlepšují žilní tok, tím brání vzniku otoků. Současně jsou i prevencí vzniku hluboké žilní trombózy,“ popisuje lékař. Kompresní podkolenky či punčochy seženete v prodejnách zdravotních potřeb, lékárnách, ale i cestovatelských obchodech nebo prodejnách na letištích a nádražích.

Fotogalerie: Co se jí v letadlech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).