Hlavní navigace

Horké nápoje: Do grogu nepatří tuzemák

16. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Smyslem grogu původně byli méně opilí námořníci. Kdyby kdysi viceadmirál zvaný Old Grog své posádce, uvyklé na neředěný rum, horkou vodou naředil tuzemák, vzpoura by se jeho lodi jistě nevyhnula.

Svařené víno není jediným voňavým nápojem, který dokáže v zimě zahřát. Receptů na horké nápoje existuje nespočet. Zde vám představujeme ty nejznámější a nejtradičnější i jejich historii.

Námořnický grog

Grog není čaj s rumem, jak si mnoho lidí mylně myslí. Grog je rum zalitý horkou vodou. Pro chuť se může přidat ještě plátek citronu a méně otrlí pijáci si nápoj dochutí lžičkou cukru.

Tento jednoduchý, ale extrémně zahřívací nápoj vymyslel prý v roce 1740 britský námořní viceadmirál Edward Vernon. Jeho cílem bylo mít méně opilé námořníky. Od 17. století až do roku 1970 se na lodích britského námořnictva jako součást denního přídělu vydával také rum. V některých obdobích se tento příděl pohyboval až kolem půl litru. Britští námořníci proto byli často veselejší, než by si jejich velitelé přáli.

Viceadmirál Edward „Old Grog“ Vernon, „otec“ grogu
Autor: on Wikipedia.org / Thomas Gainsborough

Viceadmirál Edward „Old Grog“ Vernon, „otec“ grogu

Viceadmirál Edward Vernon správně tušil, že snížení přídělu rumu by jeho posádka nepřijala pozitivně. Rozhodl proto, aby se vydávaný rum aspoň ředil horkou vodou. Vernonovi námořníci byli z nového nápoje prý tak nadšení, že se jej rozhodli pojmenovat po svém veliteli.

Ale proč se tedy rum s horkou vodou jmenuje grog a ne vernon? Odpovědí je viceadmirálova uniforma. Edward Vernon rád nosil uniformu ušitou z látky nazývané grogén. Protože tento materiál nebyl pro námořní uniformy příliš běžný, námořníci svému veliteli podle této látky lidově říkali Old Grog.

Aby tak jednoduchý nápoj, jako je grog, dobře chutnal, je důležité nepodcenit výběr použitých surovin. Na grog se rozhodně nehodí český tuzemák, který s rumem fasovaným na britských lodích nemá nic společného. Opravdový rum se vyrábí z cukrové třtiny a chutná výrazně odlišně než náš tuzemák. To je totiž pouze ochucený a obarvený bramborový líh. Kdyby viceadmirál Vernon nalil svým námořníkům tento nepravý „rum“, vzpoura by se jeho lodi jistě nevyhnula.

TIP: Proč EU vadí právě český tuzemák?

Do grogu pochopitelně není nutné lít vyzrálý rum, který stojí šest set a více korun. Láhev chutného karibského rumu z cukrové třtiny je možné sehnat i za dvě stě korun. A v grogu i rumových kuličkách bude chutnat určitě líp než bramborový tuzemák.

Galerie: Jak se vyrábějí klasické rumové pralinky

Lyžařské bombardino

Že je potřeba se na svahu během lyžování něčím zahřát, je jasná věc. Proto majitele horských chat v italském pohoří Livigno napadlo v polovině sedmdesátých let minulého století smíchat sladký vaječný likér s panákem brandy, která dokáže promrzlé lyžaře pořádně zahřát. Vznikl tak legendární nápoj bombardino.

Pověst praví, že název je odvozen od toho, že nadšení zákazníci tento horký koktejl označovali jako naprostou bombu italských sjezdovek. Protože ale celou tuto dobrotu zakrývá ještě pořádná čepice šlehačky, je dost možné, že pojmenování nápoje souvisí i s jeho kalorickou vydatností.

V bombardinu nemusí být vždy jenom brandy. Italové jsou kreativní, a tak je možné se na italských sjezdovkách setkat s různými variantami bombardina.

Pokud se do horkého vaječného likéru přidá karibský rum, vznikne koktejl zvaný pirata. Pokud brandy nahradí skotská whisky, říká se takovému bombardinu scozzese. Asi nejitalštější a zároveň i nejpovzbudivější je ovšem varianta calimero, do které se kromě brandy přidává ještě malé espresso.

Přečtěte si: Jak připravit bombardino, aby nechutnalo jako pudink

Anglosaský svařený cider

Ve Velké Británii svařené víno moc nezdomácnělo. Anglické označení mulled wine se zde objevuje jenom výjimečně. Na vánočních trzích lze svařák najít mnohem častěji pod originálním pojmenováním glögg nebo německým glühwein. Britové svařené víno nepovažují za svůj tradiční nápoj, a tak i stánky, kde se svařák prodává, se často stylizují do atmosféry horské chaty vyzdobené fotografiemi zasněžených alpských štítů.

Mnohem srozumitelnější než svařák je pro Brity horký cider. Cider se na Britských ostrovech pije celý rok, a tak je přirozené, že když teploty začnou klesat k nule, Angličané si cider ohřejí.

Pochopitelně ale ani v horkém cideru nesmí chybět vánoční koření, jako je skořice, hřebíček nebo anýz. Občas se do svařeného cideru přidává také panák něčeho ostřejšího na zahřátí. A pro ještě sladší chuť je možné do cideru přidat také pomerančovou nebo jablečnou šťávu.

Ale pozor, ani v angličtině neznamená cider vždy to stejné. V USA se cider říká i nefiltrovanému jablečnému moštu, který je pochopitelně bez alkoholu. A Američané si svůj mošt také moc rádi v zimě svařují s kořením. Pokud si tak v Americe dáte mulled cider, určitě z něj kocovinu mít nebudete. A pokud budete někdy svým americkým kamarádům nabízet cider, nezapomeňte je připravit na to, že v Evropě je cider perlivý, a především alkoholický.

TIP: Tradiční cider versus koncentrát

Indický punč

Především Brňáci mají v České republice slovo punč spojeno s Vídní a tamními vánočními trhy, kde je horký punč největším lákadlem. Punč ale pochází z mnohem větší dálky, než je Rakousko.

Český punč je odvozen od anglického punch (čti panč). Do angličtiny se toto slovo dostalo už na počátku 17. století, kdy Velká Británie prostřednictvím Východoindické společnosti obchodovala s indickým subkontinentem. V hindštině slovo panč označuje číslovku pět. Pojmenování panč si tak u Britů pohybujících se na indickém území vysloužil nápoj, který se skládá z pěti různých ingrediencí.

Původní punč britských úředníků obsahoval čaj nebo případně vodu, alkohol, cukr, citron a koření. Tento drink se díky námořníkům pracujících na lodích Východoindické společnosti brzy dostal do Evropy a z ní se společně s Brity šířil všude tam, kam zasahovalo Britské impérium.

I když k vánoční atmosféře neodmyslitelně patří horký punč, například na Jamajce, kam se tento sladký nápoj také rozšířil společně s Brity, se pije punč studený, ve kterém nesmí chybět několik kostek ledu.

Punč Charlese Dickense

V současné době existuje nepřeberné množství nápojů označovaných jako punč. Jedním z nejtradičnějších je však horký drink, kterému se v Británii říká punč Charlese Dickense.

Suroviny:

  • 4 citrony
  • 1 mandarinka
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 a 1/2 hrnku rumu
  • 1 hrnek koňaku
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup:

S pomocí škrabky na zeleninu oloupeme dva citrony a mandarinku tak, abychom získaly plátky pouze barevné části citrusové kůry. Bílá část kůry je hořká a mohla by ovlivnit chuť nápoje.
Z citronů i mandarinky vymačkáme šťávu.
V tepluvzdorné nádobě smícháme cukr s citrusovou kůrou a s pomocí hmoždířové paličky nebo obrácenou stranou lžíce vše promícháme. Citrusovou kůru s cukrem necháme přes noc nebo minimálně tři hodiny uležet.
Před podáváním přivedeme k varu 950 ml vody a rum společně s koňakem nalijeme do nádoby s cukrem a citrusovou kůrou.
Nakonec do nádoby přidáme všechnu citrusovou šťávu a vroucí vodu a promícháme.
Hotový punč posypeme mletým muškátovým oříškem a rozlijeme do sklenic nebo hrníčků.

Zdroj: www.cooking.nytimes.com

Galerie: Recepty na teplé nápoje, které vás v zimě stoprocentně zahřejí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).