Hlavní navigace

Do ČR míří mimořádná dodávka 350 tisíc balení dětských sirupů Nurofen

14. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Aktualizováno: Doplnili jsme vyjádření výrobce Nurofenu pro děti. (14. 12. 2022 19:10)
Tuzemské lékárny se aktuálně potýkají s masivním a opakovaným výpadkem dětských sirupů na horečku a bolest. Nedostatek léků je přitom v době, kdy sílí nákazy virovými nemocemi, které provází vysoké horečky. Lékový ústav proto oznámil, že vyjednal mimořádnou dodávku Nurofenu pro děti.

Informaci o mimořádném dodání Nurofenu pro děti, který nyní chybí jak ve formě sirupů, tak ve formě čípků i tablet, oznámila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová na videokonferenci ve středu po poledni.

„I v souvislosti s tím, že je zvýšená nemocnost, SÚKL se podařilo v rámci jednání s držitelem rozhodnutí o registraci tohoto léčivého přípravku dojednat mimořádnou dodávku,“ sděluje Irena Storová. 

Co se dozvíte v článku
  1. Mimořádná dodávka přijde natřikrát
  2. Kdy by měly být obnoveny pravidelné dodávky
  3. Výpadek má i sirup na horečku s paracetamolem
  4. Čípky připraví lékárníci
  5. Detailní příčiny výpadku nejsou známé

Mimořádná dodávka přijde natřikrát

Mimořádná dodávka léků na horečku by měla být rozdělena do třech, první z balení Nurofenu pro děti by mělo být k dispozici v lékárnách v týdnu od 19. prosince. Celkem půjde téměř o 350 tisíc balení sirupů, a to v objemu 20 nebo 40 mg/ml. „Jde o značnou dodávku a my předpokládáme, že zasaturuje trh, protože množství 350 tisíc balení představuje obvyklou tříměsíční spotřebu,“ dodává ředitelka SÚKL.

Čím doma tlumíte horečku u dětí?

Informaci o mimořádné dodávce následně potvrdil na Twitteru také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek„Info k nedostatku dětského sirupu Nurofen: Včera (tj. 13. 12.) se podařilo dojednat dodávku 300 tis. balení, která začnou být k dispozici už před Vánoci. Na @ZdravkoOnline (tj. Ministerstvu zdravotnictví, pozn. red.) připravujeme i systémové řešení. Ve vnitřním připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatek léčiv řeší dlouhodobě,“ podotýká ministr a hovoří o změně, která by donutila výrobce držet si skladem určité zásoby, které by překlenuly dobu výpadku.

A později obsah mimořádných dodávek popsal také výrobce Nurofenu pro děti, společnost Reckitt Benckiser. Již v průběhu příštího týdne budou k dispozici následující léčivé přípravky: Nurofen pro děti Jahoda 20 mg/ml určený pro pacienty od 3 měsíců ve 100ml balení; Nurofen pro děti Jahoda, 40 mg/ml určený pro pacienty od 6 let ve 100ml balení, obojí ve formě perorální suspenze, a dále pak Nurofen pro děti 125 mg čípky,“ uvádí regionální manažer pro ČR a SR Bernard Wyszynski. Dodal, že mimořádná dodávka se podařila zajistit „díky optimalizaci výroby a plánování“.

Lékový ústav ale apeluje na rodiče, aby lék nevykupovali do zásoby a zašli si pro něj skutečně jen tehdy, když jej potřebují pro malé děti. „Tato léková forma je určena malým dětem, které nedokáží polknout tabletu,“ podotýká ředitelka SÚKL.

Informace přišla v době, kdy v téměř všech lékárnách chybí Nurofen pro děti ve všech formách. Jeho výrobce, společnost Reckitt Benckiser, přitom lékovému ústavu avizovala, že obnovení některých pravidelných dodávek nastane až v květnu 2023.

Mezi rodiči to vyvolalo obavy, zda budou mít čím léčit nejmenší děti. Podle dat Státního zdravotního ústavu se totiž tuzemsko ocitlo na hranici epidemie akutních respiračních infekcí. To znamená, že řada dětí i dospělých se nyní potýká s virózami včetně chřipky, které provází i vysoké horečky. Na vzestupu jsou rovněž zdravotní potíže způsobené RSV virem, onemocnění rovněž provázejí vysoké horečky. 

Kdy by měly být obnoveny pravidelné dodávky

Název přípravku, forma – předpokládaný termín obnovení

Nurofen pro děti 125 MG SUP 10, rektální čípky – březen 2023 

Nurofen pro děti 60 MG SUP 10, rektální čípky – březen 2023 

Nurofen pro děti 20 MG/ML POR SUS 100 ML II, sirup – květen 2023 

Nurofen pro děti Active 100 MG POR TBL DIS 12, tablety – únor 2023 

Nurofen pro děti jahoda 20 MG/ML POR SUS 200 ML II, sirup – duben 2023 

Nurofen pro děti pomeranč 40 MG/ML POR SUS 100ML, sirup – květen 2023

Zdroj: S použitím databáze SÚKL o dodávkách léčiv do ČR

Výpadek má i sirup na horečku s paracetamolem

Výpadky jsou palčivé nejen proto, že výrobce chce pravidelné dodávky obnovit až příští rok. Nedostatek dětských sirupů s ibuprofenem (tedy účinnou látkou Nurofenu) vede k tomu, že z trhu kvůli zvýšené poptávce mizí také sirupy a čípky s účinnou látkou paracetamol, která je rovněž určena pro snížení horečky a bolesti.

Jenže ani léky pro děti s paracetamolem nejsou bez výpadků. Podle databáze SÚKL až do konce roku přerušil dodávky výrobce sirupu Paralen SUS. 

„Problém s nedostatky léků v těchto skupinách opravdu je. To je realita. Na druhou stranu asi nemá smysl to přeceňovat, panikařit a Nurofeny vykupovat,“ říká pro Vitalia.cz prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. A potvrzuje informace, že dodávky Nurofenu pro děti jsou na cestě a do Vánoc by se do lékáren ve větším množství měly dostat.

Co můžete dělat, když váš lék není? Lékárna ho může namíchat, dá se dovézt ze zahraničí Přečtěte si také:

Co můžete dělat, když váš lék není? Lékárna ho může namíchat, dá se dovézt ze zahraničí

Čípky připraví lékárníci

Čípky s obsahem ibuprofenu dokáží lékárníci nahradit individuální výrobou, byť tedy pak jsou dražší a mají rychlejší expiraci. „Samozřejmě, že jak se strhla lavina výpadků, stalo se, že suroviny na výrobu čípků v některých lékárnách došly. Ale některé je ještě mají a očekáváme, že nějaké dodávky do Česka dorazí,“ doplňuje Aleš Krebs. Podle něj pracují lékárny i na tom, aby do budoucna více z nich míchalo dětské sirupy. 

Kvůli rozkolísanosti trhu s léky na horečku a bolest dětí ale nezbývá podle něj rodičům nic jiného, než si lékárny obvolávat a zjišťovat, jaké aktuálně mají skladové zásoby.

Detailní příčiny výpadku nejsou známé

Proč k masivnímu výpadku Nurofenu pro děti došlo, SÚKL ani lékárnici nevědí. Výrobce lékovému ústavu uvedl jen, že jde o kapacitní a distribuční důvody. V oficiálním prohlášení farmaceutická společnost uvádí, že za nedostatkem je zvýšená poptávka. „Naše výrobní kapacity jsou momentálně plně vytížené, poptávka na trhu je ale mnohonásobně vyšší než ve stejném období v uplynulých letech. Z tohoto důvodu se některé lékárny mohou potýkat s dočasným nedostatkem některých variant léků Nurofen pro děti,“ sděluje Bernard Wyszynski.

„Na vyřešení dočasné situace s nedostatkem léků intenzivně pracujeme s našimi výrobními závody i dodavateli. Nepřesná informace o dlouhodobé nedostupnosti léků Nurofen pro děti do března 2023 se týkala pouze přípravku Nurofen pro děti 20 mg/ml s pomerančovou příchutí,“ dodává. Informace v databázi SÚKL, která výpadky léků mapuje, ale hovoří jinak (viz tabulka výše).

V diskuzích na sociálních sítích lidé spekulují, zda za nedostatkem léků nemůže válečný konflikt na Ukrajině. Odborníci uvádějí, že nikoliv.„Nevidím v tom souvislost. Nemyslím si, že v této situaci jde o výpadek výroby z důvodu toho, že by se nacházela na Ukrajině,“ uvádí Aleš Krebs. „Z naší dřívější analýzy nevyplynulo, že by válečný konflikt měl zásadním způsobem ovlivnit dodávky léků,“ doplňuje Irena Storová. Už dříve lékárníci avizovali, že aktuálně nemají ani zkušenost s tím, že by někdo z lékáren léčiva masivně vykupoval, aby je zasílal na Ukrajinu. Dříve k tomu docházelo, pak ale dodávky začalo centrálně řídit ministerstvo a podíleli se na nich přímo výrobci léků.

Zda se budou výpadky opakovat i někdy v budoucnu, není jasné. Dojít k tomu ale může, protože stát zatím nemá žádný nátlakový nástroj, kterým by výrobce donutil na trhu setrvat, dodávky nepřerušovat či při nich upřednostnit ČR před trhy v jiných státech. 

Ve chvíli, kdy léčivo výrobce uvede na trh, má podle Ireny Storové povinnost jej dodávat. „V legislativě také je, že dva měsíce předem, pokud má tu informaci, musí přerušení či ukončení dodávek ohlásit. Ale samozřejmě nastávají i situace, které jsou nepředvídatelné, takže tato lhůta není vždy dodržena,“ uvádí na otázky Vitalia.cz Irena Storová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).