Hlavní navigace

Dnes se mění pravidla pro značení potravin a cigaret

7. 9. 2016

Sdílet

 Autor: www.eur-lex.europa.eu
Krabičky cigaret s varovnými obrázky a jednotné označování potravin českého původu, to jsou hlavní změny novely zákona o potravinách. Začíná platit ode dneška.

Novelu zákona o potravinách v souladu s evropským právem připravilo ministerstvo zemědělství. Přináší dvě hlavní změny. Výrobci budou povinni umístit na krabičky cigaret obrázky varující před následky kouření. Také jsou nastavena jednotná pravidla pro dobrovolné označování potravin českého původu, včetně označování potravin logem „Česká potravina“, které má zákazníkům usnadnit orientaci při nákupu.

Česká potravina

„Cílem novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích je vyšší ochrana spotřebitele, tedy srozumitelnější a na první pohled zřejmé označení potravin. Vyjasnili jsme například podmínky, za jakých smějí výrobci používat označení Česká potravina a podobné další nápisy nebo obrázky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ministerstvo tak reaguje na záplavu státních symbolů a nápisů typu „Česká kvalita“ na zboží ze zahraničí apod., které výrobci potravin volně používali.

Nápis „Česká potravina“, českou vlajku, mapu České republiky a loga a texty odkazující na český původ výrobku budou moci výrobci dobrovolně použít, jen když splní konkrétní podmínky. „Ministerstvo zemědělství seznamuje veřejnost s novým označováním Česká potravina už delší dobu, aby o něm věděla a rozuměla mu. Výsledky naší snahy potvrzuje i nedávný průzkum, podle kterého o značce ví téměř třicet devět procent populace,“ uvedl Marian Jurečka.

K aktivitě se připojily i některé řetězce, na jejichž pultech už zákazníci najdou produkty s jasně vyjádřeným původem. Konkrétně jsou to obchody Albert a Penny Market.

Cigarety s varováním

Novela také zásadně změní vzhled cigaretové krabičky. Na cigaretách, tabáku k ručnímu balení cigaret a do vodních dýmek je povinné uvést kombinované zdravotní varování.

Skládá se z obrázku, textu a odkazu na webové stránky, kde lidé najdou informace o odvykání kouření. Zdravotní varování musí pokrýt přední i zadní stranu krabičky v rozsahu minimálně pětašedesát procent povrchu. Prodejci mají ještě tři měsíce na to, aby doprodali cigarety, které nesplňují požadavky na nové označení, ale v prodeji jsou již i krabičky s novým varováním.

Potraviny pro charitu

Novela také zavádí možnost darování potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací. Potraviny nevhodné k prodeji smí jít na charitu. Řetězce to mají povinně. Prodejny s plochou nad čtyři sta metrů čtverečních mají povinnost darovat potraviny, které nesplňují některé legislativní požadavky (například potraviny špatně označené nebo deformované). Darované potraviny musí být bezpečné a zdravotně nezávadné.

Zdroj: TZ Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).