Hlavní navigace

Dna postihuje nejčastěji palce u nohou

18. 4. 2013

Sdílet

Jste častými konzumenty masa a alkoholu? Pak se právě vás může týkat onemocnění odborně pojmenované arthritis urica, lidově dna, pakostnice či podagra. Nemoc králů a mužů po čtyřicítce.

Dna je jedním z typů artritického onemocnění úzce související se správným fungováním metabolismu, se stravováním a životním stylem. Její příčinnou může být zejména nadměrná konzumace potravin bohatých na tzv. puriny.


Autor: SXC

Dna se nejčastěji projeví na palci u nohy, bolest je nesnesitelná

Puriny a kyselina močová

Puriny přicházejí do těla s živočišnými, ale i rostlinnými potravinami. Při jejich odbourávání tvoří tělo kyselinu močovou. Pokud vše běží, jak má, tělo produkuje trávicí enzym urikázu, díky níž se kyselina močová pomocí ledvin a střev vyloučí. Problém nastane, když je příjem purinů příliš vysoký. Dojde ke zvýšené produkci kyseliny močové, kterou tělo není schopné klasicky vstřebávat, a ta se dostane do krve. Zde začne vytvářet krystalky, které se usazují v tkáních a kloubech.

Přečtěte si: Středomořská strava místo pivo-vepřo-knedlo-zela

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, nemusí to ještě nutně znamenat, že trpíte dnou. Může jít o takzvanou hyperurikémii, jakýsi její předstupeň. „U pacientů, kteří mají laboratorně zjištěnou zvýšenou hladinu kyseliny močové, je zvýšené riziko dnavých otoků, ale zvýšená kyselina močová neznamená sama o sobě diagnózu dny,“ vysvětluje René Moster, ředitel brněnského Revmacentra (http://www.revmacentrum.cz/).

Dnavé záchvaty postihují palce u nohou

Jak již bylo řečeno, krystalky kyseliny močové se usazují v kloubech, ale i měkkých tkáních nebo ledvinách a vyvolávají zánět. V praxi bývají nejčastěji postiženy palce u nohou. „Dnavé záchvaty vznikají zcela náhle a neočekávaně, zpravidla nepředcházejí žádné varovné příznaky. Typickým vyvolávajícím momentem je dietní chyba, příčinou může být i fyzická námaha nebo stres,“ vysvětluje lékař. Tyto záchvaty přicházejí většinou v noci a projevují se velice silnou bolestí. Pacienti uvádějí, že je tak intenzivní, že i dotyk přikrývky je pro ně nesnesitelný. Dalšími projevy je otok a zarudnutí postiženého místa. Záchvaty občas bývají doprovázeny horečkou. Jako první pomoc je doporučeno přiložit studený obklad a vzít si léky tišící bolest. Případně léky, které snižují podíl kyseliny močové v krvi, jak říká René Moster: „Nutné je podání léčiv, které naordinuje lékař specialista z oboru revmatologie, případně ortopedie. Symptomatickou terapii může poskytnout i praktický lékař.“ Tyto projevy bývají nejhorší první den, poté postupně odeznívají a přibližně za 14 dní zcela pominou.

Dnavé záchvaty

  • většinou přicházejí v noci
  • projevují se velice silnou bolestí
  • další projevy: otok, zarudnutí postiženého místa, někdy horečka
  • první pomoc: studený obklad, léky tišící bolest, léky, které snižují podíl kyseliny močové v krvi
  • nejčastěji postižená místa: palec u nohy, hlezenní a kolenní klouby, oblasti kolem nártů nebo prstů na nohou a rukou; často i ušní lalůčky nebo lokty a zápěstí

Jako další nejčastěji postihovaná místa bývají označovány hlezenní a kolenní klouby, oblasti kolem nártů nebo prstů na nohou a rukou. Často bývají zasaženy i ušní lalůčky nebo lokty a zápěstí. Zde se krystalky kyseliny močové zapouzdří a vznikají tzv. dnavé tofy nebo uzle. V ohrožení jsou také ledviny, ve kterých se tvoří močové kameny způsobující ledvinovou koliku.

Dědičnost a strava králů

Příčinnou tohoto onemocnění není jen strava bohatá na puriny nebo nadměrné pití alkoholu, svoji roli hrají i dědičné dispozice. Existují dva typy dny, primární a sekundární.

Kolikrát týdně si dopřáváte maso?

Primární dna, jenž je nejběžnější, je podmíněna právě dědičností. Pokud navíc konzumujete velké množství masa, luštěnin a alkoholu a zároveň se příliš nehýbete, je tu velká pravděpodobnost, že se u vás toto onemocnění rozvine. Proto byla pakostnice také označována jako nemoc králů nebo boháčů, protože k jejímu propuknutí přispívá „blahobyt“ v podobě masitých jídel, alkoholu a malé fyzické námahy. Důležitým faktorem je také pohlaví a věk, protože dnou trpí zejména muži kolem čtyřicítky. Ženy jsou díky estrogenu přibližně do 65 let chráněny.

Čtěte téma: Krize středního věku: nejhůř je v sedmačtyřiceti

Druhým typem je dna sekundární. Ta vzniká jako následek jiných onemocnění, např. při špatné funkci ledvin, rakovině či leukémii.

Vadí i nealko pivo

Rozhodujícím faktorem při prevenci, ale i léčbě, je strava. Nutností je omezit potraviny s vysokým obsahem purinů, tedy vynechat vnitřnosti, maso, luštěniny, pozor si dejte také na masové vývary. Uzeniny raději vyměňte za sýry, nedoporučuje se konzumace hub, slanečků, ančoviček nebo chřestu. Pozor si dejte i na některé druhy zeleniny a ovoce, jako jsou špenát, červená řepa nebo fíky. Zcela vynechat byste měli i alkoholické nápoje, především pivo, a to i nealkoholické. Důležité je také dodržovat správný pitný režim, zejména při záchvatu je třeba zvýšit příjem tekutin. Nejvhodnější k pití jsou minerální vody a ovocné či zeleninové šťávy. Výborným pomocníkem při dnavých záchvatech mohou být jahody nebo třešně, které pomáhají neutralizovat kyselinu močovou. Nepleťte si však dietu s hladověním. Protože i nedostatečný příjem potravy může být jedním ze spouštěčů.

Pakostnice změní, nebo by měla změnit, váš životní styl a stravování už napořád. „Dna je opravdu celoživotním metabolickým onemocněním,“ potvrzuje René Moster, „ovšem při správné životosprávě a režimových opatřeních se může udržet zpravidla zcela pod kontrolou.“ Takže nezoufejte, s pevnou vůlí se dá zvládnout.

Čtěte dále: Kdy mají muži strach?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Mediálních studií, píše zejména o tom, co považuje v životě za nejdůležitější - o zdraví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).