Hlavní navigace

Dm drogerie doporučovala přidat do koupele silnou žíravinu. Omylem

Sdílet

 Autor: Fb dm drogerie markt Slovensko
Dm drogerie vydala časopis s receptem, který vám může opravdu ošklivě ublížit. Zaměnit sodu za žíravinu je opravdu průšvih. Máme nové informace od manažerky dm drogerie.

Na Slovensku vyšlo květnové vydání časopisu active beauty, které zdarma ve svých prodejnách distribuuje dm drogerie. V článku „Ďakujem, mami!“ se objevil „Tip na výrobu kvetinovej soli do kúpeľa“.

Při výrobě si prý máte přisypat do soli i hydroxid sodný. Chcete-li natron nebo louh sodný. Dm se přece nemýlí, je přece jasné, že než časopis dali do tisku, tak si redaktoři vše řádně překontrolovali, takže proč si do koupele nepřidat něco, co mimo jiné silně leptá veškeré tkáně v organismu, je silnou žíravinou a při požití poleptá jícen? Jasně, že hydroxid sodný si do koupele přidávat nemáte, šlo o „chybu v preklade“, jak jsme se dnes mohli dočíst na Facebooku dm drogerie markt Slovensko. Text byl totiž podle všeho převzatý ze zahraničního zdroje a nějakým neodborníkem přeložen a vydán. Informace o chybě v receptu přišla ze strany zákazníka, který společnost dm drogerie informoval prostřednictvím Facebooku.

Co je to hydroxid sodný

Hydroxid sodný silně leptá veškeré tkáně v organismu. Zmýdelňuje tuky, koaguluje bílkoviny, odnímá z tkání vodu. Není sice hořlavý ani výbušný, ale je to velmi silná žíravina a zdraví škodlivá látka.

Při požití způsobuje zejména poleptání jícnu (nikoli žaludku jako u kyselin; při větších požitých množstvích však může být vážně poleptán i žaludek a tenké střevo), s rizikem nekrózy, žilní trombózy nebo až perforace jícnu. Častá jsou pozdější zúžení jícnu, komplikující polykání potravy. Mohou se vyskytnout i pozdní následky (po řadě let od poleptání) v podobě rakoviny jícnu, a to v 0,8 až 4 % případů.

Velmi vážné následky způsobuje hydroxid sodný při zasažení očí, rychle proniká do rohovky a přední oční komory, i přes zdánlivě malé časné příznaky může způsobit slepotu.

Zdroj: Wikipedie

„Dokážeme hodiny študovať etikety kvôli E-čkam a konzervantom, tak pevne verím, že nie sme tak vygumovaní, že by sme si toto nevšimli, resp všimli a s pokojným svedomím si to naliali do vane, lebo veď nám to niekto odporučil,“ píše jedna uživatelka FB stránek slovenské dm. Ale skutečně je to tak? Opravdu vůbec nikdo nebude následovat tento děsivý návod?


Recept uvedený ve slovenském vydání časopisu active beauty

Sorry jako

„Za tlačovú chybu sa ešte raz ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie!“ píše slovenské dm. A řada čtenářů se čílí: „Kedze rozposielate casopis postou, navrhla by som Vam, aby ste URYCHLENE poslali vsetkym odberatelom casopisu list s tymto vysvetlenim, aby nedoslo k poskodeniu zdravia. Nie kazdy odberatel nutne musi sledovat vase web/FB stranky.“

Bohužel, informace o chybné receptuře jsme objevili jen a pouze na Facebooku slovenské dm, zda se objeví i v mailech lidí, kteří vlastní věrnostní kartičky, nebo přímo na prodejnách DM, případně hned na úvodní webové stránce slovenské dm, kde informace k dohledání aktuálně není, zjišťujeme.

Co dělat v případě zasažení hydroxidem sodným

Při poleptání okamžitě omývejte napadené místo pokožky proudem studené vody a následně neutralizujte poleptané místo slabou kyselinou (zředěný ocet nebo kyselina citronová). Při zasažení očí se nesmí nikdy neutralizovat, pouze neustále vymývat vodou. Pokud se jedná o poleptání většího rozsahu, zasažení očí či přetrvávající zdravotní potíže, navštivte ihned lékaře.

A zajímá nás i to, co další pisatelku z FB: „Zaujimalo by ma, ci budete niest aj nejaku zodpovednost za to, ked si niekto podla tohto vasho „receptu“ spravi doma sumivku do kupela a potom si napusti vanu, lahne si do nej a vhodi do kupela zieravinu, ktora sposobuje tazke popaleniny… obrovsky preslap z vasej strany.“ 

V České mutaci časopisu chyba není

Zajímavé je, že podle našich informací se recept na květinou sůl do koupele objevil i v českém vydání identického časopisu, zde je však uveden správně.


Autor: Facebook Český návod je se sodou

Aktualizace:

Informace o chybě se dostala k vedení dm drogerie skrze zákazníka, který o záměně informoval na Facebooku. „Chybu urobil náš dodávateľ – prekladateľská agentúra,“ píše nám manažerka marketingu dm drogerie markt Nicol Noseková.

Magazín s chybný receptem byl rozeslán na poštovní adresy 184 973 zákazníků, informační e-mail o chybě pak bude v nejbližších hodinách odeslán na všechny zákaznické adresy (více než sto dvacet tisíc adres). Zbylým zákazníkům bude informace zaslána formou dopisu. Všichni zákazníci se pak o chybě dozvědí v prodejnách či na Facebooku či Instagramu.

Podle informací, které jsme si u manažerky vyžádali, se k případným (i zdravotním) komplikacím způsobeným chybou v receptu postaví dm drogerie čelem. Budou je řešit individuálně. „V každom prípade sa k akémukoľvek následku postavíme so všetkou zodpovednosťou,“ uvedla manažerka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).