Hlavní navigace

Divoký ocet je výborný na posílení imunity

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Na podzim potřebujeme zvýšit obranyschopnost našeho organismu. Jednoduché tipy snadno začleníte do svého denního programu a budete nenápadně podporovat imunitu doslova od rána do noci.

Imunitní systém vykonává neustálý dozor nad chodem celého organismu, jeho činnost je však podmíněna celou řadou faktorů, ať už pozitivně či negativně.

Mezi faktory, které naši obranyschopnost výrazně oslabují, patří stres, nedostatek odpočinku a spánku, nevhodná životospráva, nedostatečný pitný režim, kouření, nadbytek alkoholu, sedavý způsob života, dále znečištěné životní prostředí a v neposlední řadě i choroboplodné zárodky.

Jak můžeme zvýšit naši obranyschopnost?

Ráno: Divoké plody babího léta posilují celý organismus

Rakytník je dokonalý na posílení imunity. Plody šípku a rakytníku jsou zásobárnou vitamínů a minerálních látek, které jsou pro zdravé fungování organismu nezbytné. Toto ovoce v kombinaci s jablečným octem je výborným startem do nového dne.


Autor: Isifa.cz

Šípek a rakytník jsou zásobárnou vitamínů a minerálních látek, které jsou pro zdravé fungování organismu nezbytné

Jak si připravíme „zdravý divoký ocet“?

Ocet z divokých plodů

  • Potřebujeme: 4 lžíce nadrcené směsi plodů rakytníku, šípku (nejlépe použít čerstvé, pokud nemáme, můžeme použít i sušené), 0,5 litru kvalitního jablečného octa
  • Postup: Plody vložíme do lahve se širokým hrdlem, zalijeme octem, zašroubujeme a necháme 5 dnů louhovat na klidném místě. Denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, ocet nalijeme do skleněné lahve, zazátkujeme a uschováme v chladničce.

Zdravý snídaňový šejk

  • Potřebujeme: 1 lžíci „divokého“ octa, 3 dl vlažné vody
  • Postup: Ocet smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj po doušcích vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet každé ráno, po dobu 8–12 týdnů. Poté se můžeme v klidu nasnídat.

TIP: Šípky i rakytník si můžeme sami nasbírat od začátku září do poloviny října nebo také zakoupit v bylinkářstvích či obchodech se zdravou výživou.

Vyzkoušejte další recepty z rakytníku na olej, med i čaj nebo recepty z šípku.

Během dne: Bylinkové čaje mají sílu

Popíjení bylinkového čaje funguje coby příjemný léčivý rituál dne.

Recept babiček - lipový čaj, skvěle zabere na běžná nachlazení.
Autor: SXC

Čaje z bylin posilují imunitu

Bylinkový čaj na zvýšení imunity

  • Potřebujeme: 1 lžíce květů a listů třapatky, 1 lžíce květů lípy, 1 lžíce květů bezu, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tento čaj by se měl popíjet 6 týdnů.

Po 6 týdnech můžeme přejít na tuto novou čajovou recepturu:

Čaj na posílení obranyschopnosti

  • Potřebujeme: 1 lžíci listů jahodníku, 1 lžíci listů maliníku, 1 lžíci listů ostružiníku, 1 lžíci květů heřmánku, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tento čaj by se měl popíjet 6 týdnů.

TIP: Bylinky si můžeme během roku postupně nasbírat nebo zakoupit v bylinkářstvích či obchodech se zdravou výživou.

Večer: Organismu svědčí střídání pohybu a odpočinku

Příjemná večerní únava a klidný spánek – i to je důležitý krok k odolnému organismu.


Autor: Shutterstock.com

Klidnému spánku pomůže podvečerní procházka

Podvečerní procházka svědčí celému tělu

Dopřejme si aspoň třicet minut svižné chůze na čerstvém vzduchu. Čerstvý vzduch a pohyb se postarají o to, že si řádně prohřejeme tělo, „vyčistíme hlavu“ a večer budeme příjemně unavení.

Šlapání vody – zklidňuje a navozuje spánek

Asi třicet minut před plánovaným ulehnutím si dopřejeme jedno- až tříminutovou (rozhodně ne déle!) krátkou chůzi ve studené vodě. Pak si vytřeme nohy hrubým ručníkem a už zůstaneme v teple. Tato procedura má zklidňující účinky a navíc pomáhá navodit spánek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).