Hlavní navigace

Napité klíště vypadá jako rozinka. Děti ho občas snědí

10. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Moje dítě snědlo klíště, pes snědl klíště, co mám dělat, vadí to…? Podobné dotazy nejsou až tak výjimečné. Ani to, že klíště sníme.

Dotazy na klíšťata, jejich správné odstraňování, rizika nákazy či očkování jsou zejména v sezóně těchto přenašečů infekčních chorob velice frekventované. Odborníci se celkem běžně setkávají i s obavami, které možná zní poněkud kuriózně. Jen do té doby, než si vaše dítě pochutná na klíštěti.

Nákaza je nepravděpodobná

Dotazy na pozření klíšťat jsou poměrně časté od rodičů malých dětí, vysvětluje Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře na analýzu infekčnosti klíšťat Protean: „Dospělé napité klíště, většinou odpadlé ze psa či kočky, vypadá jako rozinka a děti ho často seberou…“ Než rodič stihne zasáhnout, je klíště v bříšku a panika na světě. Podobně se někdy hrozí majitelé domácích zvířat, která sežerou odpadlé klíště. Podle odborníků ale zvláštní nebezpeční nehrozí. „Nákaza přes trávicí trakt není pravděpodobná,“ uklidňuje Miroslava Burýšková.

S polknutým klíštětem si tělo bez potíží poradí (podívejte se, co se stane, když spolkneme střep, magnet nebo vlasy), a i pokud by šlo o infikovaný kus, za normálních podmínek k nakažení dojít nemůže. Čistě teoreticky by to snad bylo možné například při otevřené ráně v ústech nebo jiném povrchovém narušení tkání, ale žádné podobné případy nejsou známy.

Klíště v bylinkách

Nacucaná klíšťata, která odpadnou třeba ze psů, mohou vypadat podobně jako zmíněné rozinky nebo například borůvky a někdy si je spletou i dospělí. Další riziko vidí lidé i v klíštěti, které by mohla obsahovat například usušená bylinná směs: „Rád bych věděl, zda jsou bezpečné nakoupené sušené byliny. Je nebezpečí, že případné usušené klíště může člověka infikovat? Co musím s bylinami nebo kořeny udělat, aby mě přehlédnuté klíště neinfikovalo?“ ptá se jeden ze čtenářů.

Ani v tomto případě není důvod k obavám: „Riziko přenosu infekce pozřeným klíštětem je minimální,“ opakuje Miroslava Burýšková. „Krom toho sušené byliny zřejmě nikdo přímo nekonzumuje, ale většinou se zalévají horkou vodou nebo procházejí tepelným zpracováním při vaření, což vede ke zničení patogenů v klíštěti,“ dodává.

Galerie: Co potřebujete k vyndání klíštěte a jak ho správně odstranit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).