Hlavní navigace

Dietou k tloustnutí – co tropí matky, přebírají dcery

11. 11. 2011

Sdílet

„Od sedmi let pořádně nejím. Poradila mi to máma.“ Ženy, které se snaží zhubnout, jsou schopné ledasčeho. Hladoví, do úmoru cvičí. Své dospívající dcery by z toho měly vynechat.

Zatímco nad matkami, které dcerám ani ne školního věku odměřují jídlo kvůli štíhlé linii – a i takové se najdou – mnoho lidí odmítavě zavrtí hlavou, u puberťaček už to leckomu přijde normální. A to je chyba. Dospívající dívky by rozhodně neměly držet stejnou dietu jako jejich matky. Většina z nich, až na ty, které mají skutečný problém s váhou, nepotřebuje vůbec žádnou dietu.

Od sedmi let pořádně nejím. Poradila mi to máma


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ideální dieta pro náctileté? Žádná

Ve skutečnosti jim totiž hrozí, že si přílišnou snahou o štíhlou linii přivodí právě to, čeho se bojí, totiž problémy s váhou. Takové má třeba Žaneta z Řevnic, městečka na západ od Prahy. „Jsem docela štíhlá, ale vlastně jsem se od sedmi let pořádně nenajedla. Moje matka mi vysvětlila, že musím jíst málo, jinak budu tlustá, a tak jsem vyhazovala svačiny, nechodila na obědy a doma jsem nevečeřela. Máma byla rozvedená, takže jí odpadlo domácí vaření a ještě byla ráda,“ líčí pětatřicetiletá žena. Její matka jí postupně zasvěcovala do všech diet, o které se sama pokoušela, a zakrátko v tom Žaneta jela s ní, ačkoli jí bylo sotva třináct čtrnáct let. Dneska ví, že kdyby se přestala hlídat, okamžitě jí váha vyletí nahoru a tak se snažila udržet chutě na uzdě i během těhotenství.

Až donedávna si myslela, že podobně přísná bude muset být na svou dceru. „Ale naštěstí jsem narazila mezi svými známými na výživovou poradkyni, která mě před tím varovala,“ slibuje Žaneta, že svou dceru, dnes osmiletou, dietami mučit nebude. Přesto přiznává, že má někdy co dělat, aby jí nevyčetla třeba to, že si na návštěvě u prababičky na talíř nandá hned několik knedlíků.

„Pokud někdo zkouší jednu dietu za druhou, zpomalí si metabolismus, který pak jakékoli jídlo, které dostane navíc, ukládá v obavě z dalšího hladu do tukových zásob,“ vysvětluje Iva Málková ze sdružení Stop obezitě. A naopak, nejlépe se kila shazují lidem, kteří třeba mají mírnou nadváhu, ale v životě nedrželi dietu, jejich metabolismus stačí jen postrčit, trochu mu ubrat na talíři a kila mizí.

Dívky, které s dietami začaly brzy, přibraly nejvíc

Její slova potvrdil i nedávný český výzkum, který zkoumal, jak jsou na tom s váhou dívky v devátých ročnících a po té, co překročí dvacítku. Ukázalo se, že dospívající dívky, které se trápí dietami, mají skutečně daleko větší pravděpodobnost, že v dospělosti přiberou více než jejich normálně se stravující vrstevnice. V dospělosti na tom byly dokonce s váhou mnohdy lépe dívky, které ještě v pubertě trpěly dětskou oplácaností nebo dokonce nadváhou.

Naopak třídní krásky a modelky často po dvacítce přibraly nejvíce ze všech, podle autorů projektu jejich věčné experimentování s dietami narušilo normální systém příjmu potravy. Zámořský výzkum, který iniciovalo vedení tamní skautské organizace, zase dospěl ke zjištění, že dietu už ve třinácti letech alespoň občas drží každá třetí dívka. Není důvod si myslet, že to v Česku bude jiné.

Co hrozí dívce, když si vezme příklad z věčně hubnoucí maminky?

Matka anorektička v tomto případě podporuje dceru v opačném extrému
Autor: www.dailymail­.co.uk

Matka anorektička (26 let, vpravo) v tomto případě podporuje dceru (7) v opačném extrému

Může to vypadat, že kdo se musí celoživotně hlídat v jídle kvůli věčným dietám, přichází sice o požitek z dobrého oběda či večeře, ale jeho zdraví nijak netrpí. To ale nemusí být pravda, protože ruku v ruce s neustálým počítáním kilojoulů často jde nedostatek živin – typicky například chybí bílkoviny, železo, ale třeba také vitamíny skupiny B či ty rozpustné v tucích.

Na druhé straně mnohé dietní potraviny obsahují zbytečnosti, bez kterých by se organismus obešel, jako jsou například barviva nebo umělá sladidla. Krom toho matky nezřídka svým dcerám předávají zlozvyk, kdy sice pořádně nejedí, ale pak hlad zaženou něčím rychlým z fastfoodu či kusem sladkosti, což tělu rozhodně moc potřebných živin nedodá.

Ženy, které dodržují celoživotní dietu, bývají častěji než jiné unavené, stárne jim pleť, padají vlasy, mohou se jim dokonce více kazit zuby a také se jim lámou nehty. Rozhodně přitom nejde jen o kosmetické problémy, protože mohou mít také potíže s imunitou či početím.

Právě nedostatek živin je zřejmě tím hlavním důvodem, proč by dospívající, a samozřejmě nakonec nejen dívky, neměli držet žádné diety a když už chtějí držet krok s hubnoucí matkou, měli by mít na talíři alespoň více masa nebo třeba mléčných výrobků než ona. A rozhodně by toho měli během dne sníst více než matka – v případě dívek asi o čtvrtinu, za předpokladu, že se dospělá žena stravuje normálně.

Holky větší než dříve

A ještě jeden postřeh; superštíhlé matky by se měly smířit s tím, že dnešní dívky jsou v průměru vyšší a mohutnější, než byla jejich generace a rozhodně to nemusí znamenat, že mají problémy s váhou. Rodiče by si i proto měli před dcerami odpustit poznámky týkající se jejich váhy, protože by u nich kromě snahy držet zbytečné diety mohli nastartovat také anorexii či bulimii.

Problémem se navíc může stát i postoj, který některé matky dcerám předávají – začíná to mylným pocitem, že štíhlejší člověk je vždycky zdravější. Patří sem také třeba, byť jen podvědomě, předávaný názor, že kdo není dokonale štíhlý, těžko se mu povede v partnerském životě. Matka jako by tím dceři říkala, že pokud nebude mít míry modelky, může na nějaké životní štěstí zapomenout, čímž jí ovšem nabourává sebevědomí. A bez něj se jí skutečně v životě moc dařit nemusí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).