Hlavní navigace

Diagnostika jazyka pozná nemoc podle barvy a povlaku

Sdílet

Vyplázněte jazyk a řekněte áááá. To zná přeci každý od mala. Z jazyka se dá ale poznat daleko víc než začínající nachlazení. Povlak a barva jazyka odhalí, v jakém orgánu je problém.

Mudr. DAVID FREJ je odborník na přírodní medicínu. Při zhodnocení pacientova zdravotního stavu využívá mimo jiné i diagnostiku podle jazyka, které se věnuje již deset let v rámci Centra přírodní medicíny (http://dr.frej.cz/). „Tuto metodu nepoužívám samostatně, ale v kombinaci s jinými vyšetřovacími metodami,“ říká lékař, „ale význam jazyka je pro diagnostiku velmi důležitý.“


Jazyk je vizuální brána těla, říká dr. Frej

Zajímá vás, co diagnostika podle jazyka obnáší a co všechno můžeme z této malé části těla rozpoznat?

Co si má člověk představit pod diagnostikou podle jazyka? 

Diagnostika podle jazyka je rozvinutý systém ve východní medicíně. Jazyk se považuje za
vizuální bránu těla. Tvoří ho svalová tkáň, krev a je orgánem chuti a řeči. Význam jazyka je pro diagnostiku velmi důležitý. Již dávno lékaři pozorovali povlak, vzhled, zbarvení, vlhkost, rýhy. Onemocnění se na jazyku projeví celkově při akutním stavu, chronická onemocnění se projevují ohraničenými změnami na jazyku. Povrch jazyka odráží stav orgánů a celého těla.

Jak taková diagnostika podle jazyka probíhá?

Posvícením na vyplazený jazyk se hodnotí povlak, rýhy, okraje jazyka, suchost. Zejména výskyt povlaku a barva v určitých oblastech jazyka značí poruchu daného orgánu. Vyšetření trvá jen několik minut a spojuji jej s dalšími vyšetřovacími metodami.

Proč právě jazyk je orgánem, který poukazuje na určitý problém? 

Na jazyku se nachází mapa orgánů, reflexně spojená s těmito orgány v těle. Navíc povlak odráží stav orgánů. Zdraví lidé mívají na jazyku jemný bílý povlak, a tenký povlak se vyskytuje i na začátku nemoci. Hustý povlak znamená pronikání škodlivin do hloubky a tvorbu hlenů, šedočerný ukazuje na poruchu ledvin a močového měchýře. Povlak spíše šedý značí horkost, chlad a vlhkost, černý znamená extrémní horkost (chlad), bílý ukazuje na žaludeční a dvanácterníkové potíže, žlutý (projev horka) na potíže jater a žlučníku a hnědý povlak znamená střevní poruchy.

Co vše lze z jazyka rozpoznat?

Nerovnováhu v organismu, informuje o stavu fyzických orgánů a celého těla. Pouhým pohledem na jazyk – zrcadlový odraz orgánů – lze diagnostikovat mnoho nemocí. Na přední třetině jazyka nacházíme plíce, srdce a hrudník, na jeho střední třetině a na okrajích jsou játra, slinivka, slezina a žaludek, a na zadní třetině jazyka vidíme ledviny a tenké a tlusté střevo.

  • Mapovitý jazyk, „fleky“, střídání bílých a zarudlých ploch ukazuje na kvasinky v těle (kandidózu)
  • Nerovné okraje (zuby na okrajích jazyka) ukazují na poruchu jater a trávení
  • Hustý bílý povlak na velké množství škodlivin v těle
  • Povlak na jazyku signalizuje přítomnost bakterií a toxinů v těle, které způsobují zápach z úst

Co následuje po diagnostice? Navrhujete léčebný postup, anebo v určitých případech odesíláte pacienta i k jinému lékaři?


Autor: SXC

Diagnostika podle jazyka sleduje hlavně barvu a povlak jazyka, ale i další parametry

Tuto metodu nikdy nepoužívám samostatně, ale  kombinaci s jinými vyšetřovacími metodami.

Navrhuji léčebný postup z úpravy životosprávy, jídelníček, detoxikaci, čistění jazyka kovovou škrabkou ráno nalačno před čištěním zubů, případně odesílám na krevní testy.

Pokud se jedná o vážnější nemoc vyžadující návštěvu odborníka v západní medicíně, tak spolupracuji s několika lékaři.

Co vás může varovat a upozorňovat na onemocnění:

  • změny barvy jazyka
  • změny vzhledu povlaku jazyka
  • změny vlhkosti či hybnosti jazyka
  • bradavičky, rýhy ap.

Pokud budete chtít vyhledat odborníky na diagnostiku z jazyka, počítejte s tím, že si ji budete hradit sami, cena se pohybuje obvykle kolem 800–850 Kč. „Zahrnuje celkovou diagnostiku podle pulsu, jazyka, očí, dotazníků o životosprávě, případně krevních testů s vypracovaným písemným doporučením,“ říká dr. Frej.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).