Hlavní navigace

Diabetik nesmí začít běhat sám

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V ČR máme přes milion pacientů s cukrovkou. Jedná se často o obézní jedince s vysokým tlakem, kteří by si měli odpírat husičku a sportovat. Ale neměli by se do toho pouštět sami. Proč?

Úplavice cukrová čili diabetes je skupina onemocnění způsobená chronickým zvýšením cukru v krvi. Pokud není léčena, může vést k poškození nervů, ledvin a zraku. Což je celosvětově nejčastější důvod slepoty na světě. Významně navíc zvyšuje příčiny infarktu. Diabetik tak většinou netrpí jen glykemií, ale současně má s diabetem v batůžku i nemoci srdce či obezitu.

Někteří diabetici sportují... ale podle svého...
Autor: Isifa.cz

Někteří diabetici sportují… ale podle svého…

Nejčastějšími pacienti jsou diabetici druhého typu. V Česku máme 830 tisíc diabetiků, ale předpokládá se, že cukrovku má dalších 300 tisíc lidí, nicméně u nich není diagnostikována. Je to proto, že diates II. typu nemá zcela typické příznaky, jako typ první, kdy pacienti mají žízeň, hubnou, častěji močí. Tedy cítí objektivní potíže. Co je největší potíž u cukrovkářů? Proč diabetik musí sportovat, ale určitě ne sám? Na tyto a mnohé další otázky nám odpovědi poskytl Martin Haluzík, lékař III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, autor odborných publikací a člen redakčních rad pěti zahraničních časopisů v oboru diabetologie.

Proč diabetiků přibývá?

Naši předci měli podstatně více fyzické aktivity než současná generace. Už tak často nekopeme pasti na mamuty a nesháníme obživu v dalekých pustinách. Aby pračlověk přežil a zvládl víc než probdělé noci u počítačových her, musel ukládat a šetřit svou energii, měl tzv. šetrné geny. „Ty u nás sice přetrvaly, ale jsou nám dnes spíše na obtíž než ku pomoci. Stále dobře totiž ukládáme tuk, ale více, než bychom potřebovali,“ říká Martin Haluzík. A to je právě kámen úrazu, obezita totiž zvyšuje prelevanci diabetu.

Čtěte také: Diabetes v číslech

„Podmínky v českém zdravotnictví jsou čím dál horší, proto se u diabetiků zcela běžně nedělají vyšetření na ischemickou poruchu srdeční,“ poukazuje na nedostatky v péči lékař. Toto vyšetření má poměrně důležitou návaznost na další léčbu, která souvisí s osobním přístupem samotného pacienta. Nejlepší prevencí diabetu je totiž zvýšení pravidelné fyzické aktivity. Ta má celou řadu pozitivních účinků, které jsou zcela zásadní při zlepšení metabolických parametrů: snížení hmotnosti, snížení lipidového spektra, snížení krevního tlaku, zvýšení svalového prokrvení a ochranu beta buněk, které produkují inzulín. „Pacient se samozřejmě také cítí lépe, když si na pravidelnost zvykne,“ vysvětluje Martin Haluzík. Ale to se často neděje, většina pacientů je totiž obézních a neprovozuje aktivitu vůbec žádnou, přemluvit je byť jen ke každodenní procházce je velmi problematické. A to i přesto, že doporučení zaznívají z úst lékaře.

Husičku si nepečte, ale škrtněte

I kdyby do sebe pacient s diabetem hrnul léky bagrem, hodnoty cukru v krvi se nesníží, když bude současně chřtánem prolévat alkohol a obden si dá pečenou husu. „Tchánovi zjistili diabetes druhého typu, lékaři ho poučili o změně životního stylu, haldy brožurek mu na čtení dali, ale on si jel dál ve svých zajetých kolejích. Když mu manželka v zájmu jeho zdraví nedala biskupa z husy nebo sádlem mazaný chleba, vzal si ho sám. Dnes už tady s námi není,“ vypráví smutný příběh moje kamarádka. Diabetes je hra s ohněm. Buď máte v ruce vědro s vodou – vůli a odhodlání ke změně a uhasíte následky špatného životního stylu, nebo si neodepřete nic a plamen bude žhnout čím dál víc.

Dále čtěte: Kdo nesmí za volant? Opilec, epileptik ani těžký diabetik

Když sportovat chce, neví jak…

„Je celá řada zemi, kde jsou pacienti zvýhodňováni, když chodí cvičit, Problém je však ten, že vzniká riziko hypoglykemie – příliš velký pokles cukru, když se nesprávně kombinuje kompenzace léky, inzulínem a cvičení,“ varuje Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR. Jenže ani v rámci České diabetologické společnosti, ba ani celosvětově neexistuje žádné univerzální doporučení. „Je to zcela individuální a dát obecný návod, jak by úprava ve změnách režimu měla vypadat, nelze,“ přiznává Martin Haluzík. Takže změny jsou žádoucí, nezbytné, ale pokud se diabetik rozhodne koupit permanentku do posilovny, může si svévolnou změnou bezděčně ublížit. Fitness trenéři totiž nejsou proškolováni v tréninku cukrovkářů, tedy ne běžně. „V rámci České republiky však existují rekondiční centra, kde se pacientům dostává zcela individuální péče. Pro úspěch dlouhodobého cvičení je důležité, aby ho někdo vedl a zpočátku pacientovi poradil. Bez této podpory totiž může nastat hypertenzní reakce či hypoglykemie, se kterou si nemusí vědět rady,“ varuje před přílišnou fyzickou aktivitou bez porady Martin Haluzík.

Ale znáte to, nemusíte mít žádnou nemoc, a přesto se ke sportu nedonutíte, jak potom aktivovat chuť ke sportu u obézního cukrovkáře? „Musíme ho motivovat,“ říká Martin Haluzík a dodává: „Jednou z nových možností je tzv. telemonitoring, kdy lékař může na dálku kontrolovat glykemii, krevní tlak, fyzickou aktivitu, hmotnost i stravování pacienta.“ Srze vlastní počítač pacient zapisuje svůj denní příjem stravy, fyzickou aktivitu a po připojení glykoměru dá možnost lékaři zkontrolovat aktuální výši cukru v krvi. Odpadají časté návštěvy u lékaře, což je výhodné zejména pro pacienty žijící daleko od svého lékaře. Martin Haluzík tuto metodu označil za nejlepší farmakoterapii, kterou má lékař v rukou, ale je třeba zmínit, že není pro každého a jako motivace může posloužit jen opravdu odhodlaným bojovníkům s ohněm.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).