Hlavní navigace

Diabetik může výrazně snížit četnost hypoglykémie

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Každá hypoglykémie má svou příčinu, a pokud ji diabetik nezná, měl by svůj stav konzultovat s lékařem, který mu poskytne potřebné informace. Pokud si diabetik nižší hladinu krevního cukru nehlídá a neřeší ji, vystavuje se zdravotním rizikům.

Zatímco zdravý organismus si hladinu krevního cukru přirozeně vyrovnává a brání se jen špatnou náladou, hladem a únavou, pro diabetiky znamená hypoglykémie (patologický pokles hladiny krevního cukru) vysoké zdravotní riziko. Zejména tehdy, pokud si nižší hladinu glukózy v krvi nehlídají a neřeší ji. Jak vlastně hypoglykémii poznat a jak jí předejít?

Hypoglykémie stojí za zvýšeným pocením i agresivitou

Hypoglykémie je stav charakterizovaný snížením hladiny krevního cukru a je doprovázen nepříjemnými klinickými příznaky. Ty mohou být velmi různorodé. „Pacienti s diabetem mají jak fyzické projevy, například pocení, třes, křeče, bolesti hlavy a poruchy zraku nebo jemných pohybů, tak psychické. Mezi druhé z uvedených může patřit nesoustředěnost, snížení psychické výkonnosti, zmatenost až agresivita. Proto laikům mohou tyto projevy připomínat opilost,“ popisuje Jana Psottová z diabetologické ambulance v Praze, co se odehrává při probíhající hypoglykémii v těle diabetiků.

Z dlouhodobého hlediska pak hypoglykémie prokazatelně zvyšují riziko srdečně-cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Opakované a déle trvající hypoglykémie (např. noční) poškozují mozkové funkce od počínajících změn chování, změn kognitivních (poznávacích) funkcí přes poruchy osobnosti až k poškození mozku.

Nejčastější příčiny hypoglykémie

Každá hypoglykémie má svoji příčinu a je potřeba po ní pátrat. Spoustu informací mohou pacienti načerpat na nových webových stránkách www.mluvteohypo.cz nebo ji probrat s diabetologem. Zejména pokud příčina není jednoznačná.

„Nejčastější příčiny hypoglykémie jsou aplikace krátkodobého inzulinu s následným vynecháním jídla. Častou příčinou hypoglykémie je také alkohol či zvýšená fyzická aktivita při nedostatečném příjmu stravy (pozor na tanec, konzumaci alkoholu a vynechání jídla současně). Dalšími příčinami vzniku hypoglykémií může být příliš velká dávka inzulinu, nevhodně zvolená dávka inzulinu, záměna krátkodobého a dlouhodobého inzulinu nebo omylem podaná dávka inzulinu dvakrát,“ uvádí Jana Psottová. Jde ale i o razantní změnu ve stravovacích návycích, například zahájení redukční diety nebo přechod na vegetariánskou stravu. Je důležité dávat pozor i na změnu jídelníčku při cestování.

Hypoglykémii nemusí člověk vždy poznat

Diabetik obvykle hypoglykémii rozpozná, ale v některých případech může dojít k tzv. syndromu nerozpoznaných hypoglykémií. To znamená, že nízkou hladinu krevního cukru diabetik neodhalí. Jde zejména o pacienty, kteří se s nemocí potýkají delší dobu, a při velmi častých hypoglykémiích zejména u lidí, kteří si aplikují inzulin.


Autor: Depositphotos.com

V některých případech může dojít k tzv. syndromu nerozpoznaných hypoglykémií, kdy nízkou hladinu krevního cukru diabetik neodhalí

Tito pacienti si musí několikrát denně měřit hladinu krevního cukru, tzv. glykémie, za pomoci glukometru z kapilární krve získané z bříška prstu. „Hodnota krevního cukru tzv. glykémie se pohybuje od 4 do 7,5 mmol/l u zdravých lidí, za hypoglykémii považujeme hodnotu pod 3,9 mmol/l a níže,“ uvádí lékařka.

Při lehké hypoglykémii pomůže sladký nápoj, tablety hroznového cukru nebo jen svačina, ale při těžké hypoglykémii už je nemocný odkázán na pomoc druhého člověka.

 

Prevence hypoglykémie nespočívá v samoléčbě

Tři čtvrtiny diabetiků 1. typu a přibližně polovina diabetiků 2. typu si svévolně snižují denní dávku inzulinu. Další si zvyšují příjem cukru nebo svačin a každý šestý ubírá na pohybu. A to všechno proto, aby se vyhnuli hypoglykémii, která je může nepřipravené zastihnout třeba na horách nebo v dopravní zácpě.

Tyto „samoléčby“ však mohou mít dalekosáhlé následky na zdraví diabetiků. Je vhodnější se na možnost hypoglykémie připravit a snažit se jejich četnost výrazně omezit, neboť vyhnout se jim zcela nedá.

Důležitá je edukace – získávat ověřené informace, tedy znát příznaky hypoglykémie, příčiny, proč k nim může dojít, a mít znalosti o první pomoci – být na hypoglykémii připraven. Nemocný by měl mít stále u sebe hroznový cukr, sladký nápoj nebo energetickou tyčinku. Rovněž nové metody selfmonitoringu glykémií, zejména zaznamenané nepřetržité měření hladiny krevního cukru samotným pacientem, nám velmi pomůže rozpoznat blížící se hypoglykémii a zabránit jí,“ rozptyluje obavy z hypoglykémie Jana Psottová.

Dnes je navíc dostupná léčba novými inzulinovými preparáty, která umožňuje snížit počet hypoglykémií až o čtyřicet procent, a to při flexibilní aplikaci, kdy pacienti nejsou schopni užívat inzulin ve stejnou dobu každý den. A to je obrat prakticky o tři sta šedesát stupňů, neboť starší generace inzulinových preparátů riziko hypoglykémií zvyšovaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).