Hlavní navigace

Diabetici-kuřáci si ničí především cévy

14. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Čtrnáctého listopadu se připomíná Světový den diabetu. Lidé s cukrovkou jsou kouřením ohroženi ještě víc než ostatní. Ničí hlavně jejich cévy. Více než osmdesát procent úmrtí diabetiků souvisí právě s cévními onemocněními.

O tom, že kouření škodí našemu zdraví, asi není příliš nutné se rozepisovat. Varování ministerstva zdravotnictví na obalech tabákových výrobků už nyní doprovázejí i fotografie:

Někteří lidé jsou však ohroženi více než jiní. Většinou máme kouření spojené s poškozením plic a dýchacího ústrojí, víte ale čím se sami a dobrovolně ohrožují kuřáci-diabetici?

Kouření snižuje účinnost léčby diabetu

Každý diabetik pravděpodobně od svého lékaře již slyšel, že je třeba, aby skončil s kouřením. Ale vezme si toto doporučení k srdci? Ví, čím je ve skutečnosti ohrožen?

Krom toho, že kouření zvyšuje pravděpodobnost onemocnění diabetem, zhoršuje i jeho průběh a snižuje účinnost léčby. Čím kouření škodí diabetikům nejvíce? S prof. Evou Králíkovou z Centra pro závislé na tabáku jsme si ohrožení diabetiků shrnuli do několika bodů:

Kouření při cukrovce

  • zvyšuje riziko hypertenze a cévní mozkové příhody
  • zvyšuje riziko selhání ledvin (nefropatie), které hrozí až třetině diabetiků 2. typu
  • zvyšuje riziko poruch sítnice (retinopatie)
  • zvyšuje riziko poškození nervů (neuropatie), které způsobuje poruchy citlivosti a bolesti
  • snižuje množství kyslíku, který je transportován ke tkáním
  • snižuje HDL cholesterol (ten „hodný“) – přispívá tedy k rozvoji aterosklerózy a vzniku trombů
  • zhoršuje inzulinovou rezistenci
  • zužuje cévy rovněž vlivem nikotinu, což vede i ke sníženému vstřebávání inzulinu

Cévy jsou citlivé na jakoukoliv dávku tabákového kouře

Zastavme se u posledního bodu, respektive přímo u cév. Dle prof. Králíkové jsou nemoci cév, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice, nejčastější příčinou úmrtí diabetiků.

Až osmdesát procent diabetiků umírá právě kvůli nemoci cév. „A právě cévy jsou velmi citlivé na jakoukoliv dávku tabákového kouře včetně kouření pasivního. Už po několika minutách v zakouřeném prostředí jsou na našich cévách prokazatelné změny,“ uvádí lékařka a dodává, že kromě infarktu a mrtvice ohrožuje diabetiky rovněž slepota (diabetická retinopatie, tedy poškození cév sítnice), selhání ledvin (diabetická nefropatie, tedy poškození drobných cév ledvin). „Kolem sedmdesáti procent amputací u diabetiků je kvůli kouření,“ varuje.

Komplikace se začínají vyvíjet už roky před diagnózou 

Většina nákladů, které jsou vydávány v souvislosti s diabetem, připadá na léčbu jeho komplikací spojených s nemocemi srdce a cév. Prof. Králíková upozorňuje na to, že většina diabetiků trpí diabetem 2. typu – ti mohou na rozdíl od pacientů s diabetem 1. typu rizikové faktory svého onemocnění ovlivnit. „Tyto komplikace se většinou začnou vyvíjet pět až šest let před stanovením diagnózy, samotný diabetes se začíná vyvíjet asi deset let před diagnostikováním,“ říká lékařka a zdůrazňuje tak význam nekuřáctví i u zatím zdravých lidí.

Když přestanete kouřit, rizika se snižují

Přemýšlíte o tom, že byste přestali kouřit? Dobrý nápad. „Rizika spojená s kouřením se po poslední cigaretě dramaticky rychle snižují,“ povzbuzuje současné kuřáky lékařka.

Upozorňuje ale na to, že závislost na tabáku (nikotinu) je silnou drogovou závislostí, které se většina závislých sama nezbaví. Co v takovém případě radí? Před tím, než kuřák navštíví centrum pro závislé, je třeba se jasně rozhodnout o záměru přestat kouřit.

Připravte si předem „nekuřácká řešení“ pro situace, kdy obvykle kouříte

Častým problémem kuřáků, kteří se snaží přestat s kouřením, je zvyk. Rituál kouření mají zkrátka spojený s určitými situacemi, denní dobou apod. Ke kávě si vždy dají cigaretu, od práce si jdou odpočinout na dvůr a s kolegy si zakouří, cigareta je i „skvělým společníkem“ při každé večerní zábavě v restauraci či hospodě.

Lékařka proto radí: „Připravte si předem nekuřácká řešení pro situace, kdy obvykle kouříte, nekuřáctví si užívejte, nelitujte se. Léky, které vám může lékař doporučit, vám odvykání usnadní: zabrání abstinenčním příznakům, ale nezabrání vám kouřit.“ Vše je tedy v hlavě kuřáka. Při prvních neúspěšných pokusech je třeba nic nevzdávat a ze selhání se poučit.

TIP: Přestáváte kouřit? Přehled možností pro začínající nekuřáky 

Odborná spolupráce:


Prof. MUDr. Eva Králíková

Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK

Zabývá se epidemiologií, prevencí a léčbou závislosti na tabáku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).