Hlavní navigace

Dětské dorty snů uděláte i doma

14. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vlastnoručně vyrobený dort s překvapením nebo oblíbeným hrdinou udělá dětem radost největší. Mistři cukráři radí, jak na to. Vyzkoušejte recept na dort v podobě jednorožce.

Dobrý nápad mnohdy předčí vrcholnou zručnost. K dokonalému výsledku pak pomůžou vhodní pomocníci na pečení a dekoraci. A také nápady a tipy ze Světa cukrářů, specialisty na pečení.

Dort s překvapením děti milují

Oslavenec rozkrojí narozeninový dort a z něj se vysype hned celá hora překvapení. Tzv. dort s překvapením dělá radost, a ještě skvěle vypadá i chutná. A jak toho docílit? Je to snadné, stačí do korpusu dortu ještě před finálním dozdobením udělat doprostřed otvor a nasypat do něj sladkosti. Dobře se k tomu hodí například gumoví medvídci, lentilky nebo oblíbené čokoládové bonbóny. Závěrečné zdobení dortu opět záleží už jen na vaší fantazii. Moderní je tzv. ombré neboli duhové zdobení, které vykouzlíte díky dvoukomorovým špičkám a zdobicím pytlíkům raz dva a vždycky bude dobře vypadat.

Co potřebujete?

  • Dortový korpus, cukrovou modelovací hmotu nebo marcipán na modelování, máslový krém, trezírovací sáček a potravinářskou řezanou špičku, potravinářské barvy dle vlastního vkusu, barvu ve spreji, zdobení, třpytky, cukrové zdobení atd.

Dorty pro princezny a hrdiny

Každá malá holka chce být princezna a kluk hrdina. Z modelovací hmoty se dá snadno vyrobit dort tvaru korunky či zámku. „Pokud dort potahujete, stačí vám do zbytku fondánu přidat speciální prášek, zhutňovač tylose powder, který tak potahovací hmotu změní v modelovací,“ radí Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.

Díky speciálním 3D pečicím formám můžete snadno upéct i korpusy různých tvarů, například ve tvaru hradu, hlavy koníka nebo chaloupky. K dotvoření celého pohádkového příběhu se současně dobře hodí plastové pohádkové figurky, které po snědení dortu zůstanou oslavenci jako hračky na památku. „Jedlou figurku si u nás zákazník může nechat vytvořit přímo na míru podle svých požadavků. Velký boom v současné době však znovu zažívají i jedlé papíry a zdobení motivy pohádkových a filmových postaviček. Díky kvalitní grafice jedlých papírů vypadá vše velmi efektně a dort tak snadno dotvoříte s minimem práce, nalepit dekoraci třeba na Marlenku jedlým lepidlem dokáže opravdu každý. Efektní tematický dort tak máte během pár minut,“ říká odborník.

Co potřebujete?

  • Dortový korpus, potahovací hmotu rolovaný fondán, hladítko – žehličku na marcipán, jedlý papír s vámi vybraným motivem, jedlé lepidlo nebo gel na ochranu a nalepení jedlého papíru.

Jednorožec je hit

Barevný jednorožec je fenomén a malé i větší slečny s ním zdobí kdeco. Podle Michala Kubíčka tato mytická bytost slaví úspěchy i v cukrařině. Sklízí ohlas nejen u menších dětí, ale také u odrostlejších oslavenců. I když na první pohled tento dort vypadá složitě, příprava nemusí být náročná.


Autor: Depositphotos.com

Dort jednorožec potěší malé i velké slečny

„Využijete-li pár praktických pomůcek, nebude to nic těžkého. K jeho vytvoření je možné použít jakýkoli korpus a krém, dekorovat ho pak lze barevným fondánem nebo vhodným máslovým krémem. Na přípravu rohu a uší použijte modelovací hmotu, doporučujeme modelovat minimálně den předem, aby potom někde v chladnějším prostředí dekorace dostatečně ztvrdly. Obarvit je můžete zlatou potravinářskou gelovou barvou nebo sprejem. Prodávají se ale i cukrové modelovací hmoty i plně probarvené v celé barevné škále, včetně zlaté nebo stříbrné,“ vysvětluje Michal Kubíček. „Pokud si netroufáte dort potáhnout cukrovou hmotou – fondánem nebo marcipánem, pozor na použití krémů na smetanové bázi, mohly by cukrové dekorace rozmočit a roh jednorožce by pak mohl vypadat jako šikmá věž v Pise,“ varuje.

K dozdobení se skvěle hodí květiny z cukrové nebo bílkové hmoty, barevné sněhové pusinky nebo krémové detaily vytvořené vhodnou zdobicí, takzvanou trezírovací cukrářskou špičkou. Vše můžete nakonec umocnit jedlými třpytkami nebo třeba zlatými jedlými perličkami.

A pokud se nechcete pouštět přímo do dortu, trendy a na přípravu lehčí jsou také cupcaky s motivem jednorožce.

Co potřebujete?

  • Dortový korpus, cukrovou modelovací hmotu fondán, máslový krém, potravinářské barvy dle vlastního vkusu, zdobení, třpytky atd. Skvělým tipem ke zdobení je jedlá barva ve spreji v tónech perleti nebo zlata, dodá dortu celkový lesk a luxus.

Dort jednorožec

Vyzkoušejte recept Světa cukrářů, kde také koupíte méně obvyklé pomůcky a suroviny. Co budete potřebovat:

Na uši a roh:

  • 250 g modelovací hmoty na tvoření dekorací na dort
  • kukuřičný škrob (k poprášení)
  • vykrajovátka
  • špejle
  • ostrý nůž
  • zlatá barva ve spreji nebo gelová zlatá barva
  • štěteček
  • karton od vajíček

Na krém:

  • 500 g másla
  • 750 g moučkového cukru
  • 8 lžic mascarpone
  • 4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli

Na dort:

  • 4 upečené a vychladlé korpusy
  • bílá gelová barva
  • růžová a Ivory gelová barva
  • černá gelová barva na oči
  • zdobicí cukrářské sáčky
  • zdobicí špička ve tvaru hvězdičky (řezaná)
  • zdobicí špička tenká hladká
  • posypky a kytičky, případně další dekorace – dle vlastní potřeby
  • cukrářská stěrka – hladítko/žehlička (pomůže vytvořit hladký povrch dortu)

Uši a roh jednorožce si připravte ideálně několik dní předem, aby pořádně ztuhly. Poprašte si povrch kukuřičným škrobem a hmotu pořádně prohněťte, aby byla měkká a poddajná. Rozválejte hmotu na tloušťku asi 5 mm a pomocí vykrajovátka vytvořte uši, měly by mít okolo 7 cm na výšku. Pak vezměte menší vykrajovátko, zhruba 5cm, a vykrojte menší verzi oušek. Vnitřní menší ouško nabarvěte zlatou barvou. Až barva uschne, zadní stranu menších oušek trošku namočte vodou a přitiskněte je na větší ouška. Pak každé z nich uprostřed mírně ohněte, abyste jim dodali patřičný tvar. Odložte je například do kartonu od vajíček, aby mohla uschnout.

Vezměte zbytek pasty a opět ji rozválejte, aby byla měkká. Vyválejte z ní dlouhý váleček s jedním tenčím koncem, kde bude vrcholek rohu. Špejli zapíchněte do podložky, například do kousku polystyrenu, aby držela vzpřímeně. Namočte špejli vodou a vezměte váleček pasty a opatrně špejli odspodu až nahoru omotejte tak, aby byla špejle skrytá. Vyjměte roh opatrně z podložky a vyválejte jej v kukuřičném škrobu. Pak roh na špejli opatrně lehce rozdělejte a vnitřní strany navlhčete, aby si po zatvrdnutí roh udržel svůj tvar. Umístěte jej zpět do podložky, nabarvěte zlatou gelovou barvou a nechte uschnout.

Připravte si upečené a vychladlé korpusy. Doporučujeme rozměr korpusu 17 cm, protože jednorožec vypadá lépe, pokud je vyšší než širší. Nachystejte si máslový krém, kdy nejprve vyšleháme máslo dohladka, poté přesejeme moučkový cukr, přidáme mascarpone, vanilku a sůl. Šleháme nejprve na nižší otáčky a jakmile je cukr zapracovaný, otáčky zvýšíme a vyšleháme dohladka. Přidáme bílou gelovou barvu, abychom dosáhli krásného slonovinového efektu.

Promažte korpusy krémem a poskládejte je na sebe. Poté celý dort pokryjte pouze tenkou vrstvou krému a dejte do ledničky uležet na 15 až 20 minut. Následně vyjměte z lednice a přidejte silnější vrstvu krému. Aby byl povrch krásně hladký, pomozte si cukrářskou stěrkou. Ještě pro větší efekt můžete celý dort postříkat perleťovou barvou ve spreji. Dort pak uložte zpět do lednice.

Ze zbylého krému vytvoříme zdobení. Jednu lžíci si dejte bokem, zbytek rozdělte do tří nádob. Jednu porci krému necháme bílou, zbylé obarvíme gelovými barvami podle preference, například růžovou, ivory či modrou. Poté si krém rozdělte do zdobicích sáčků zakončených cukrářskými špičkami ve tvaru velké hvězdy. Krém, který jsme si nechali bokem, obarvíme černou gelovou barvou a dáme do sáčku s tenkou hladkou zdobicí špičkou.

Dort vytáhněte z lednice a umístěte na něj roh a uši. Pak pomocí zdobicích sáčků vytvořte zdobení před rohem a ušima, které začnou vytvářet hřívu. Střídejte barvy, krém můžete vrstvit i na sebe, dodá to hezký prostorový efekt. Od uší postupujte dopředu, kde vytvoříte jednorožci ofinu a poté dozadu a na bok dortu dotvořte zbytek hřívy.

Nakonec pomocí černého krému namalujte zepředu zavřené oči s řasami a celý dort dozdobte posypkami, třpytkami a kytičkami.

Další tipy: Sladkosti jako od cukráře? Vsaďte na zrcadlovou polevu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).