Hlavní navigace

Děti se nejčastěji otráví doma

9. 4. 2010

Sdílet

…a kvůli nepozornosti rodičů. Léky, čisticí prostředky, kosmetika, ale i pokojové květiny představují nebezpečí otravy. Přitom nehodě lze téměř vždy předejít.

Myslíte si, že jste udělali všechno proto, aby se vašim dětem nemohlo nic stát. Zaslepili jste elektrické zásuvky, nakoupili chrániče rohů a na oknech máte pojistky proti otevření. Přesto je vaše domácnost mnohem nebezpečnější, než by vás kdy napadlo. Děti se nejčastěji otráví právě doma a mnohdy kvůli naší neopatrnosti.

jed

Více než polovina registrovaných otrav v Česku připadá na dětské pacienty, zejména na ty nejmenší. „Děti ve věku od jednoho do tří let jsou velmi zvídavé a mají potřebu různé věci ochutnávat. Přitom stačí, když na obalu čističe odpadů uvidí krtečka, kterého znají z pohádek. Přitom tyto prostředky obsahují velmi nebezpečnou žíravinu hydroxid sodný,“ vysvětluje Mgr. Karolína Mrázová z Toxikologického informačního střediska (TIS) při Klinice pracovního lékařství 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Toto pracoviště je jediné svého druhu v České republice.

Čtěte téma: Nástrahy jarních procházek

Všechna rizika z okolí dítěte odstranit nemůžete, nezbývá tedy, než  dávat pozor…

Na vině je nepozornost rodičů

Nejčastěji se děti otráví léky, chemickými látkami a rostlinami, jak pokojovými, tak venkovními. Otravám léky a chemikáliemi jde přitom velmi snadno předcházet, stačí, když budou nebezpečné přípravky umístěné mimo dosah dětí, tedy vysoko a nejlépe pod zámkem. Děti jsou schopné se dostat celkem k čemukoliv, zvědavost jim nedá. U malých dětí do tří let nemá moc smysl vysvětlovat, že na něco nesmí sahat. Jedinou zcela bezpečnou variantou je uchovávat chemikálie, léky i kosmetiku mimo jejich dosah.

To platí i o zdánlivě neškodných přípravcích jako jsou vitamíny nebo sirupy na kašel. „Chybou je, když rodiče mluví o lécích, které musí dítě užívat, jako o dobrotě nebo pamlsku. Dítě musí vědět, že léky jsou od toho, aby mu pomohly, a berou se jen tak, jak doporučil lékař,“ upozorňuje MUDr. Hana Rakovcová, vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska. Pokud má dítě pocit, že léky jsou bonbony, může „ochutnat“ třeba antibiotika, hormonální antikoncepci nebo léky na snížení vysokého tlaku.

Lákavé jsou pro děti i čisticí prostředky běžně používané v domácnosti. Prací prášky, aviváže, různé leštěnky, odstraňovače vodního kamene, přípravky na čištění oken, saponáty nebo čističe toalety, to všechno mohou děti ochutnat a otrávit se tím. „Velmi rizikové je uchovávat chemické přípravky mimo původní obal nebo si je koupit stáčené do plastových lahví. Pokud dojde k otravě, rodiče si pak nejsou schopni vzpomenout, čím se dítě vlastně otrávilo a pomoc je obtížná,“ vysvětluje Karolína Mrázová.

houba

Nejlepší prevencí otrav rostlinami je znát názvy veškeré vegetace, kterou doma nebo zahradě pěstujete. Jestliže máte malé děti, je vhodnější si jedovaté rostliny vůbec nepořizovat. Neobejdete-li se bez svých květin, snažte se je umístit tak, aby na ně malé děti nedosáhly. Jedovaté jsou ale i keře, které se běžně vyskytují v parcích, jako je čilimník obecný známý jako zlatý déšť nebo tis červený.

Velmi nebezpečné jsou otravy houbami. Největším rizikem u hub je to, že příznaky otravy se mohou objevit až po 24 hodinách od konzumace, a tak si lidé nespojí zdravotní problémy s konzumovaným pokrmem. Vhodné je malým dětem houby vůbec nepodávat nebo jen ty, které dokonale znáte. Otrava houbami je téměř vždy těžká a často zanechá trvalé následky na zdraví.

Čtěte téma: Houbaření – omyly s fatálními následky

Nejenom jedovaté houby vás mohou otrávit…

Zvracení může ublížit

Bohužel neexistuje univerzální první pomoc při otravách. Chybou je v nastalém zmatku, poté, co zjistíte, že se dítě otrávilo, vyzkoušet všechno, co je po ruce. „Hlavní je nepropadat panice a zajistit vzorek látky, kterou se dítě otrávilo, a neprodleně se obrátit na lékaře,“ radí doktorka Rakovcová. Rodiče mohou volat i přímo do Toxikologického informačního střediska, kde funguje nonstop linka na číslech 224 919 293 nebo 224 915 402. Tato telefonní čísla jsou určena lékařům, ale i laikům. Volat mohou i lidé, kterým se otrávilo domácí zvíře a veterinární lékaři. Počet konzultací, které TIS řeší, dosahuje od roku 2000 pravidelně téměř 11 000 za rok.

Kam volat v případě otravy? TIS: 224 919 293 nebo 224 915 402

Odborník na telefonu ale bude potřebovat informace, aby mohl správně poradit. Je nutné popsat, kdy zhruba k nehodě došlo a jaké množství bylo zkonzumováno, u léků, kolik tablet chybí. Současně je potřeba popsat zdravotní potíže, které se po otravě objevily. Odborníka informujte také o hmotnosti a věku postiženého. Pokud je to možné, uveďte přesný název přípravku, léku nebo rostliny. Některé přípravky jako například Savo, Domestos nebo Sanytol se prodávají pod stejným názvem, i když je složení přípravků odlišné, proto popište i další podrobnosti. Jestliže už jste učinili nějaká opatření, řekněte to. Na telefonní lince se dozvíte, jak přesně máte postupovat a zda je nutná další pomoc lékaře, případně převoz do nemocnice. Některé lehčí otravy lze vyřešit doma.

Nebezpečné může být vyvolávat zvracení. Ačkoliv je mezi lidmi rozšířená představa, že po otravě je to nutné, není to pravda. Vyvolávat zvracení má smysl pouze tehdy, pokud požité léky ještě nezačaly působit. V tomto případě nesmí být dětem podán roztok soli, postačí podráždění kořene jazyka nebo zadní části hrtanu prstem nebo jemně rukojetí lžíce. U kojenců v prvním půlroce života zvracení nevyvolávejte vůbec. Miminka nemají ještě zcela vyvinuté reflexy a mohla by se zadusit vlastními zvratky.

Pokud došlo k otravě chemikáliemi používanými v domácnosti, jako jsou aviváže, leštěnky, saponáty, odstraňovače vodního kamene nebo desinfekční přípravky, je tento postup dokonce zdraví nebezpečný!

Čtěte téma: Jsem rodič. Mám permanentní strach.

Nepřeháníme to s věčnými obavami o naše děti?

První pomoc při otravách

Komerčními a chemickými prostředky

  • Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
  • Vypláchněte dítěti ústa.
  • Pokud dáváte dítěti napít, podejte mu vlažný čaj nebo vodu.
  • Opatřete si obal a etiketu se složením a přesným názvem výrobku.
  • Zavolejte lékaře nebo Toxikologické informační středisko.

Rostlinami, jejich listy a plody

  • Vyndejte dítěti zbytky z úst.
  • Vypláchněte dítěti ústa.
  • Pokuste se zjistit, jakou rostlinu dítě snědlo.
  • Kontaktujte lékaře nebo Toxikologické informační středisko.
  • Pokud lékař doporučí, dejte mu několik tablet aktivního (živočišného) uhlí.

Léky

  • Zjistěte si přesný název léku.
  • Zavolejte lékaře nebo Toxikologické informační středisko. 
  • Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
  • Pokud to lékař nebo TIS doporučí, nebo nelze-li neprodleně radu získat, dejte dítěti několik tablet aktivního (živočišného) uhlí.

Houbami

  • Pokuste se zjistit název houby.
  • Zajistěte jídlo z hub nebo jeho zbytky, důležité jsou i zvratky nebo průjmovitá stolice.
  • Podejte tablety aktivního (živočišného) uhlí
  • Zavolejte lékaře nebo Toxikologické informační středisko.

(Zdroj první pomoci: Toxikologické informační středisko)

Ilustrační foto: agentura SXC, Isifa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).