Hlavní navigace

Děti konzumují alkohol už od 11 let. Mohou za to rodiče?

8. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nové průzkumy ukazují na nedostatečnou informovanost o škodlivosti alkoholu u mládeže. Přestože je jeho podávání dětem v ČR do 18 let zakázané, 83 % rodičů alkohol u svých dětí neřeší.

Neziskové sdružení významných výrobců a distributorů lihovin v České republice přišlo s varujícími zjištěními týkající se konzumace alkoholu mladistvými a dětmi. Podle nich alkohol ochutná už před dosažením zletilosti většina dětí. Podle evropských statistik je průměrným věkem prvního požití alkoholu dokonce pouhých jedenáct let. A na vině prý v první řadě nejsou ani reklamní poutače, ani kamarádi, ale nespíš rodiče.

„Převážná většina mladých lidí uvádí, že největší vliv v oblasti konzumace alkoholu na ně měli rodiče. Zajímavé je, že na druhém místě stojí kamarádi s přibližně 10 %. Vliv televizní reklamy nebo školy je podle této studie téměř zanedbatelný,“ sděluje překvapivé závěry výzkumu agentury ROPER Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky (UVDL).

Z průzkumu vyplynulo:

  • 3 z pěti rodičů o následcích konzumace alkoholu nemluví dostatečně
  • 40 % dotazovaných s dětmi mluví málo a nepříliš otevřeně
  • 20 % pak s nimi nemluvilo vůbec
  • 30 % patnáctiletých pije alkohol 10× měsíčně
  • 83 % rodičů ví, že jejich dítě starší patnácti let pije nebo pilo alkohol
  • 4 % rodičů nalévají svým dětem mezi 15–17 lety alkohol zcela běžně

Smutná čísla pak jen potvrzují fakt, že polovina rodičů, kteří svá dítka považují za poučená o rizicích alkoholu, uvádí, že jejich potomci získali osvětu ze školy. Přehazovat horký brambor na školství je určitě snadné, následky však mohou nedozírné. Podle zdravotnickým průzkumů se lidský mozek vyvíjí až do 25 let, takže čím dříve a čím více alkoholu mladý člověk vypije, tím více to ovlivní vývoj jeho mozku.

Nebezpečí konzumace alkoholu u dětí:

  • zvyšování pravděpodobnos­ti onemocnění ja­ter
  • poškození nervového systému
  • nižší schopnost soustředění
  • horší paměť
  • problémy s učením a později těžší pracovní uplatnění
  • zvýšení pravděpodobnosti k přechodu na další návykové látky

Osvěta se nekoná

Svítat na lepší časy v tomto ohledu začalo loni. Pod záštitou Ministerstva školství a EU měl být letos 1. dubna spuštěn Projekt 3D Zdravý a bezpečný občan: Zvyšování protidrogové gramotnosti občanů ČR. Za sto padesát milionů se mělo přispět, mimo jiné, ke snížení míry tolerance české společnosti ke konzumaci alkoholu a konopných drog i ke zvýšení subjektivního vnímání rizikovosti konzumace alkoholu. To vše díky masivní reklamě, podpoře vyškolených lektorů, vzdělávacích kurzů, e-learningu i rad, jak odmítnout drogu (legální i nelegální).

Jak ale v lednu napsal server e15.strategie.cz: „Peníze by měly jít z programu EU Vzdělávání pro konkurenceschop­nost, jehož čerpání bude kvůli chybám zřejmě na čas pozastaveno.“ Ministr školství Josef Dobeš slíbil vyřešení potíží do března, tehdy ale odstoupil. Z projektu tak nejspíš definitivně sešlo.

Kde se děti propíjejí k dospělosti?

Za poslední měsíc konzumovalo alkohol 57 % evropských studentů:

  • na nejvyšší příčce na žebříčku v pití alkoholu jsou Česká republika a Dánsko (více než 75 %)
  • nejméně konzumovali alkohol studenti na Islandu (17 %) a v Albánii (32 %)

Pití nadměrných dávek alkoholu (5 a více sklenic alkoholu při jedné příležitosti):

  • první příčky obsadili studenti z Dánska, Malty, České republiky, Chorvatska, Estonska a Slovinska (více než 50 % studentů)
  • nejvyšší objem alkoholu konzumovaný při jedné příležitosti uváděli studenti ze severských zemí (Dánska, Finska, Norska a Švédska), Velké Británie a Irska

Do mezinárodní studie ESPAD (Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách) se zapojilo více než 100 tisíc šestnáctiletých studentů z 36 evropských ze­mí.

Zdroj: Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, organizační součást Úřadu vlády České republiky, 31. května 2012

Pakliže jste se rozhodli, že nenecháte nic náhodě a vlastní děti budete s riziky spojenými s užívání alkoholu sami informovat, pomocnou ruku nabízí www.pobavmese­oalkoholu.cz. „Naleznete zde například tipy, jak se začít bavit s dětmi o alkoholu a jaká forma je pro věk dítěte přiměřená. Zjistíte, jak rozpoznat, že má vaše dítě problémy s alkoholem,“ říká Vladimír Steiner z UVDL.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).