Hlavní navigace

Děti bolí hlava stejně jako dospělé. Kdy je potřeba je kvůli tomu vzít k doktorovi?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bolení hlavy u dětí není nic, nad čím byste měli mávnout rukou, zejména pokud se opakuje častěji. Chronická bolest hlavy u dítěte zaslouží vyšetření, ale stejně tak byste měli zpozornět, pokud se objeví náhle a je spojena s některými symptomy. Odborníci však zdůrazňují, že jen ve velmi málo případech za ní stojí vážná příčina, jako je třeba nádor.

Není neobvyklé, že děti, a to dokonce i kojenci, mají častou a silnou bolest hlavy. U dětí se vyskytuje poměrně často, zažívá ji až 25 procent mladších dětí a až 75 procent dospívajících. Stejně jako u dospělých existuje mnoho druhů bolesti hlavy i u dětí. Ty často nedokážou přesně popsat své pocity, a je tak na rodičích nebo jiných dospělých, aby posoudili závažnost konkrétního stavu.

Co způsobuje bolesti hlavy u dětí?

Jaké jsou příčiny bolesti hlavy u dětí, jak se bolest projevuje a jaký stav se takto označuje? Jde o bolest nebo nepohodlí v oblasti hlavy nebo obličeje. 

  • Bolesti mohou být jednorázové nebo opakující se povahy. 
  • Předpokládá se, že mnoho z těchto stavů je výsledkem svalového napětí nebo rozšíření krevních cév v hlavě. 
  • Jiné bolesti hlavy mohou být způsobeny změnou komunikace mezi některými částmi nervového systému. 
  • Dlouhodobá bolest hlavy u dětí může být zapříčiněna také nedostatkem spánku i jeho špatnou kvalitou, příčinou může být třeba i dlouhé sezení u počítače nebo nedostatek pohybu. 

Jen v málo případech jde o vážný problém, jako je nádor nebo malformace mozku. Chronické bolesti hlavy u dětí tak může způsobit mnoho faktorů, jako jsou genetika, hormony, stres, strava, životní styl, léky nebo dehydratace. Opakující se bolesti hlavy u dětí mohou způsobit potíže v každodenním životě, tedy ve škole i v mimoškolních aktivitách, problémy s chováním, a dokonce i depresi.

Nejběžnější typy bolesti hlavy, které se vyskytují jak u dospělých, tak u dětí

Autor: Depositphotos

Bolest hlavy u dětí: příznaky a příčiny

Bolest hlavy u dětí i dospělých je problém, zahrnující více než 150 typů, které jsou z různých pohledů obvykle děleny do několika kategorií. Jde například o následující rozdělení:

Migréna

Migréna u dětí může začít poměrně brzy. Průměrný věk nástupu těchto problémů je 7 let u chlapců a 10 let u dívek. Často bývá migréna v rodinné anamnéze. 

I když každé dítě může mít jiné příznaky, k nejčastějším symptomům patří bolest na jedné nebo na obou stranách hlavy, která je pulzující nebo tepající (malé děti nejsou schopny popsat bolest těmito slovy a často si mohou stěžovat na bolení celé hlavy), citlivost na světlo nebo zvuky, nevolnost a zvracení.

Tenzní bolesti hlavy

Jsou nejčastějším typem bolesti hlavy u dětí i dospělých. Nejčastějšími spouštěči jsou stres nebo duševní či emocionální konflikty. Nástup bolesti je pomalejší a vyskytuje se na obou stranách hlavy, obvykle je mírná až střední a nezhoršuje se s fyzickou aktivitou. 

Tento typ bolesti hlavy u dětí nezpůsobuje zvracení, nevolnost ani citlivost na světlo nebo zvuky.

Klastrová bolest hlavy

Klastrové (clusterové) bolesti hlavy u dětí začínají většinou po dosažení věku 10 let a bývají častější u chlapců. Jsou méně časté než migréna nebo tenzní bolest hlavy. Mohou se vyskytnout v sérii jedné nebo více epizod a sice od jediného bolestivého záchvatu každý druhý den až po dlouhodobou bolest hlavy vícekrát denně. 

Za nejobvyklejší příznaky se považuje silná bolest na jedné straně hlavy, obvykle za okem, které může mít pokleslé, oteklé nebo zarudlé víčko. Oteklé může být také čelo a dítě může mít rýmu, trpět únavou, nebo naopak neklidem.

Chronická bolest hlavy

Pokud se vyskytuje bolest hlavy u dětí více než 15 dní v měsíci, jde o chronickou bolest hlavy. Každodenní bolest hlavy u dětí může být způsobena kromě jiného i infekcí, drobným poraněním hlavy nebo užíváním některých léků. Vyloučena není ani příčina související s jiným onemocněním.

Co používáte proti bolesti hlavy?

Kdy jít s bolestí hlavy u dítěte k lékaři

Děti mohou mít různé stupně příznaků spojených s bolestí hlavy v závislosti na jejím typu. Některé mohou působit dramaticky, ale jejich příčina není závažná, a naopak. Kdy je třeba zpozornět a vyhledat lékařskou pomoc? 

Odborníci doporučují nepodceňovat zejména tyto příznaky:

  • bolesti hlavy, začínající velmi brzy ráno
  • bolest, zhoršující se s napětím, jako je třeba kašel nebo kýchání
  • opakující se epizody zvracení
  • náhlý nástup silné bolesti hlavy
  • bolest hlavy spojená s teplotou nebo horečkou
  • apatie
  • změny vidění
  • slabost končetin nebo problémy s rovnováhou
  • záchvaty křečí
  • ztuhlost krku
  • nemožnost probudit dítě ze spánku poté, co si stěžovalo na bolest hlavy
  • opakující nebo zhoršující se záchvaty bolestí hlavy
  • bolest po zranění hlavy (například po úderu)

Bolest hlavy u velmi malých dětí je také věc, kterou by měl vždy posoudit lékař.

Vyšetření bolesti hlavy u dítěte

Lékař se vás vyptá na podrobnosti. Bude chtít například vědět, jak často se bolesti hlavy u dětí objevují, jaký mají průběh nebo jestli máte podezření na nějaký spouštěč.

Provede fyzikální vyšetření dítěte, zkontroluje i případné problémy s pohybem nebo jeho koordinací či změny v citlivosti některých částí těla, může nařídit krevní testy. Pokud je dítě jinak zdravé a bolesti hlavy jsou jediným problémem, může vás nejprve požádat o to, abyste vedli deník, ve kterém popíšete frekvenci bolestí hlavy, jejich trvání, závažnost i případné spouštěcí faktory. 

Moderní léčba migrény by pomohla více než 20 tisícům lidí, dostává ji zlomek z nich Přečtěte si také:

Moderní léčba migrény by pomohla více než 20 tisícům lidí, dostává ji zlomek z nich

V odůvodněných případech odešle lékař dítě na vyšetření bolestí hlavy pomocí EEG, magnetické rezonance či výpočetní tomografie. Může také nařídit provedení lumbální punkce (odběr mozkomíšního moku), pokud má podezření, že za bolestí hlavy může stát zánětlivé onemocnění mozku.

Léčba bolesti hlavy u dětí

Léčba bolestí hlavy u dětí se odvíjí od zjištěné příčiny. Velmi často se však nezjistí nic závažného a potom přichází na řadu změny životního stylu, tedy méně času stráveného u počítače nebo televize, více pohybu na čerstvém vzduchu, pestrá strava, dostatek kvalitního spánku a dočasně případně také léky proti bolesti nebo na snížení nervového napětí. 

Pomoci mohou rovněž relaxační techniky nebo psychoterapie, pokud se bolest hlavy u dítěte objevuje následkem stresu. Podpořit úlevu zejména od chronických bolestí hlavy u dětí může také akupunktura, akupresura, masáže nebo doplňky stravy.

Doplňky k léčbě bolesti hlavy u dětí, které odborníci doporučují, jsou například riboflavin (vitamín B2), hořčík, koenzym Q10 nebo vitamín D. Existují rovněž bylinky pro zmírnění bolesti hlavy u dětí i dospělých, avšak než se pokusíte o zařazení doplňků stravy nebo bylinnou léčbu, poraďte se s pediatrem o jejich vhodnosti pro vaše dítě.

Zdroje: 

Cleveland Clinic: Headaches in Children

Hopkins Medicine: Headaches in Children

Mayo Clinic: Diseases & Conditions Headaches in children

Stanford Childrens:What is a headache in children?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).