Hlavní navigace

Desítky žen se vyhnuly chemoterapii díky novému testu

7. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Všeobecná zdravotní pojišťovna hodnotí po roce fungování efekt speciálního testu pro ženy s rakovinou prsu. Umí určit recidivu nádoru.

Desítky žen uchráněných před zbytečnou chemoterapií. Takový je po prvním roce fungování přínos toho, že VZP začala jako první pojišťovna v Česku hradit svým klientkám s rakovinou prsu test Oncotype DX. Ten pomáhá u pacientek s nádorem zachyceným v časném stadiu rozlišit mezi těmi, kterým chemoterapie může pomoci, a naopak těmi, u kterých by znamenala jen zbytečnou zátěž organismu a riziko vedlejších účinků. „Náklady, které pro VZP úhrada unikátního testu přinesla, jsou v porovnání s přínosem pro nemocné ženy zanedbatelné,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý a dokládá konkrétní údaje.

Třicet dva žen se vyhnulo zbytečné terapii

Test Oncotype DX není vhodný pro všechny pacientky, ale jen pro omezenou skupinu s určitým typem nádoru a v určité fázi nemoci. Loni ho lékaři v komplexních onkologických centrech indikovali celkem čtyřiceti devíti klientkám VZP. Dvaatřicet z nich se díky tomu vyhnulo chemoterapii.

Celkové náklady, které měla v roce 2014 VZP s použitím testu Oncotype DX, byly 4,8 milionu korun. Jeden totiž vyjde na 98 tisíc. Zbytečná chemoterapie pro dvaatřicet klientek, u nichž se díky testu ukázalo, že se pro ně ve skutečnosti nehodí, by dosáhly zhruba 3,7 milionu. „Čistě z ekonomického pohledu tedy použití unikátního vyšetření znamenalo zvýšení nákladů o 1,1 milionu korun,“ říká mluvčí. „Zdravotní i psychický stav a kvalita života více než tří desítek klientek, které by zbytečná chemoterapie bezpochyby poznamenala, však za tuto částku zcela jistě stojí.“ Test již začaly proplácet i některé další zdravotní pojišťovny.

Test určí recidivu rakoviny

Běžný postup v případě, kdy lékař odhalí rakovinu prsu v časném stadiu, je obvykle takový, že doporučí chirurgické odstranění nádoru. Důležité je ale minimalizovat možnost, že by se onemocnění mohlo vrátit. Proto po operaci často následuje např. chemoterapie, hormonální či radiační léčba nebo jejich kombinace. S testem Oncotype DX lékaři dostávají nástroj, který jim umožní rozhodnout se na základě objektivních kritérií pro nejlepší postup a ušít léčbu na míru konkrétní pacientce.

Vzorek nádorové tkáně, kterou lékař ženě při zákroku vyjme, se odešle na jediné centrální pracoviště na světě. Výsledky testu jsou známy v rozmezí sedmi až deseti dnů. Test přiřadí pacientce tzv. skóre recidivy od 0 do 100. Nižší hodnota indikuje nižší pravděpodobnost recidivy a slabší účinek chemoterapie, vyšší čísla naopak ukazují na zvýšené riziko opětovného výskytu nádoru a také na vyšší pozitivní účinek chemoterapie.

Chemoterapie bez vypadávání vlasů

Zhoubné nádory prsu představují v současné době jeden z nejzávažnějších zdravotních problémů v České republice. Ročně je diagnostikováno více než šest tisíc nových případů a na následky tohoto onemocnění ročně umírá kolem dvou tisíc žen.

Chemoterapie pomáhá likvidovat nádor, zachraňuje životy, má však různé vedlejší účinky.

Jedním z nepříjemných jevů vlivem chemoterapie je vypadání vlasů. S přístrojem, který snižuje v tomto směru psychickou zátěž žen při léčbě, přišlo nedávno Onkocentrum Zelený pruh (www.onko-centrum.cz), zařízení specializované na onemocnění prsu. Zatím jako jediné v ČR používá novinku pro onkologické pacienty. Jedná se o přístroj DigniCap, který slouží k předcházení ztráty vlasů působením chemoterapie. Metoda by podle lékařů mohla být vhodná pro většinu pacientů, i muže, léčené chemoterapií.

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).