Hlavní navigace

Desítky otrávených v Hradci Králové: bakterii zlatého stafylokoka do bistra někdo zanesl

18. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktualizováno 5. 7. 2018 9:31
Hygienici upřesňují příčiny těžkých zažívacích obtíží u zákazníků královéhradeckého občerstvení. Škodil zřejmě zlatý stafylokok, který vytvořil jed. „Předpokládáme, že byl do provozovny zanesen nějakou osobou,“ oznámili hygienici. K tomu může stačit třeba poranění na ruce.

Aktualizace 5. 7. 2018 – KHS Královéhradeckého kraje zveřejnila výsledky laboratorních rozborů


Výsledky veškerých laboratorních rozborů prokázaly, že u strávníků Občerstvení MAXIM (Grill House) v Hradci Králové se jednalo o akutní otravu z potravin, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu. Ta byla způsobena kmenem zlatého stafylokoka s produkcí střevního jedu – enterotoxinu typu A. Celkem onemocnělo 81 osob.

Příčinou zdravotních obtíží byla konzumace tortilly s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki, kterou postižení zakoupili právě v této provozovně.

KHS nyní zpracovává veškeré podklady pro Policii ČR, která v této souvislosti provádí šetření ve věci podezření ze spáchání přečinu ohrožování závadnými potravinami. S ohledem na toto probíhající vyšetřování nebude KHS nyní zveřejňovat další informace.

Krajská hygienická stanice (KHS) v Hradci Králové řeší neobvyklý případ s velkým počtem postižených a postupně seznamuje s výsledky vyšetření postižených osob a vzorků potravin. Potvrzuje se počáteční podezření na kontaminaci zlatým stafylokokem.

Na 60 otrávených

V úterý 5. června okolo 11. hodiny byly na KHS Královéhradeckého kraje nahlášeny případy hned několika těžkých zažívacích obtíží. Vše spojovala konzumace pokrmů v Občerstvení Maxim v Hradci Králové. Hygienici na místě ihned provedli kontrolu, zjistili určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít.


Autor: Bistro Maxim

Odpoledne však případy zažívacích potíží náhle přibývaly, postižených byly již desítky, a všechny měly opět stejného jmenovatele – konzumaci pokrmu z výše uvedeného bistra. „Provozovatel občerstvení v odpoledních hodinách sám uzavřel. KHS provedla na místě kontrolu opatření, provozovna byla skutečně ve večerních hodinách uzavřena. Ve středu 6. 6. 2018 probíhala ze strany KHS další šetření, byly odebírány další vzorky. Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS,“ uvedla mluvčí hygieniků Veronika Krejčí.

Ošetřeno bylo nakonec téměř šedesát osob.

Podezření na stafylokoka

Jakmile byly k dispozici první výsledky z vyšetření nemocných osob, byl v několika případech identifikován zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus). Předběžné výsledky analýzy některých vzorků potravin ukazovaly rovněž na stafylokoka.

Zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin (bakteriální jed), který po velmi krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu. Je provázen zvracením, průjmy, výraznou nevolností, to vše bez teplot. „Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky,“ popisují hygienici.

Zlatý stafylokok

  • Staphylococcus aureus je mikrob způsobující onemocnění z potravin. Je všudypřítomný. Vyskytuje se ve vzduchu, prachu, vodě. U člověka a zvířat je součástí mikroflóry dutiny ústní a nosní. Často se nachází na kůži. Bohatým zdrojem stafylokoků jsou kožní ranky a oděrky a infikované vřídky. Může se tedy přenášet rukama nebo kapénkami z nosu a úst.
  • K otravě dochází po požití mohutně kontaminované potravy, kde se bakterie pomnožila a přitom vyprodukovala značné množství toxinu, který je příčinou onemocnění. Stafylokok je odolný vůči chladu, teploty nad 60 ℃ však nepřežívá. Jeho toxin je však vůči teplu odolný a ani teplota 100 ℃ jej nezničí, takže toxin často přečká i tepelné zpracování potraviny bez poškození.
  • Pomnožené stafylokoky byly zjištěny v nejrůznějších typech potravin: v mase a drůbeži, masných a rybích výrobcích, vajíčkovém a bramborovém salátu, žloutkových krémech, tukovým krémem plněných cukrářských výrobcích, pudincích, těstovinách, šlehačkových výrobcích. Z mléčných výrobků se stafylokoky mohou vyskytovat ve zmrzlině, zahuštěném a sušeném mléce, v sýrech.
  • Inkubační doba onemocnění je 1–7 hodin. Intoxikace je provázena zvracením, průjmem, křečemi v krajině břišní a bolestmi hlavy. Příznaky odezní po 1–2 dnech.
  • Vzniku onemocnění se dá předcházet přísným dodržováním hygienických předpisů lidmi manipulujícími s potravinami, zejména těmi, kteří mají na rukou infikovaná poranění, popáleniny, vřídky, protože člověk je hlavním rezervoárem stafylokoků, a dále důkladným tepelným zpracování potravin, následným rychlým zchlazením pokrmů, případně jejich okyselením a skladováním potravin a pokrmů při ledničkových teplotách.

Zdroj: Bezpečnost potravin A-Z

Tento mikrob byl tedy od počátku předpokládaným původcem obtíží. Pro definitivní potvrzení a vysvětlení celé události bylo však nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin, v nichž by laboratoře měly identifikovat nejen mikroorganismy, ale i mikrobiální toxiny.

Stafylokoka do provozovny někdo zanesl, předpokládají hygienici

Přestože kompletní výsledky stále ještě nejsou k dispozici, podle nových informací z KHS Královéhradeckého kraje jde skutečně o zlatého stafylokoka.

„Předpokládáme, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou. Zde se rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou (termostabilní enterotoxin), a ta byla příčinou zdravotních obtíží konzumentů,“ sdělila Veronika Krejčí. Veškeré prozatímní laboratorní výsledky tomuto předpokladu odpovídají. Podle nových informací laboratoří by kompletní výsledky (dotypování druhu toxinu) měly být k dispozici do jednoho až dvou týdnů.

„Situaci hodnotíme jako izolovanou událost a věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Přenos na další osoby nehrozí,“ uvedla mluvčí.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2017

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).