Hlavní navigace

Desítka potravin, kterým je lepší se ve vedrech vyhnout

25. 7. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Chlebíček s podivnou oblohou by si dal v horku jen šílenec. Ale jídel, která se pro horké dny vůbec nehodí, je víc a nejde tu rozhodně jen o to, že po některých by vám mohlo být špatně.

Už jste se někdy zapotili potom, co jste snědli ostře kořeněné jídlo? Pak asi věříte tomu, že některé potraviny nebo nápoje tělo zahřejí, a proto by se například neměly jíst v horkých letních dnech. Nejde totiž jen o to, že se člověk po jejich konzumaci orosí. Taková jídla mohou způsobit, že se nám bude ve dne hůře přemýšlet a v noci špatně spát. Navíc s nimi tělo zbytečně zatěžujeme, zatímco v létě očekává především lehké pokrmy.


Autor: SXC

Sladké, byť studené, osvěží jen na chvíli

Víte, proč byste ve vedrech neměli jíst jídla, která vyžadují dlouhou přípravu, a proč se moc nehodí ani ledové potraviny či nápoje? Podívejte se, na co si dát pozor.

1. Zmrzlina s mírou

Tak jak je to tedy se zmrzlinou? Je pravda, že v prvním okamžiku přinese díky svému chladu pocit osvěžení, ale ten dost brzy bere za své, a to tím dříve, čím sladší zmrzlina je. Proto si ji dejte jen občas a dávejte přednost spíše ovocným nesmetanovým, protože i tady platí, že tučné jídlo vlastně zahřívá. Po sladké a tučné zmrzlině budete mít navíc žízeň, což v horkých dnech přispívá k pocitu vyčerpání, proto nezapomínejte pít.

A jak je to se zmrzlinou a angínou? Tady můžete být v klidu, podle praktické lékařky Jany Vondrákové zmrzlina sama o sobě určitě angínu ani nachlazení způsobit nemůže, někdy dokonce může bolest v krku zmírnit.

2. Sladkým limonádám se vyhněte

Studené nebo vlažné, tady je to jedno, limonády obsahující množství cukru osvěží jen zdánlivě. Většina z nich totiž vyvolává po chvíli ještě větší žízeň, a pokud ji zaháníte jen dalším sladkým pitím, kruh se uzavírá. Podobně bohužel působí i některé džusy, zvláště doslazované koncentráty. Cukr navíc vadí i ve sladkostech, také tělo příliš zahřejí, aniž by mu dodaly energii potřebnou k běžnému fungování.

3. Červené víno jedině večer

Zatímco bílé víno nebo ještě lépe střik z něj můžete i v teple pít bez obav, červenému se vyhněte, zvláště těžkým odrůdám, jako je merlot nebo syrah, měli byste po nich leda těžkou hlavu a pocit únavy ještě větší. Rozhodně si je proto nedávejte k obědu, večer při jídle někde na zahrádce už to takový prohřešek nebude.

4. Omáčky si nechte na zimu

Česká smetanová klasika by měla být v létě tabu, protože je prostě moc sytá, vydatná, zbytečně zahřívající a takovéhle jídlo třeba v poledne člověka spolehlivě na půl dne vyřadí z provozu. „Navíc je léto ideálním obdobím k tomu, aby si člověk přirozeným odlehčením stravy upravil váhu směrem dolů, aniž by měl pocit, že se omezuje, protože v této ročním době nám skutečně stačí méně výživná jídla,“ má další důvod proti svíčkové se šesti výživová poradkyně Jitka Divišová.

5. Smažená jídla, příliš tučná, příliš mastná. Grilovaná jídla bohužel vadí taky

Řízek v létě? Raději ne. A už vůbec ne s hranolkami, stejně tak si raději odpusťte smažený sýr. Tyhle kalorické bomby vám jen zaplácnou žaludek, ale ve skutečnosti budete sami cítit, že to není ono, takže vás klidně může za chvíli začít honit mlsná. Na index například podle zastánců čínské medicíny patří krom jídel, která se připravují dlouho, jako třeba zmíněná svíčková, také ta, která se upravují grilováním, což je možná pro spoustu vyznavačů letního podvečerního posezení u grilu zklamáním. Samozřejmě, co si dáte, je ale jen a jen na vás, každopádně, příliš zahřívající vliv grilovaného masa můžete umenšit tím, že si k němu dáte spoustu zeleninového salátu. A když grilovat, tak třeba krůtí, které na tělo věru působí jinak než vepřové, to byste si měli nechat na chladnější dny. 

6. Polévky jedině jako hlavní jídlo

Teplé polévky v létě někteří lidé vynechávají sami od sebe, ale jiní si bez nich třeba oběd neumějí představit, a tak celoročně trvají na dvou chodech. Je to chyba, trávení takového množství jídla tělo v horku zbytečně unavuje. Pokud chcete polévku, dejte si zeleninový vývar jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři. Na jíškové polévky raději zapomeňte úplně, stejně jako na vývar hovězí.

7. Koření, čím ostřejší, tím hůře

Zahřívají samozřejmě ostrá koření jako chilli nebo kari, to pravé indické, ale také hořčice či sójová omáčka, vynechat byste měli také skořici, zázvor, oregano, badyán, fenykl, hřebíček, pepř, kmín, muškátový ořech a vinný ocet.

8. Vadit může i ledacos ze zdravé výživy

Ačkoli se třeba kozí či ovčí mléko doporučuje jako alternativa hůře stravitelného mléka kravského, patří mezi potraviny zahřívající, a proto se v létě moc nehodí, zvláště ne sýry z nich. Pozor také na tučné sýry plísňové jakéhokoli původu, tedy včetně kravských, řeč je o sýrech typu camembert či roquefort. Pokud jde o zdravou výživu, možná vás to překvapí, ale v létě se moc nedoporučují ani jídla z pohanky či jáhel.

9. Z ovoce či zeleniny si pečlivě vybírejte

Zatímco melouny či rajčata vás ochladí, sladké druhy mají opačný efekt – moc se proto nehodí broskve, třešně, maliny, datle, ze zeleniny se pak spíše v zimě má servírovat pórek, jídla se spoustou česneku (samozřejmě, je oblíbený třeba ve Středomoří, kde se mu v létě těžko vyhnete, ale sami nejspíš víte, jakou po takovém jídle potřebujete siestu) či cibule. Zahřívají také semínka a oříšky.

10. A z čeho hrozí infekce?

V létě nicméně nejde jen jídla, která nás zbytečně zahřívají, ale i o ta, která by nám mohla způsobit akutní potíže, zejména zažívací. Podle Josefa Dubna ze Státní veterinární správy hrozí nákaza především ze špatně skladovaných lahůdek a polotovarů, jde o salmonelózu, kterou naopak prakticky nemůžete chytit ze zmrzliny. A pozor také na kampylobakteriózu, další průjmové onemocnění, které se v posledních letech ukázalo být na vzestupu a hrozí především z nedostatečně tepelně upraveného masa, zejména drůbežího.

Co tedy jíst, když je vedro? Deset jídel, která vás v horku ochladí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).