Hlavní navigace

Deset jídel, která vás v horku ochladí

7. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aktualizováno 7. 7. 2015 10:17
Ačkoli při pomyšlení na horké dny člověku vytane na mysli zmrzlina nebo pití s ledem, jídla a nápoje, která nás skutečně mohou ochladit, vypadají úplně jinak.

Co si máte dát, pokud už vedrem padáte na ústa a zjistili jste, že po zmrzlině máte akorát tak větší žízeň?


Autor: Isifa.cz

Některé potraviny zahřejí, jiné, třeba meloun, zchladí

Na něco se dá přijít vlastní zkušeností. Taky bych nevěřila, že v den po dni se vlekoucích vedrech je na žízeň lepší vlažný čaj, ale nedávno jsem jeho pití propadla a pokud si neuvařím několik velkých hrnků denně, pobolívá mě hlava. Samozřejmě, občas mě popadne skoro nezvladatelná chuť na studenou vodu, ale bohatě mi stačí kohoutková studená, na led, co se mrazí v mrazáku, zatím nedošlo.

A něco se dá vyčíst z tradičních pouček, tady konkrétně z čínské medicíny, která pracuje s tím, že některé potraviny ochlazují, zatímco jiné člověka spíše zahřejí. Nemusíte přitom hned věřit na teorii jing a jang a zabývat se východní filosofií, protože i tady vám může poradit zdravý rozum. „Pít vlažné nápoje je určitě vhodné, ale chápu, že to zní divně. Ale to, že v létě se moc nehodí jíst třeba svíčkovou se šesti knedlíky a že k chuti spíše přijde třeba zeleninový salát, to už si snad dovede představit každý,“ říká výživová poradkyně Jitka Divišová.

A co se tedy dá v horkých dnech doporučit?

1. Jogurty a zakysané mléko

Mléčné výrobky tohoto typu organismus ochlazují, zejména pokud si dopřejete ty bez cukru umělých sladidel. Jen si dejte pozor na jejich kalorickou hodnotu, půllitr zakysaného mléčného nápoje má tolik energie jako lehký oběd či večeře, které jimi můžete přinejmenším částečně nahradit. Pokud jde o jogurty, ideální jsou bílé nebo mírně slazené ovocné, ale klidně si udělejte vlastní ovocný s čerstvým ovocem a minimem cukru. Nemusíte sahat po jogurtu nízkotučném, ale ideálem je nějaký se dvěma až třemi procenty tuku.

2. Ovoce jako je nepřezrálý meloun či banán

Podle čínské medicíny ochlazuje i ovoce, jako je například nepřezrálý nepříliš cukernatý meloun (vím, někdo ho řadí do zeleniny, ale to je v tomto případě druhotné). Díky obsahu minerálů dokáží ochladit i poměrně vydatné a hutné banány, nesahejte po zelených, ale vyhněte se těm zcela přezrálým. Docela dobře zabírají také borůvky nebo jablka.

3. Rajčata, hlávkový salát, ředkvičky a další zelenina

Jistotou je v těchto horkých dnech zelenina, ať už samotná, nebo jako součást lehkých zeleninových salátů, které místo těžkých dresinků doplníte balsamicem nebo čerstvou jogurtovou zálivkou. Tip? Dejte do zálivky nasekané čerstvé bylinky, většina z nich rovněž patří mezi ochlazující potraviny. Vařené vajíčko, tuňák nebo libové maso udělají ze salátu jídlo sytivější, nikoli ale takové, po kterém se nebudete moci dvě hodiny hnout. Ostatně, králičí nebo krůtí maso se přímo uvádějí mezi potravinami se zchlazujícími účinky, ale nikoli v podobě králíka na smetaně nebo krůtích řízků. Dobrou volbou, na jejíž účinek se můžete spolehnout, je také řecký salát tzatziki.

4. Studené polévky

Tohle jídlo není pro českou kuchyni zrovna typické, vlastně se tu vaří minimálně, ale pokud na ně někde narazíte, určitě je ve vedrech zkuste. Může jít například o španělskou polévku gazpacho nebo polévku zvanou tarator, která se jí v Turecku. Studené polévky například z okurek si můžete nechat naservírovat v řeckých restauracích.

5. Zelený čaj

Tenhle nápoj dokáže člověka, pracujícího třeba dlouho do noci, povzbudit lépe než káva, po které časem začne většinu lidí bolet žaludek. Navíc má skutečně výrazné ochlazující účinky, a to dokonce i tehdy, když se pije horký, můžete ho však samozřejmě pít i vlažný nebo studený. Vůbec nejúčinnější je vlažný. Zelený čaj je navíc zdravý, což opakovaně prokázaly studie, které doložily jeho vliv například na zpomalení stárnutí buněk.

6. Pivo nebo vinný střik

Cože, alkohol? A není to náhodou tak, že jakmile venku pálí slunce, koleduje si člověk jedině o to, že jeho opilost bude ještě horší? Samozřejmě, s alkoholem se musíte zacházet opatrně a nemělo by se ho pít moc a už vůbec ne na přímém slunci, ale sklenka piva nebo vinného střiku ve stínu, při podvečerní relaxaci dokáže tělo ochladit, protože alkohol roztahuje periferní cévy.

7. Mátový či meduňkový čaj nebo limonáda

Tyhle nápoje nejsou tak účinné jako zelený čaj, ale můžete si je dát jako zpestření, mátový čaj se pije teplý či vlažný, podobně jako si můžete udělat nálev z meduňky. Věděli jste navíc, že máta uklidňuje žaludek a meduňka nervy? I to se může třeba během letního cestování hodit. Z meduňky si navíc můžete udělat limonádu tak, že ji pomačkáte a zalijete na několik hodin vodou. Takovou limonádou, kterou můžete případně ochladit, můžete potěšit děti, zatímco dospělým nabídněte mojito se spoustou máty, ať už s alkoholem či bez něj.

8. Mořské řasy

Tohle bude tip spíše pro milovníky zdravé výživy, mořské řasy nejsou něco, co by jinak většina lidí vyhledávala, nicméně čínská medicína jejich ochlazujícímu účinku věří.

9. Hrách a fazole mungo

Nemyslete hned na hrachovou kaši, hrách se dá použít třeba do rizota. Fazole mungo a jejich klíčky si dejte s celozrnným pečivem a trochou másla, kombinací se samozřejmě nabízí nepřeberné množství. Jde zkrátka o to, že i luštěniny se hodí pro svůj ochlazující účinek, ale pouze některé – protože poučka zní, čím delší příprava a vaření, tím spíše vás jídlo zahřeje. Proto platí, že zatímco jídla z červené čočky, která je uvařená za pár minut ano, jídla z té klasické, která se musí hodiny máčet a pak další hodiny vařit, v horkých dnech ne.

10. Sůl

Nikomu tu neradíme, aby to začal přehánět se solí, ale obecně platí, že mírně slaná jídla vyhánějí přebytečnou horkost z těla lépe než jídla slazená. Pokud si nakrájíte na talířek rajče a trochu si ho osolíte, s vaším tlakem to ani nehne, ale možná vám bude o něco méně horko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).