Hlavní navigace

Den otevřených dveří na lékařské fakultě a unikátní exponáty

10. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
V sobotu měli zájemci příležitost nahlédnout do prostor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a výjimečně také do Anatomického a Stomatologického muzea.

Den otevřených dveří pražské 1. LF UK v sobotu 6. ledna byl určený široké veřejnosti, zejména pak zájemcům o studium všeobecného a zubního lékařství i nelékařských oborů. Uchazeči o studium zde získali informace o fakultě a oborech, které tu lze v akademickém roce 2018/2019 studovat, o přijímacím řízení i o studentském životě.

Otevřena byla výjimečně také vybraná pracoviště fakulty – Anatomické
a Stomatologické muzeum s unikátními exponáty:

„Fakulta je vnitřně velmi pestrá, nabízí mnoho oborů a disciplín, spojuje množství odborníků, učitelů, vědců. Proto je dobré konkrétní informace o ní hledat v primárních zdrojích, výročních zprávách a objektivních neinterpretovaných databázích. Neprofesionální ankety – tradičně se objevující v období před přijímacími zkouškami – mohou být bez faktické znalosti programů fakult a skutečné váhy jednotlivých parametrů zavádějící,“ upozorňuje prof. Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK, na omezenou vypovídací schopnost takových žebříčků. I proto se Asociace lékařských fakult ČR od anket tohoto druhu opakovaně distancovala.

Jak děkan Šedo dodává, fakulta nabízí kromě lékařských studií i celou řadu nelékařských oborů, nejvíce z ostatních fakult. A ačkoliv je největší, má nejlepší poměr počtu studentů na učitele v ČR. Bez dostatku učitelů a široké klinické základny se totiž třeba i menší škola stává „masovou“. Jednička je i nejproduktivnější vědeckou institucí v oblasti medicíny v naší republice a trvale se pohybuje mezi osmi nejúspěšnějšími vědeckými pracovišti obecně.

1. LF UK v Praze je největší z českých lékařských fakult – navštěvuje ji přes 4500 studentů. Základními studijními programy jsou všeobecné a zubní lékařství, kromě nich nabízí fakulta studium dalších zdravotnických oborů, specializační a celoživotní vzdělávání a řadu doktorských programů. Každoročně absolvuje na 1. LF UK více než tři sta nových lékařů.

Dobrá matematika je pro zájemce o studium medicíny výhodou

V několika přednáškových sálech fakulty se zájemci mohli seznámit s podmínkami pro přijetí ke studiu v příštím akademickém roce či podmínkami přijetí bez přijímacího řízení, kde fakulta požaduje pro všeobecné lékařství průměr ne vyšší než 1,20 za poslední čtyři roky studia, u zubního průměr 1,0 a stejně tak pro obor fyzioterapie musí jít o studijní průměr na střední škole do 1,00.

Již třetím rokem zohledňuje 1. LF UK při přijímacím řízení dobrou úroveň znalostí matematiky. Bonifikaci 20 bodů získají u přijímacího řízení ti, kteří poslední čtyři roky na střední škole studovali matematiku s prospěchem ne horší než 2 nebo mají certifikát Matematika+ (Cermat) s výsledkem výborně nebo chvalitebně. „Bonifikace za matematiku je motivací pro uchazeče, kteří již na střední škole prokázali schopnost dlouhodobého kvalitního výkonu v přírodovědné oblasti. Analýza přijímacích řízení ukazuje, že výborný prospěch z matematiky na střední škole je významným prediktorem úspěšnosti studia. Například šance, že student, který zahájil studium, postoupí do třetího ročníku, je u bonifikovaných o 34,9 % vyšší než u studentů bez bonifikace za matematiku. Doplňuje tak výsledek přijímacích testů, které měří spíše motivaci a schopnost podat vysoký krátkodobý výkon,“ říká odborný asistent Ústavu biofyziky a informatiky 1. LF UK Čestmír Štuka.

Zdroj a podrobnosti: 1. LF UK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).