Hlavní navigace

Degustace sýrů: čím začít a proč nezapomínat na džem?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Před námi tác s množstvím sýrů a masných výrobků. Vše je krásně naservírované a ta vůně. Člověk by se na všechno hned vrhnul, ale to bychom si moc nepochutnali. Degustace má totiž svá pravidla.

Pakliže doma chystáte večírek nebo chcete přijít na návštěvu s něčím, co hostitel skutečně ocení, vezměte s sebou nový degustační set se sýry a salámy z prodejny La Formaggeria Gran Moravia. Nepůjde o žádnou obyčejnou studenou mísu, jakých se nabízí v různých lahůdkářstvích nespočet, tohle je propracovaný set doplněný návodem, jak si pestrou škálu chutí co nejvíce vychutnat. Byli jsme u toho, když se novinka od italsko-moravského výrobce představovala, a díky tomu jsme se dozvěděli, jak při degustaci postupovat i proč je skvělé jíst sýry s džemem a zapíjet vybraným vínem.

Co se dozvíte v článku
  1. La Formaggeria Gran Moravia
  2. Jak degustovat sýry
  3. Než začneme s konzumací
  4. Pravidla degustace: čím začít?
  5. Degustace zahájena
  6. Degustační set vás navede, jak na něj

La Formaggeria Gran Moravia

  • Řetězec podnikových prodejen společnosti Brazzale Moravia, pilotní provoz byl zahájen v r. 2007 v Olomouci, další prodejny přibývaly od r. 2011.
  • Nyní zaměstnává více než 140 prodavačů a obslouží více než 1,5 milionu zákazníků za rok.
  • Čerstvé výrobky z řady „Přímo z naší sýrárny“ pocházejí z litovelského závodu Brazzale Moravia, obchody dále nabízejí vybrané pochoutky z Itálie.
  • Díky přímému kontaktu se sýrárnou je možné v prodejnách nabízet i speciální výrobky.
  • Nejnovější, v pořadí 24. prodejna byla otevřena v létě 2021 v pražském centru Bořislavka.

Jak degustovat sýry

Za tohoto sychravého počasí má člověk chuť utéct do slunné Itálie na balkon s kovaným posezením a výhledem na zapadající slunce. Do ruky sklenku dobrého vína a z obložené mísy uzobávat z vybraných lahůdek. La Formaggeria Gran Moravia vám podobný zážitek zprostředkuje díky svým degustačním setům plným specialit, které vám do druhého dne připraví z naprosto čerstvých surovin.

Tým specialistů tyto sety ladil celý jeden rok, aby nám chutnaly a abychom si vybrali, ať už jsme tři, nebo je nás parta třeba šesti lidí. Na výběr jsou totiž tři druhy setů o hmotnosti od sedmi set do více než tisíce gramů, a to v cenových relacích od čtyř do šesti set korun. V ceně jsou italské tyčinky Grissini na zakousnutí a až tři druhy ovocných želé (džemů). Vše nazdobeno na tácu z rozložitelného materiálu a dárkově baleno v recyklované krabici.

Galerie: Jak se rodí parmezán Gran Moravia – otec je Ital a matka z Moravy 

Než začneme s konzumací

Když rozbalíte krabici, sami nebudete věřit, jak lákavý je degustační set, ať už zvolíte jakýkoliv ze tří možných. Bude-li to dárek, asi si ho budete chtít nechat.

My jsme degustovali set Monte Bianco, ten nejbohatší a také nejdražší. Ale ještě dříve, než jsme mohli sundat roušky a mohli se nechat unést, dostali jsme instrukce, jak (doma) správně degustovat.

Jak připravit domácí degustaci sýrů

  • V prvé řadě je vhodné sýry doma přeskládat na hezký, ideálně bílý talíř, nebo velké dřevěné prkénko.
  • Sýry musí mít pokojovou teplotu.
  • Tvrdé sýry lze nastrouhat škrabkou na sýry, kozí a ovčí sýry se krájí na výseče a zbytek klasicky na kostičky. Pozor, na pikantní sýry a sýry s plísní používejte vždy nový nůž, aby se chutě a části sýrů nepřenášely.
  • Tvrdé kůrky odkrojte. Pokud si chcete tuto práci ušetřit, klidně o nakrájení sýrů požádejte obsluhu v obchodě, set vám připraví tak, jak si zvolíte.
  • Ke každé skleničce s želé si připravte jednu malou lžičku.

Druhy degustačních setů

  • Monte Bianco – sýr Furfante, sýr Verena dolce, sýr Tre Corti, sýr Pecorino Sardo, sýr Gran Moravia, mandarinkové želé, červené vinné želé, fíkové želé, Grissini Rosmarino – tyčky, Prosciutto crudo, Salame Cacciatore, Mortadella
  • Monviso – sýr Verena dolce, sýr Piave Mezzano, sýr Pecorino Sardo, sýr Gran Moravia, mandarinkové želé, Grissini Rosmarino – tyčky, Prosciutto crudo, Mortadella
  • La Marmora – sýr Provolone piccante, sýr Verena mezzano, sýr Pecorino Sardo, sýr Gorgonzola piccante, mandarinkové želé, fíkové želé, Grissini Rosmarino – tyčky, Prosciuotto crudo, Salame Cacciatore

Pravidla degustace: čím začít?

Sáhnout po tom prvním, co se vás na degustačním tácu upoutá, není správná cesta. Připravili byste se o spoustu chuťových vjemů:

„Vždy postupujeme od měkčích jemnějších sýrů k těm tvrdším a vyzrálejším. Pokud bychom postupovali obráceně, degustovali bychom první například peccorino, které je velmi výrazné, tak bychom si vůbec nevychutnali jemné sýry typu Verena dolce či Furfante,“ vysvětluje Klára Šandová.

Pokud je na talíři i složka masová, pak se postupuje zcela stejně. Od jemných salámů k intenzivnějším.

Degustace zahájena

1. Sýr Furfante


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Sýr Furfante

Degustace začíná měkkým sýrem s tenkou, hladkou a pružnou kůrkou a s jemnou chutí s tendencí k lehké nakyslosti sýrem Furfante. Vyrábí se z pasterovaného plnotučného kravského mléka. Po krátkém zrání, které trvá dvacet jedna dnů, jsou celé bochníčky sýru dodávány přímo do prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kde se prodávají krájené v pultu.

Furfante je vynikající jako stolní sýr, ale hodí se také na přípravu zapékaných zeleninových i masových pokrmů. Do nebe jeho chuť vynese kombinace s mandarinkovým želé. Doporučuji vyzkoušet nejdříve samotný, následně s želé. Rozdíl je naprosto nečekaný. Želé si ale šetřete, ještě se bude hodit.

2. Sýr Verena dolce


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Sýr Verena dolce

Druhý sýr v pořadí pochází přímo z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Sýr světle slámově žluté barvy má jemnou mléčnou a lehce nasládlou chuť a měkké, pružné těsto s harmonicky rozloženými oky. Nachází široké uplatnění ve studené i v teplé kuchyni. Skvěle chutná v kombinaci s medem, pikantní omáčkou nebo opět s mandarinkovým želé. Doporučuji ale vyzkoušet i s fíky, nebo fíkovým želé, které je též součástí setu Monte Bianco.

3. Mortadella


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Mortadella

Dříve „salám chudých“, dnes specialita vyráběná pouze ze svalů z vepřového masa, které jsou „přirostlé ke kostem“ – především z ramínka a dále i odřezků z kýty a krkovice, kostiček tuku z podbradku/laloku, vepřových drobů a koření. To je třetí z degustovaných specialit, první masný výrobek. Naše průvodkyně degustací radí, abychom si plátky vychutnali jen tak samotné.

4. Víno Primitivo Di Puglia Villa delgi Olmi

Protože máme za sebou ty nejjemnější chutě a čekají nás ty výraznější, na stolech se začalo rozlévat víno. Odborníky vybrané tak, aby s naším degustačním setem ladilo. Jde o plné šťavnaté červené víno se složitými vůněmi zralých ostružin a švestek se sladkým kořením vanilky a náznaky lékořice, Primitivo Di Puglia Villa delgi Olmi.

5. Sýr Tre Corti


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Sýr Tre Corti

Před námi další z řady sýrů, Tre Corti (v překladu Tři Dvory). Tvrdý sýr vyrobený v litovelské sýrárně Brazzale Moravia dle vlastní originální receptury z kravského plnotučného mléka. Sýry s tříměsíční dobou zrání jsou měkčí, mají již výraznější chuť a světlou až slámově žlutou barvu. Čím je sýr starší, tím je jeho chuť pikantnější, barva tmavší a vůně výraznější.

Nejvíce se hodí právě k vínu, ale své uplatnění najde i v sýrových fondue či zapékaných pokrmech. Ať už k němu vyzkoušíte jakékoliv želé ze setu, nebudete litovat, využít můžete i vlastní domácí zásoby džemů. Krásně souzní i s prosciuttem crudo a dalším douškem červeného vína.

6. Prosciutto Crudo

Prosciutto Crudo
Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Prosciutto Crudo

Slovo „crudo“ se dá v podstatě přeložit jako „syrové“. Ale nebojte se, Prosciutto Crudo syrové není. Na začátku je vždy pečlivě vybraná vepřová kýta, která nejdřív projde procesem nasolování v chladu a poté se zavěšená suší. Díky tomuto zrání, které trvá až šestnáct měsíců, získávají jemnou texturu rozpustnou v ústech a lehce sladkou chuť.

7. Pecorino Sardo

Pecorino Sardo
Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Pecorino Sardo

Pecorino Sardo je tvrdý ovčí sýr, který se vyrábí na italském ostrovu Sardinie. Sýr zraje cirka šest měsíců ve formách, které mu jeho charakteristický tvar bochníku. Po úplném dozrání má přírodní, zlatožlutou až tmavě hnědou kůru a lehce štiplavou vůni. Na řezu má slámově žlutou nebo bílou barvu. Sýr je plné, výrazné chuti. Skvěle se k němu hodí různé druhy ovoce, například fíky, granátové jablko nebo hroznové víno. My si ho vychutnáváme nejdříve jen tak samotný, ale, jak po chvíli zjišťujeme, božské je k němu hlavně fíkové želé.
Pokud si Pecorino doma schováte, nezapomeňte ho využít do špaget Carbonara.

8. Salame Cacciatore


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Salame Cacciatore

Čím dále postupuje v degustaci, tím více si uvědomujeme, jak skvěle vybrané je víno, které k němu popíjíme. Pikantní sestavu v setu totiž nijak neruší, ale skvěle svou polností doprovází. Předposlední je nám k degustaci předložen certifikovaný salám Cacciatore, který se vyrábí výhradně z italských surovin podle tamních tradic. Na jeho výrobu je zapotřebí pouze kvalitní vepřové maso, sůl, pepř a tradičně trocha česneku, která chuť perfektně podtrhne. Zraje deset dní.

Cacciatore je malý salám, suchý a kompaktní, charakterizovaný rubínově červenou barvou, ve které jsou zrna bílého sádla rovnoměrně rozložena. Jeho vůně je kořeněná a intenzivní. Salame Cacciatore má velmi starodávný původ. Cacciatore – italsky lovec – získal své jméno díky tomu, že salám byl díky své malé velikosti ideální na nošení v sedlových pytlích lovců spolu s chlebem při loveckých výletech. Bylo to také jídlo zvláště vhodné pro tuto činnost, se správným zdrojem tuku, energie a bílkovin a dostatečně slané, aby nahradilo ztrátu minerálních solí po úsilí vynaloženém při honbě za zvěří.

9. Gran Moravia


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Gran Moravia

Vlajkový produkt litovelské sýrárny je tím sýrem, který degustujeme jako poslední. Gran Moravia je extra tvrdý, přírodní, dlouho zrající sýr vyráběný z kravského mléka, a to ručně. Má jemně zrnitou, lámavou až drobivou strukturu.

My ochutnáváme minimálně dvanáct měsíců zralý sýr a doplňujeme ho červeným vinným želé a želé fíkovým. Velmi zajímavá chuť se prý rozvine, pokud sýr kombinujete s kaštanovým medem, nebo tím naším domácím.

Degustační set vás navede, jak na něj

Velkou devizou degustačních setů je fakt, že k uvedeným degustačním setům dostanete brožurku, která vás krok po kroku navede, jak správně ten konkrétní kousek v setu degustovat, jakými sýry začínat, jak je krájet i co s čím kombinovat.

A dokonce poradí, jaké víno si k sýrům vybrat. S čímž vás možná předběhne prodavačka v prodejně La Formaggeria, která je vždy instruovaná a připravená poradit. Dobrou chuť.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.