Hlavní navigace

Datum spotřeby na kosmetice mnohdy chybí. Kdy už je zkažená?

18. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Malvestida Magazine on Unsplash, podle licence: Public domain
Z obalu kosmetiky obvykle nelze jednoduše vyčíst datum spotřeby. Jak poznat, že kosmetický výrobek není v pořádku, ať už nově zakoupený, nebo skladovaný nějakou dobu doma?

Krémy, gely, šampony, u žen „šminky“, u pánů třeba vody po holení. Hromadí se nám v koupelně a těžko říct, jak dlouho už tu která lahvička a kelímek stojí. Nevíme to ani v obchodě, kde si vybíráme nový produkt. Možná už jste na kosmetice také někdy hledali datum spotřeby a možná jste z toho také nebyli moudří. Zjišťovali jsme u odborníků, jak poznat, zda je kosmetický přípravek ještě použitelný, a nakolik je „prošlý“ produkt nebezpečný.

Jak zjistit datum spotřeby u kosmetiky

„Doba, po kterou si přípravek zachovává svou funkci a je bezpečný, musí být vždy vyznačena na jeho vnějším i vnitřním obalu,“ říká Lucia Marušiaková, lékařka kožního oddělení FN Brno. Předpisy však připouštějí více variant, jak na kosmetických výrobcích znázornit datum spotřeby.

V tom jednodušším případě je datum uvedeno spolu se symbolem přesýpacích hodin nebo přímo slovy „spotřebujte do“. Konkrétní datum bývá uvedeno v pořadí den, měsíc a rok, nebo měsíc a rok doporučené spotřeby.

Ovšem konkrétní datum se uvádí jen a pouze u přípravků, kde je trvanlivost od data jejich výroby kratší než třicet měsíců. „U přípravků, které jsou odolnější, se uvádí, jak dlouho po otevření je nutné produkt spotřebovat. Tyto informace jsou znázorněny symbolem otevřeného kelímku s číslicí, která uvádí počet měsíců, který máme na vypotřebování,“ vysvětluje kosmetička Renata Bílá z Laserového centra Anděl a upozorňuje, že někdy nás může zmást číslo šarže, které se podobá datu spotřeby a na výrobku musí být uvedeno.


Autor: Vitalia.cz

Kosmetika s trvanlivostí nad 30 měsíců

Datum spotřeby u kosmetiky

Kosmetika s trvanlivostí kratší než 30 měsíců

Datum spotřeby je uvedeno spolu se symbolem přesýpacích hodin nebo slovy „spotřebujte do“.

Kosmetika s trvanlivostí nad 30 měsíců

Datum spotřeby se neuvádí, pouze doba, během které je produkt po otevření bezpečný. Znázorňuje se symbolem otevřeného kelímku s číslicí, ta uvádí počet měsíců, který máme na vypotřebování.

„Důležité je pamatovat si, že pokud je na kosmetickém přípravku uveden symbol otevřeného kelímku, znamená to, že doba minimální trvanlivosti přípravku je vždy delší než 30 měsíců od jeho výroby. Pokud je na produktu uvedeno datum minimální trvanlivosti i symbol otevřeného kelímku, je třeba se řídit časovým údajem, který uplyne dříve,“ vysvětluje Lucia Marušiaková.

Pokud již kosmetiku načnete a chcete mít představu, do kdy ji spotřebovat, poznačte si datum otevření na obal vhodným popisovačem.

Jak poznat zkaženou kosmetiku

Pokud nemůžete informaci o doporučeném datu spotřeby na obalu najít nebo není čitelná, přílišné stáří či zkaženost přípravku můžeme poznat podle konzistence, barvy nebo odlišného zápachu. „U krémů se doporučuji zaměřit zejména na konzistenci a pozornost věnujte i jejich barvě. Prošlé řasenky a stíny poznáte podle toho, že se budou drolit, u rtěnek a make-upů dochází často k hrudkovatění,“ popisuje dermatolog Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7.


Autor: Vitalia.cz

Zkažená kosmetika: varuje jakákoliv změna konzistence, barvy či vůně

Varovné signály

  • jakékoliv změny: konzistence, barvy či vůně
  • krémy: netypická konzistence a barva
  • řasenky a stíny: suchost, drolení
  • rtěnky a make-upy: hrudkovatění, žmolky
  • tekuté přípravky: vznik „vrstev“
  • pudrové přípravky: shlukování

Lucia Marušiaková přidává další konkrétní varovné signály, které nás mohou upozornit na produkt po době expirace či nevhodný k použití: „Například tekuté kosmetické přípravky se stávají heterogenními (u emulze se oddělí olejová a vodná složka, což bývá na první pohled zřejmé jako vznik vrstev v produktu), pudrové přípravky se začnou shlukovat.“

Barva bývá netypická pro daný produkt, někdy se objevuje zvláštní lesk. Na produkt po záruce či zkažený upozorní i zápach, který může být zatuchlý, ostrý, může připomínat plyn nebo chemikálie či být jiným způsobem nepříjemný.

„Varovat by nás měla jakákoliv změna textury, barvy nebo vůně přípravku. Pokud produkt vypadá jinak v porovnání s obdobím, kdy jsme si ho zakoupili, nebo místo původní vůně cítíme nepříjemný zápach, je nejlepší přestat ho používat. Důležité je však všímat si zejména označení doby expirace produktu na obalu, nečekat až na očividné změny produktu,“ doporučuje lékařka. Všeobecně se například doporučuje po otevření vyměnit řasenku za 3–4 měsíce, oční linky za 4 měsíce (tekuté) až rok (tuhé), rtěnku za rok a make-up za 6–12 měsíců.

Obzvlášť obezřetní bychom měli být u přírodní kosmetiky, protože obsahuje minimum konzervačních látek, a proto je náchylnější ke kažení.

Zkažené kosmetiky nelitujte, pozor hlavně na řasenky

Kosmetika se kazí stejně jako potraviny. „Zkažené jídlo bychom také nejedli, takže proč používat zkažené kosmetické produkty. Můžeme si tím vyvolat alergickou reakci, kožní problémy, a dokonce i infekci,“ říká kosmetička Renata Bílá. Ve své praxi se – stejně jako lékaři – setkává s lidmi, kterým je líto kosmetiku po expiraci vyhodit. Chtějí ji tzv. „dodělat“ a pak začít používat nově koupenou.


Autor: Depositphotos.com

Přírodní kosmetika obsahuje minimum konzervačních látek, a je tak náchylnější ke kažení

Někdy se nestane nic, záleží na typu výrobku i daném člověku. Na používání prošlé kosmetiky může pokožka zareagovat různými způsoby, obzvlášť pak u sensitivní pleti. V lepším případě v prošlém výrobku již nefungují některé účinné složky. „U některých lidí se používání prošlé kosmetiky nemusí na kůži nijak projevit, maximálně nebudou složky v kosmetice (například u krémů) již účinné. U lidí s citlivou pletí však hrozí zarudnutí kůže, otoky i záněty,“ popisuje doktor Kravciv.

Lékaři varují zejména před používáním prošlé kosmetiky v oblasti očí nebo jejich okolí, protože se jedná o velmi citlivou oblast a hrozí zde velké riziko podráždění oka či infekčního zánětu spojivek. Miloš Kravciv doporučuje opatrnost hlavně u řasenek: „Řekl bych, že mnoho žen si riziko zdravotních komplikací právě u řasenky příliš neuvědomuje. Spousta z nás přikládá větší váhu prošlému krému na obličej, přitom řasenka je nejrizikovější položkou kosmetické taštičky. Řasenka se nanáší v těsné blízkosti očí, a pokud je prošlá, riskujete tím nejrůznější záněty a oční infekce. Nedoporučuji si řasenku ani vzájemně půjčovat,“ říká dermatolog.


Autor: Photo by Annie Spratt on Unsplash, podle licence: Public domain

Prošlou kosmetiku bez milosti vyhoďte, platí to hlavně pro řasenky

To, že prošlá kosmetika „nefunguje“, platí pro veškeré produkty, včetně opalovacích přípravků či tzv. anti-aging (zaměřených na zmírnění projevů stárnutí pleti). Znamená to tedy, že i když je chcete „dopotřebovat“, používáte je zcela zbytečně a ještě riskujete své zdraví. „V horším případě může prošlá kosmetika způsobit podráždění kůže (iritační dermatitidu), vyvolat alergickou reakci (alergickou kontaktní dermatitidu) nebo vznik infekce,“ uvádí Lucia Marušiaková, která se s následky setkává u svých pacientů: „Ve většině případů se jedná o iritace kůže a solární dermatitidy při používání prošlých opalovacích prostředků. Po otevření je opalovací přípravek většinou bezpečný dvanáct měsíců, používat ho více než jednu sezónu se nedoporučuje,“ upozorňuje lékařka.

Kam vyhodit prošlou kosmetiku

Vytříděno? Pokud už kosmetiku a obaly od ní vyhazujete a váháte, kam s ní, na webu www.jaktridit.cz najdeme rady, kam co patří:

Prázdné plastové obaly od kosmetiky vytřiďte do plastů, zbytky slijte a v menším množství je můžete vyhodit v pytlíku do směsného odpadu, ve větším množství patří do sběrného dvora. Zmíněná řasenka, ačkoli je vyrobena z plastu, obsahuje zbytky barvy, proto ji vhazujte do směsného odpadu. Tam přijdou i znečištěné obaly a obaly se zbytky prošlé kosmetiky.

Co se vlastně v kosmetice zkazí a jak tomu předejít

Složky kosmetiky postupem času ztrácejí svou funkci a účinnost. „Kazí se jednotlivé složky – například v hydratační rtěnce to bývá tuk, který má trvanlivost cca jeden rok. V klasické rtěnce tuk nebývá, takže vydrží i tři roky,“ uvádí příklad Miloš Kravciv.

K poškození produktu přispívá ve velké míře i mikrobiální kontaminace (bakterie, plísně, kvasinky), která může být následně zdrojem infekce. V přípravcích se množí bakterie ad., které si do nich sami zanášíme. „Proto se do kosmetických přípravků přidávají konzervační látky, které snižují riziko kontaminace patogenními mikroorganismy a zabezpečují, aby výrobek zůstal účinný a bezpečný v průběhu období trvanlivosti tak, jak je uvedeno na obalu. Bezpečnost produktu se však při nesprávné manipulaci může snížit i mnohem dříve,“ upozorňuje Lucia Marušiaková. Z toho důvodu je potřeba se o kosmetické přípravky a pomůcky starat, prát aplikační štětce, nepůjčovat svou kosmetiku (štětce, řasenky, rtěnky a další), používat při nabírání krémů čistou špachtli (nenabírat krém prstem) apod.

Skladování kosmetiky:

  • mimo přímé sluneční záření a mimo místa s vysokou teplotou,
  • neměla by být vystavena nadměrnému vlhku,
  • kosmetice svědčí spíše tmavší a chladnější místo cca do 20 ℃,
  • některé produkty je vhodné mít v ledničce,
  • doporučení o skladování konkrétních přípravků bývá uvedeno na obalu nebo v příbalovém letáku.

„Riziko kontaminace vzrůstá i při sdílení kosmetického produktu mezi více osobami, kdy je pravděpodobnost zanesení patogenních mikroorganismů větší. Po použití přípravku je třeba vždy pečlivě zavřít víčko. Do jednotlivých výrobků není vhodné přidávat další látky (jako například vodu či olej), protože jsou vždy rizikem další kontaminace – zaschlou řasenku proto nikdy doma neředíme, ale vyměníme ji za novou,“ doporučuje lékařka.

Před manipulací s kosmetikou je vhodné si vždy umýt ruce a do kelímku sahat pouze čistýma rukama. Pokud ale chceme, aby nám například pleťový krém vydržel co nejdelší možnou dobu, nesaháme do něj vůbec rukama, ale nabíráme ho plastovou špachtličkou, kterou po každém použití umyjeme. „Pokud do krému saháme prsty, snadněji se do něj dostanou bakterie a krém se pak rychleji kazí. Ideálním řešením je používat produkty s pumpičkou,“ radí kosmetička Renata Bílá.

Odborníci se shodují – pokud se vám cokoli nezdá, neriskujte. V prvé řadě kontrolujeme datum spotřeby. Pokud je výrobek již načatý a produkt je ještě ke všemu prošlý, raději ho vyhodíme. Doporučují také kupovat spíše menší balení, i když produkty ve větších tubách bývají cenově výhodnější. Ovšem je zde pravděpodobnost, že velký výrobek nestihneme včas spotřebovat a pak stejně končí v koši. Nevytváříme si zbytečně velké zásoby a raději postupně produkty dokupujeme.

Může se také stát, že si z obchodu přineseme již zkaženou kosmetiku. Pak se nebojte výrobek odnést zpátky a reklamovat. A samozřejmě je nesmysl nakupovat kosmetické přípravky u nedůvěryhodných prodejců, na anonymních e-shopech a podobně. Zde nemáte vůbec žádnou záruku složení, trvanlivosti a bezpečnosti produktu, jak se často a marně upozorňuje. Tady se sleva skutečně nevyplatí.

Galerie: Nebezpečná kosmetika 2018

Odborná spolupráce:

Renata Bílá

Kosmetička a pedikérka, Laserové centrum Anděl


MUDr. Miloš Kravciv

Hlavní dermatolog, Lékařský dům Praha 7


MUDr. Lucia Marušiaková, Ph.D.

Dětské kožní oddělení Pediatrické kliniky FN Brno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).