Hlavní navigace

Cystoskopie není horor. Trvá jen několik minut a pomůže k přesné diagnóze

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Toto vyšetření bývá pro mnohé lidi důvodem k obavám, ale není důvod mít orosené čelo. Cystoskopie je rychlá a přesná diagnostická metoda, která dokáže určit problém a položit základy úspěšné léčby. K jejímu bezproblémovému průběhu může přispět i sám pacient.

Cystoskopie je endoskopické vyšetření, které umožňuje lékaři vyšetřit močový měchýř, močovody a močovou trubici. Obvykle se provádí při poruchách močení, opakovaných zánětech močových cest nebo přítomnosti krve v moči. Bývá pomocníkem také při hyperaktivním močovém měchýři, pánevních bolestech, bolestivém močení nebo podezření na nádorová onemocnění.

Co se dozvíte v článku
  1. Co přesně je cystoskopie?
  2. Příprava na cystoskopii není složitá
  3. Průběh cystoskopie není bolestivý
  4. Kde je potřeba cystoskopie
  5. Jak se chovat po vyšetření?

Co přesně je cystoskopie?

Toto vyšetření u mužů pomáhá rovněž s diagnostikou onemocnění prostaty, u žen s odhalením případného prorůstání nádorů pohlavních orgánů do stěny močového měchýře. 

Nové řešení inkontinence u žen: laserem namísto operace Přečtěte si také:

Nové řešení inkontinence u žen: laserem namísto operace

Cystoskopie probíhá podobně jako jiná endoskopická vyšetření. V tomto případě jde o zavedení trubičky o průměru přibližně 5 mm do močové trubice. Její součástí je optický systém a osvětlení, takže má lékař naprostý přehled o stavu vyšetřovaných míst. Zároveň při něm může provádět odběr vzorků tkáně na biopsii či některé terapeutické výkony, jako je třeba odstranění polypů, kamenů nebo ošetření krvácejících míst.

Příprava na cystoskopii není složitá

Pokud se cystoskopie neprovádí v celkové narkóze, není vyžadována žádná speciální příprava. Před zákrokem je možné běžně jíst i pít, těsně před ním je však třeba se vymočit a pečlivě si omýt intimní partie. Jiné je to v případě, že zákrok má proběhnout v celkové anestezii. 

Tehdy je nutné 12 hodin před vyšetřením nejíst, nepít ani nekouřit a v dostatečném časovém předstihu absolvovat předoperační vyšetření. Pokud pacient bere pravidelně léky, zejména na ředění krve, domluví se s lékařem na tom, jak jejich užívání před zákrokem upravit. U žen se cystoskopie neprovádí během menstruace.

Průběh cystoskopie není bolestivý

Před vyšetřením se u lidí s oslabenou imunitou mohou preventivně podat antibiotika. 

  • Pacient leží při vyšetření na zádech s nohama v opěrkách, tedy v takzvané gynekologické pozici. 
  • Na počátku proběhne pečlivá desinfekce ústí močové trubice a okolí, aby nedošlo k zanesení infekce do močového traktu, a také nanesení znecitlivujícího gelu. 
  • Poté následuje zavedení endoskopu do močové trubice. 
  • Endoskop může být buď ohebný (flexibilní), nebo tuhý (rigidní). 
  • Po naplnění močového měchýře sterilní tekutinou pro zlepšení přehlednosti lékař prohlédne vnitřní stěnu močového měchýře, ústí močovodů a při vytahování nástroje také močovou trubici. 

V případě nálezu podezřelé tkáně může odebrat vzorky nebo provést léčebný zákrok. Vyšetření trvá obvykle jen několik minut a může být lehce nepříjemné, a to hlavně během plnění močového měchýře tekutinou nebo při odběru tkáně, není však bolestivé. Přesto v některých případech probíhá v celkové narkóze, a to zejména u mužů.

Kde je potřeba cystoskopie

Pokud například netrpíte záněty močových cest výjimečně nebo pokud mají standardní průběh, nikdo vás hned na cystoskopii posílat nebude. Ale existují naopak potíže, kdy má smysl toto vyšetření absolvovat – týká se to následujících potíží:

  • krev v moči, která neprovází zánět močových cest, kdy to bývá jedním z poměrně častých příznaků,
  • inkontinence,
  • velmi časté nutkání na močení,
  • bolestivé močení,
  • bolest v pánvi,
  • problémy se zadržováním moči, neúplné vyprázdnění močového měchýře, pocit nedomočení (s výjimkou toho při běžném zánětu močových cest).

Jak se chovat po vyšetření?

V den vyšetření se doporučuje vyhnout se fyzické námaze a zvolit spíše klidový režim, pro úlevu od nepříjemných dozvuků cystoskopie je možné užívat volně prodejné prostředky proti bolesti, například nesteroidní protizánětlivé léky. 

Trpíte záněty močových cest?

Může se objevit lehčí pálení a řezání, případně mírné krvácení při močení, které by však mělo nejdéle do dvou dnů samovolně odeznít. Pro prevenci a zmírnění problémů je třeba po zákroku (cca 24–48 hodin) pít více tekutin než obvykle, aby docházelo k proplachování močových cest a zamezilo se také případnému vzniku zánětu

Bolestivý močový měchýř provází časté močení Přečtěte si také:

Bolestivý močový měchýř provází časté močení

Ten se může v ojedinělých případech přece jenom vyvinout a pak je třeba nasazení antibiotik k jeho vyléčení. K dalším nepříliš častým komplikacím patří například poranění močové trubice a vznik jizvy, která může způsobit zúžení této oblasti. Pokud se však po cystoskopii objeví horečka, silné bolesti při močení, zástava močení nebo se zhorší krvácení, je třeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroje:

NHS UK: Overview – Cystoscopy

Mayo Clinic: Test & Procedures: Cystoscopy

Cleveland Clinic: What is a cystoscopy?

Health Line: What is a cystoscopy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).