Hlavní navigace

Cvičení ve vodě: posilujete, hubnete a nenamáháte si klouby

18. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Voda člověku nabízí ideální podmínky k posílení svalů a koordinace. Nadnáší, ale zároveň klade vyšší odpor. I jednoduchý pohyb je díky tomu maximálně efektivní a cvičit v ní může každý, bez rozdílu věku či hmotnosti.
Co se dozvíte v článku
  1. Voda šetří páteř i klouby
  2. Pohyb ve vodě pomáhá s otoky i budováním svalů
  3. 3 cviky pro cvičení ve vodě

Voda šetří páteř i klouby

Oproti běžnému cvičení „na suchu“ přináší pohyb ve vodě řadu výhod, poukazuje na ně v tiskovém materiálu Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky.

„Tím, že voda nadnáší, šetří páteř i klouby dolních končetin, kotníky, drobné klouby nohou a další. Především senioři a lidé s nadváhou se často potýkají s poruchou koordinace a díky většímu odporu ve vodě posilují svaly a zlepšují přesnost pohybu,“ vysvětluje Iva Bílková. Plavání a cvičení ve vodě tak umožňuje zdravý pohyb i hubnutí i těm, kdo běžně sportovat nemohou. To ale není vše:

Snižuje se hypertenze, zvyšuje se prokrvení tkání, což je dobré pro diabetiky, kteří mívají poškozené vlásečnice – nejtenčí cévky, které zásobují krví tkáň téměř u buňky. Vodní tlak a cvičení mají dále dobrý vliv také na funkci zažívacích orgánů, hlavně peristaltiku střeva,“ popisuje terapeutka.

Pohyb ve vodě pomáhá s otoky i budováním svalů

Plavání, ale i samotná chůze ve vodě či jednoduché cviky s tlakem vody působí blahodárně na kardiovaskulární systém, podporují funkci lymfatického a krevního oběhu, a přispívají tak k „zeštíhlení“ jindy oteklých nohou, boků nebo pasu.

„Voda zlepšuje prokrvení dolních končetin a zvyšuje látkovou výměnu na buněčné úrovni. Pohyb ve vodě je proto zvlášť doporučován lidem, kteří jsou ohroženi troficitou tkáně (poškozením z nedostatečného krevního vyživení) jako prevence proti vzniku bércových vředů a diabetických gangrén. V případě už otevřených ran na kůži, nejčastěji noze, je však koupání vyloučeno,“ doplnila Iva Bílková.

Cvičení ve vodě přispívá k vyrovnání výdeje a příjmu energie, zlepšuje sílu svalu a koordinaci pohybu. „Lidé se zdravou kůží mohou do vody bez omezení. I ‚válecí‘ dovolená u vody může být velmi aktivní, když se několikrát za den ve vodě protáhneme, zadýcháme a trochu unavíme svaly,“ říká fyzioterapeutka, která vybrala i několik inspirací, jak si ve vodě zacvičit.

3 cviky pro cvičení ve vodě

Stoj s rozpažením a rotací trupu

Postavte se po krk do vody, nohy mějte na šíři pánve. Středně pokrčte kolena. Nadechněte se do spodního břicha, bočních žeber a dolní části zad. S výdechem udržte aktivní břišní stěnu. Napřimte páteř. Držte bradu blízko u krku. Pod hladinou vody rozpažte ruce. Pomalu plynule rotujte horním trupem i hlavou doleva a poté doprava. Pravidelně dýchejte a udržujte rovnováhu. Celý cvik několikrát opakujte na obě strany. Pro vyšší tepovou frekvenci zrychlete rotace v trupu.

Správný postup terapeutka ukazuje ve variantě na bosu:

Posilování nohou

Cvik je obvykle prováděn s posilovací gumou, dalšími pomůckami, které zvyšují odpor při posilování a jsou vhodné i v bazénu, jsou například destičky připnuté na zápěstí nebo kotníky či rukavice s blánami.

Zaujměte klidný vzpřímený stoj, pohled vpřed. Zpevněte břišní stěnu, nadechujete se do spodních žeber, která by se měla rozpínat do stran. Přeneste váhu na levou dolní končetinu a pravou unožte do strany, ale jen tak daleko, aby se nezvedala pánev. Pohyb provádějte plynule, nekmitejte. Vraťte do výchozí pozice. Pravidelně dýchejte. V další fázi nohu místo unožování zanožujte za tělo, v další fázi před tělo. Opakujte každý pohyb (do všech tří směrů) 8×, nohy vystřídejte.

Postup si můžete natrénovat i s posilovací gumou:

Bazén místo závěsného systému

Chytněte se rukama za okraj bazénu, zapřete se, lehce nakloňte ke stěně, o hranu bazénu jako byste tlačili stěnu před sebou. Pokrčte a přitáhněte levou nohu co nejblíže k tělu, vraťte. To samé s pravou nohou. Pokrčte obě nohy najednou. Pokuste se přitahování dolních končetin postupně zrychlovat. Opakujte 6× na každou stranu, odpočiňte si a celou sérii znovu opakujte.

Cvik se závěsným systémem, který lze dobře modifikovat také například do bazénu:

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky v Praze. Vystudovala obor Fyzioterapie na FTVS UK a specializaci na funkční poruchy pohybového aparátu. Získala mezinárodní akreditaci Cert. MDT. Zabývá se léčbou bolestí zad, kloubů, pracuje i s klienty po úrazech kostí, svalů a šlach.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).