Hlavní navigace

10 pomůcek na cvičení doma. A čím je nahradit zcela zdarma

27. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mnoho lidí vzdává snahu o pravidelné cvičení, protože si myslí, že jim schází nezbytné náčiní a drahé stroje. Ve skutečnosti však není potřeba nákladné vybavení, ale pouze trocha času a spousta motivace.

Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife Nutrition, se podělila o seznam deseti pomůcek, díky kterým si účinně zacvičíte, aniž byste museli sahat hluboko do kapsy. U každé pomůcky navíc najdete levnější alternativu vhodnou pro začátečníky.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Lahev na vodu
  2. 2. Podložka na cvičení
  3. 3. Činky
  4. 4. Švihadlo
  5. 5. Posilovací gumy
  6. 6. Medicinbal
  7. 7. Fitness schod
  8. 8. Stopky
  9. 9. Motivační hudba
  10. 10. Skvěle padnoucí cvičební úbor

1. Lahev na vodu

Pokud cvičíte, musíte doplňovat tekutiny. Ať už jdete do fitness centra, nebo třeba na delší kondiční procházku, lahev s vodou byste měli mít u sebe. Nezapomínejte dodržovat pitný režim ani doma a pravidelně vodu do své lahve doplňujte.

Alternativa: Znovu využijte prázdnou PET lahev.

2. Podložka na cvičení

Tzv. „jogamatka“ patří mezi základní cvičební pomůcky. Nemusíte cvičit jógu, aby vám přišla vhod. Je totiž skvělá také na cvičení kliků, sklapovaček, sedů-lehů a vůbec všech cviků, při kterých potřebujete čistý a neklouzavý povrch.

Alternativa: Koberec, ručník nebo jiný měkký povrch.

3. Činky

Jednoruční činky jsou skvělou přenosnou variantou pro silový trénink. Dejte pozor, abyste vybrali váhu a tvar, které vám vyhovují. Správné provádění cviků s lehčí vahou přinese lepší výsledky než cvičení s příliš těžkou činkou.

Alternativa: Cokoli, co můžete bezpečně zvedat, jako sáčky s pískem nebo lahve s vodou.

4. Švihadlo

Se švihadlem si užijete legraci a zlepšíte svou kondici. Může se hodit také jako pomůcka k protahování.

Alternativa: Švihadlo nahradí jakýkoliv provaz, případně můžete skákat i bez něj.

5. Posilovací gumy

Posilovací gumy jsou skvělým společníkem na cesty. Jsou praktické, lehké a jejich použití je jednoduché.

Alternativa: U některých cviků může gumy nahradit měkký provaz nebo srolovaný ručník. Nedoporučuji ale používání gumových hadic a jiných gumových předmětů, které nejsou určeny ke cvičení, jelikož mohou prasknout a způsobit tak zranění.

6. Medicinbal

Existuje mnoho efektivních cviků s medicinbalem zaměřených na horní i spodní část těla. Medicinbal se také hodí pro cvičení ve dvou.

Alternativa: Basketbalový nebo fotbalový míč. I bez přidané váhy s nimi můžete vykonávat pohyby zlepšující koordinaci.

7. Fitness schod

Nastavitelný fitness schod je skladný a využijete ho při kruhovém tréninku a kardio cvičení. Vyberte si schod s neklouzavým povrchem a nastavitelnou výškou, který budete moci přizpůsobit svým potřebám.

Alternativa: Pevná dřevěná krabice či bedýnka, schody.

8. Stopky

Stopky jsou nezbytnou pomůckou pro intervalový trénink. Zároveň vám poskytnou přesné informace o délce vašeho cvičení či běhu.

Alternativa: Stopky v mobilním telefonu.

9. Motivační hudba

Vytvořte si playlist se svou oblíbenou motivační hudbou. Hudba zmírňuje stres a odvede vaši pozornost od toho, kolik času vám při tréninku ještě zbývá.

Alternativa: Zapněte si rádio nebo oblíbenou hudební aplikaci.

10. Skvěle padnoucí cvičební úbor

Dopřejte si ke cvičení kvalitní oblečení včetně bot. Stylový a dobře padnoucí outfit vás bude motivovat a budete se v něm cítit příjemně.

Alternativa: Doma můžete cvičit v čemkoliv. Ženy by ale nikdy neměly zapomínat na sportovní podprsenku s vysokou podporou!

Další tipy, jak si poradit při domácím cvičení bez drahých pomůcek, najdete v článku Pohled fyzioterapeuta: Jaké pomůcky na cvičení je dobré mít doma a jak je využít.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).