Hlavní navigace

Cukrovka přitvrzuje a počet pacientů bez nohy narůstá

28. 4. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Cukrovka je nemoc, která ohrožuje rok od roku více lidí, kteří mimo jiné nesportují a nezdravě se stravují. Mezi komplikace, které cukrovka způsobuje, pak patří slepota, diabetická noha a nedostatečnost ledvin. Jaká je aktuální situace v ČR?

V roce 2012 se léčilo v ČR s diabetem více než osm set čtyřicet jedna tisíc osob, což představuje přibližně osm procent populace. Každý rok je v průměru nově zjištěn diabetes u padesáti pěti tisíc osob, každý rok zemře v průměru dvacet dva tisíc osob. Jak narůstající počet nemocných minimálně zbrzdit?

Nejčastější je „dvojka“

Cukrovka má dva typy. Diabetes mellitus 1. a 2. typu. Diabetes 1. typu se může objevit v kterémkoli věku, ale nejčastěji postihuje děti a mladé dospělé. Podstatou je nedostatek inzulínu, a to následkem zničení takzvaných B buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. Nemocný je již celoživotně odkázaný na aplikaci inzulínu. Součástí léčby jsou samozřejmě i režimová opatření, hlavně dostatečná pohybová aktivita a zdravá, vyvážená strava. Diabetes 2. typu je v dospělé populaci velice rozšířený a platí, že čím je člověk starší, tím je riziko vzniku tohoto onemocnění vyšší. Rozlišují se dva typy této nemoci. Diabetes spojený s obezitou (60 až 90 % pacientů s diabetem 2. typu je obézních) a diabetes bez obezity.

Náběh na diabetes měl každý šestý testovaný

Protože například diabetes mellitus 2. typu vzniká a vyvíjí se pozvolna, lze podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) odhadnout, že v ČR je současně dvě stě padesát tisíc osob, u nichž již diabetes vznikl, ale nebyl ještě rozpoznán. Že nejde o nějaké „přestřelené“ odhady, potvrzují údaje z nedávného Světového dne monitoringu diabetu, během kterého si i glykémii nechalo změřit na pět set lidí. Výsledky byly alarmující. Celých patnáct procent měřených, tedy každý šestý člověk, vykázalo znepokojivě zvýšené hodnoty krevního cukru, což je signál pro možný prediabetes. To je stav, který bezprostředně předchází rozvoji skutečného diabetu.

Prediabetes

Lidé s prediabetem mají vyšší hladinu krevního cukru, než je běžné u „zdravé“ populace. Většinu z nich však dosud netrápí žádné příznaky nastupujícího onemocnění a – pokud si glykémie neměří sami nebo v rámci preventivních kontrol u praktického lékaře – může trvat ještě mnoho let, než se na již rozvinutý diabetes přijde náhodou, třeba v rámci předoperačního vyšetření.

Nejsme na tom nejhůř

V Česku na tom ale zdaleka nejsme nejhůř, u Němců, Rakušanů a Poláků je prelevance nemocných o téměř tři procenta vyšší. V souvislosti s nárůstem cukrovky přibývá podle zprávy ministerstva zdravotnictví Zdraví 2020 také absolutního počtu komplikací diabetu. Mezi lety 2000 a 2009 stoupl počet případů onemocnění oční sítnice o dvacet osm procent, o sedmdesát jedna procent se zvýšil počet případů onemocnění ledvin a výskyt diabetické nohy stoupl o šestnáct procent. Roste rovněž absolutní počet vyplývajících vážnějších důsledků. Zdvojnásobil se počet případů nedostatečnosti ledvin, o čtrnáct procent přibylo případů slepoty a o čtyřicet čtyři procent amputací končetiny.

Cukrovka nebolí, postižený člověk o ní tedy nemusí dlouhou dobu vůbec vědět. Na diabetes se často přijde náhodně a nezřídka v již dost pokročilém stádiu. Ale nemuselo by tomu tak být, pokud by totiž bývali onemocnění zachytili ve fázi „prediabetu“, velká část z nich by měla šanci rozvoj onemocnění zastavit. Lékaři odhadují, že by to mohlo být až osm z deseti případů. „Obecně lze říci, že počet osob s diabetem stoupá ze dvou důvodů. Jednak hromaděním vrozených faktorů, současně také nepříznivých faktorů osobního života a prostředí, ve kterém žijeme,“ vysvětluje přednosta IKEM prof. František Saudek: „Úroveň naší civilizace, způsob života a změny životního prostředí přispěly k tomu, že téměř nikdo nemá problémy se zajištěním dostatečného množství kalorické potravy. Většinou je jí nadbytek. K jejímu opatření už navíc není nutná velká fyzická aktivita. Sport se stává spíše vhodným doplňkem života, ale v dostatečné míře se mu věnuje jen část obyvatel. Lidé dnes žijí v trvalém shonu a rozčilení a často si opatřují rychle dostupné jídlo a pití s nadměrnými kaloriemi a nezdravými volnými cukry a tuky,“ dodává profesor.

Proč zrovna já?

Diabetes může vznikat z nejrůznějších příčin, například v rámci těhotenství, po podání některých léků nebo jako reakce na stres. Coby prevence před diabetem 2. typu je důležitý zdravý životní styl. Snězte denně dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny, dvě porce mléčných výrobků, vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky i sladkosti jezte umírněně. Nezapomínejte také na dostatek pohybu.

Jak předcházet vzniku cukrovky:

  • Dodržujte správnou konzumaci potravin.
  • Denně snězte dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny a dvě porce mléčných výrobků.
  • Vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky a sladkosti jezte umírněně.
  • Žádoucí je pohybová aktivita.

Zdroj: ÚZIS, ÚZIS, Hlidejsizdravi.cz, PROFI-PEDIKURA.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).